Guvernul Ungariei a aprobat saptamana trecuta o propunere de a impune o interdictie temporara privind constructia de centre comerciale noi cu o suprafata mai mare de 300 de metri patrati, potrivit The Wall Street Journal. Scopul acestei masuri, care va intra in vigoare la inceputul lunii ianuarie, este de a echilibra structura comertului cu amanuntul.

"Scopul este de a face o schimbare in bine in ceea ce priveste structura comertului cu amanuntul", a declarat Andras Giro-Szasz, purtatorul de cuvant al guvernului de la Budapesta.

El a explicat ca, in prezent, 69% din cifra de afaceri din comertul cu amanuntul din Ungaria este realizata de companiile mari, de obicei corporatii internationale, care reprezinta doar 1% din firmele ce activeaza in acest sector. Restul de 99%, reprezentate de companiile mici, realizeaza doar 31% din cifra de afaceri.

Purtatorul de cuvant al Executivului a mai spus ca derogari de la aceasta interdictie se pot acorda de un comitet format din reprezentanti ai ministerelor Economiei, Dezvoltarii Rurale si cel al Protectiei Mediului.

Regulamentul va ramane in vigoare pana la 31 decembrie 2014.