Banca centrala a Chinei a asigurat ca va sustine cumparatorii care vor sa isi achizitioneze prima locuinta, insa a avertizat ca va incerca sa opreasca speculatiile din domeniul imobiliar, acestea riscand sa duca in criza cea de-a doua economie a lumii, transmite Bloomberg.

Oficialii au spus ca vor incerca sa incurajeze constructia de case la preturi accesibile si se vor asigura ca cererea de credite din partea familiilor care vor sa isi achizitioneze prima casa va fi acoperita.

Guvernantii spun ca preturile imobiliarele vor fi inghetate pentru a conduce astfel la preturi accesibile.

In plus, agentia de rating Fitch a spus marti ca un risc major pentru economia globala este posibila ”aterizare fortata” a Chinei, dupa ce FMI anuntase in urma cu doua zile ca o deteriorare a situatiei in Europa va reduce rata de crestere economica a Chinei la jumatate. Uniunea Europeana este principalul partener la export pentru China.

”Guvernul nu doreste sa vada cum o reducere a tranzactiilor imobiliare va afecta cresterea economica”, a spus Lu Ting, economist al Bank of America.

”Banca centrala a Chinei a deschis o mica fereastra pentru proprietati si incepe o facilitare selectiva a acestui sector”, a afirmat Yao Wei, economist al Societe Generale din Hong Kong. Aceasta a completat: ”Activitatile din sectorul imobiliar au inghetat destul de mult in ultimele luni si risca sa afecteze cresterea economica”.

Pe langa aceste actiuni din sectorul imobiliar, Banca centrala a decis sa reglementeze mai strict si piata aurului pentru a reduce speculatiile.