Primaria Capitalei a trecut la secret o sedinta a Comisiei Tehnice de Urbanism, locul unde se decide soarta celor mai mari proiecte imobiliare din Capitala (turnuri in centrul orasului, blocuri pe spatii verzi etc). Desi aceste sedinte au fost publice pana acum, la ultima sedinta a Comisiei, care a avut loc miercurea trecuta, nici presa si nici ONG-urile nu au mai fost invitate. De asemenea, pe site-ul Primariei Capitalei nu a mai fost publicat anuntul prin care se publica daca are loc sedinta si ordinea de zi a acesteia. Presedintele Comisiei, Sorin Gabrea, a declarat pentru HotNews.ro ca e posibil ca nici la viitoarele sedinte sa nu mai fie invitata presa si societatea civila. In ultimii ani, HotNews.ro a scris in fiecare miercuri despre proiectele avizate. O parte dintre acestea daunau grav interesului public.

  • Informatie de context: Sorin Gabrea, seful acestei comisii, este actionar intr-o firma care a participat la proiectarea inelului median al Bucurestiului, proiect discutat chiar la comisia prezidata de Gabrea.

Potrivit unor surse de pe langa Primaria Capitalei, la sedinta de miercuri s-au discutat urmatoarele proiecte:

- modernizarea sistemului rutier si a liniei de tramvai de pe Soseaua Pantelimon;

- modernizarea sistemului rutier si liniei de tramvai de pe Soseaua Iancului;

- amenajare Piata Henri Coanda si Parcaj subteran, proiect care prevede amenajarea unui parcaj subteran pe bulevardul Lascar Catargiu la intersectia cu strada Gheorghe Manu si amplasarea statui lui Henry Coanda la suprafata; Vezi aici cum va arata piata dupa amenajarea parcajului

- Planul Urbanistic Zonal pentru aprobarea traseului Inelului Median de circulatie a Capitalei. Proiectul a fost pus in dezbatere publica de Primaria Capitalei in luna Iulie, urmand ca specialistii sa stabileasca solutia tehnica. Citeste mai multe despre acest proiect aici

Nici unul dintre acestea nu a fost aprobat datorita lipsei de cvorum, ele fiind totusi discutate de membrii Comisiei care au fost prezenti in sala.

Contactat telefonic de HotNews.ro, presedintele Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajarea Teritoriului de la Primaria Capitalei, Sorin Gabrea, a declarat ca in cadrul ultimei sedinte a Comisiei de Urbanism nu s-a aprobat niciun proiect. "Eu am cerut sa discutam numai intre profesionisti. De multe ori ONG-urile preiau ce se discuta la Comisie si le folosesc in alte scopuri. Am organizat dezbatere publica pentru proiectul inelului median, care s-a discutat miercuri (n.r. Proiectul inelului median este facut de consortiul: Proiect Bucuresti, Ecoterra, Metroul SA, Western Outdoor si Alpha Studio. La firma Western Outdoor este actionar Sorin Gabrea, presedintele CTUAT) si nu a venit nimeni. Cand se va inchega, atunci il vom prezenta public. Miercuri a fost doar o consultare cu reprezentantii Directiilor de Circulatie si Utilitati din cadrul Primariei Capitalei. Nu a fost Comisie de Urbanism. Nu a fost aprobat niciun proiect", a explicat acesta.

Intrebat daca data viitoare presa si ONG-urile vor primi invitatie, acesta a declarat: "E posibil sa nu!". Arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, persoana care trebui sa se ingrijeasca ca Directia de Urbanism sa comunice ordinea de zi a sedintelor Comisiei Tehnice de Urbanism, nu a putut fi contactat pentru a oferi mai multe informatii referitor la motivele pentru care sedinta nu a fost facuta publica.

Reprezentantii ONG-urilor care au ca obiect de activitate protejarea patrimoniului si a spatiilor verzi si care participau de obicei la sedintele acestei Comisii considera secretizarea sedintelor drept un mesager al coruptiei.

Nicusor Dan, Asociatia Salvati Bucurestiul: "Este foarte grav daca sedintele Comisiei Tehnice de Urbanism ar fi secrete. In felul acesta opinia publica va fi pusa in situatia de a afla de proiectele urbanistice doar in momentul in care vor fi votate de Consiliul General al Municipiului Bucuresti, ceea ce ar duce la imposibilitatea opiniei publice de a se opune proiectelor nocive pentru oras".

Mircea Toma, reprezentant Agentia de Monitorizare a Presei: " Transparenta este principalul inamic al coruptiei. Atunci cand o institutie publica refuza in mod explicit accesul public la dezbateri anunta implicit ca are cel putin intentia sa comita fapte ilegale, care se califica in categoria crima organizata. Iar daca privim cu atentie continutul agendei de la sedinta care a fost oculta, descoperim ca insusi presedintele Comisiei, domnul Sorin Gabrea, se afla in flagrant conflict de interese, urmand sa judece un proiect in care este actor. Din punctul meu de vedere domnul Gabrea trebuie sa fie demis pentru a se elimina un agent al mafiei imobiliare dintr-o institutie publica".

Comisia Tehnica de Urbanism si Amenajarea Teritoriului de pe langa Primaria Capitalei (CTUAT) este primul for unde se decide soarta marilor proiecte imobiliare din Bucuresti. In baza deciziei CTUAT, arhitectul sef al orasului si primarul Capitalei dau avizul de urbanism, cea mai importanta aprobare pentru un Plan Urbanistic Zonal, care stabileste practic inaltimea, volumetria cladirii si pe cat la suta din teren se construieste. Pornind de la acest aviz, Ministerul Culturii, Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltarii, dau si ele avizele de specialitate. In final, Planul Urbanistic Zonal, cu toate avizele enumerate mai sus, este supus la vot in Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

De ce nu mai are voie presa la sedintele Comisiei/Subiecte relatate de HotNews de la Comisia Tehnica de Urbanism: