Morgan Stanley Real Estate Fund VII va cumpara de la grupul kazah Meridian Capital centrul comercial Galeria din Sankt-Petersburg, au declarat pentru Vedomosti surse apropiate dosarului. Primele informatii legate de aceste discutii au aparat inca in vara anului trecut. Acum partile au convenit pretul: 1,1 miliarde de dolari. Se preconizeaza ca afacerea sa fie finalizata pana la sfarsitul lunii. Reprezentantii Morgan Stanley, Meridian Capital si Jones Lang LaSalle (brokerul tranzactiei) au refuzat orice comentarii.

Daca aceasta afacere va fi dusa la bun sfarsit, ea va deveni cea mai mare din istoria pietei imobiliare din Rusia, spun diectorul general al Colliers International, Maksim Gasiev, si consultantul sef al Cuchman & Wakefield, Sayan Tzyrenov. Pana acum, cea mai valoroasa afacere a fost considerata achizitia in 2008 a centrului comercial Vivaldi Plaza de catre fondul german KanAm, cu 900 milioane de dolari, dar din cauza crizei tranzactia a fost anulata.

Galeria se afla in plin centrul Sankt-Petersburgului, are o suprafata de 192.000 mp, din care 93.000 mp sunt deja inchiriati. Centrul a fost inaugurat in noiembrie 2010, fondurile investite in proiect cifrandu-se la 500 milioane de dolari, din care 338 milioane reprezinta un credit pe sapte ani acordat de Sberbank. Pe cele cinci etaje ale complexului sunt dispuse 290 de magazine, 10 sali de cinema si un bowling cu 27 de piste.