FOTOGALERIE Spatiul din jurul Bisericii Negre din Brasov va fi reamenajat. Vezi primele simulari

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Vineri, 25 noiembrie 2011, 10:37 Economie | Imobiliar

FOTOGALERIE Proiectele pentru Piata Bisericii Negre
Spatiul din jurul Bisericii Negre din Brasov, amenajat precar in acest moment, va fi reamenajat anul viitor. Ordinul Arhitectilor din Romania a anuntat, marti, rezultatele concursului de arhitectura pentru amenajarea Curtii Johannes Honterus (spatiul din jurul bisericii), premiul I fiind acordat proiectului realizat de birourile de arhitectura Exhibit Arhitectura si ADN. Proiectul aflat pe locul I va fi implementat ca atare. Pe locul II s-a situat proiectul realizat de biroul Studio Basar. Premiul III si mentiunile nu au fost acordate. Castigatorii au fost alesi din 49 de proiecte predate.

"Proiectul nostru doreste o redescoperire a locului, nu o modificare a lui in termeni contemporani. Locul in sine are deja foarte multe calitati. Este unul dintre putinele spatii medievale din Romania si din Europa, pastrat in aceasta factura, lucru pe care nu l-am vazut ca pe un dezavantaj, ci ca pe un atu. De asemenea, ne-am gandit sa folosim apropierea de Piata Sfatului, care este un pic mai agitata, si sa pastram acest loc mai linistit. Ca solutie de pavare am folosit pietrisul. Rigolele se pastreaza ca atate, fiind restaurate. Nu vor avea doar functie de scurgere a apei, ci vor folosi si drept trotuare. Pavajul nu insista pe o anumita geometrie. Lasa locul sa respire, mai ales ca nu s-a facut descarcare si cercetare arheologica", a declarat pentru HotNews.ro Andrei Serbescu, reprezentantul biroului ADN.

Primarul Brasovului, George Scripcariu, spune ca lucrarile de reamenajare a spatiului din jurul Bisericii Negre vor incepe anul viitor, finantarea fiind asigurata de la bugetul local si bugetul Bisericii Evanghelice.

"Dupa ce se arhitectii vor intocmi proiectul tehnic si vor stabili costurile aferente lucrarilor de reamenajare, vom include aceasta investitie  in proiectul de buget pe anul viitor. Costurile vor fi suportate in parteneriat cu Biserica Neagra. Anul viitor, aici vom avea un santier cuplat cu Piata Sfatului, pentru ca si acolo urmeaza sa se faca ample lucrari", a declarat George Scripcaru, primarul Brasovului, la anuntarea castigatorilor concursului.

Spatiul din jurul Bisericii Negre este proprietatea Bisericii Evenghelice din Brasov, concursul fiind organizat la cerea sa, in parteneriat cu Ordinul Arhitectilor din Romania, Primaria si Asociatia Salvati Centrul Istoric al Brasovului.

 Criteriile de evaluare si selectie a proiectelor au fost urmatoarele:
  •     coerenta urbanistica a propunerii
  •     incadrare in contextul socio-cultural si fundamentarea istorica a solutiei propuse
  •     respectarea identitatii si a spiritualitatii locului
  •     imbunatatirea caracterului functional al zonei, calitatea spatiului social si ambiental
  •     sustenabilitatea solutiilor propuse / rationalitatea folosirii resurselor
  •     eficienta solutiilor prezentate si fezabilitatea lor
  •     posibilitatea etapizarii lucrarilor
  •     expresivitatea plastica a elementelor si a ansamblului
  •     ilustrarea clara a conceptului.


Juriul concursului a fost compus din urmatorii arhitecti: David Baxter - Marea Britanie, Bogdan Cristescu, Edmund Olsefszky, Florian Stanciu, Serban Sturdza, prim-preot Christian Plajer, reprezentant Biserica Evanghelica Brasov si Alexandru Stanescu, istoric. Castigatorii premiului I vor primi un premiu de 6.000 euro, iar cei de pe locul II 2.500 euro.


Citeste mai multe despre   






















4648 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Igrasie (Vineri, 25 noiembrie 2011, 11:26)

    Honteristu [anonim]

    Domnilor, sunt un mandru absolvent al Lic. Johannes Honterus, in curtea caruia se vrea aceasta amenajare.
    Si pe vremea lu Ceashca a fost o tentativa, la pachet cu amenajarea Pietei Sfatului.
    Foarte buna si initiativa asta.

    Insa fiindca cladirile sunt vechi si exista umezeala mare in zona, este nevoie sa se evite acoperirea cu pavaj sau cu orice material care reduce "respiratia" solului.
    Altfel apare igrasie in toate casele din zona.
    Sper ca arhitectii sa se fi gandit la acest mic detaliu////
    • 0 (0 voturi)    
      gigi contra (Vineri, 25 noiembrie 2011, 11:45)

      Speologu [anonim] i-a raspuns lui Honteristu

      imi imaginez ca esti un fin cunoscator al geotehnicii, higrotermicii si alte asemenea stiinte de ai concluzionat ca se creeaza conditii de igrasie.
      • -1 (1 vot)    
        raspuns (Vineri, 25 noiembrie 2011, 14:59)

        rocco [anonim] i-a raspuns lui Speologu

        iti imaginezi gresit, pentru ca esti prost. vorbeste si tu cu un arhitect inainte sa iti dai cu parerea (daca esti din brasov sau daca stii despre ce e vorba). daca nu, somn usor si nu iti mai da cu parerea, ca poluezi byteul internaut.
  • +1 (1 vot)    
    care e modificarea? (Vineri, 25 noiembrie 2011, 12:19)

    ionut [anonim]

    din proiectu castigator nu reiese nimic
    niste poze din realitate
    sper sa ma insel insa nu vad absolut nici o modificare in proiectul castigator e acelasi copac aceiasi stauie si pavat pe jos tot cu pietre cubice ce e asa senzational?
    • 0 (0 voturi)    
      pai e senzational, (Vineri, 25 noiembrie 2011, 12:38)

      hash [anonim] i-a raspuns lui ionut

      pentru ca lipsesc masinile parcate alandala, uneori si pe trotuar (ala rupt care e) asa incat sa nu poti trece, iar pietrisul e inlocuit de pavaj.
      • 0 (0 voturi)    
        proiect tare (Vineri, 25 noiembrie 2011, 13:45)

        ionut [anonim] i-a raspuns lui hash

        apai clar, asta da proiect, multumesc de raspuns.
        daca asa e ingineria din proiect eu ma retrag usurel:) fiecare intelege ce vrea din asta
        atata reportaj pt ce?


Abonare la comentarii cu RSS



ESRI

Top 5 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri