Grupul de firme NEPI vrea sa construiasca un bloc de 45 de metri langa cladirea Guvernului, pe bulevardul Aviatorilor nr. 8. Pe teren se afla o cladire monument istoric, construita in perioada interbelica, iar bulevardul este zona construita protejata, cu case boieresti din perioada interbelica. Inaltimea maxima permisa in acest moment este 13 metri.

Foto:

Proiectul a fost prezentat, miercuri, in cadrul Comisiei Tehnice de Urbanism de pe langa Primaria Capitalei. Potrivit planurilor afisate, beneficiarii doresc sa construiasca la intersectia bd. Aviatorilor cu strada Paris o cladire de birouri de 45 de metri inaltime si trei subsoluri. Terenul are o suprafata de circa 4.500 de mp. Casa monument istoric care se afla pe parcela este pastrata, iar cladirea noua se aseaza langa ea. Comisia Tehnica de Urbanism nu a avizat proiectul deoarece Legea urbanismului interzice ca investitorii privati sa faca Planuri Urbanistice Zonale care modifica regulamentul local de construire, pentru cladiri de birouri. "Acest proiect va putea fi discutat doar daca va face Primaria Capitalei un PUZ pentru Piata Victoriei si va fi inclus si acest teren", au conchis membrii comisiei.

Bulevardul Aviatorilor este zona protejata. Potrivit regulamentului de urbanism din aceasta arie, inaltimea maxima este de 13 metri, Procentul de Ocupare al Terenului (POT) este de 40 la suta, iar Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) este de 1,8.

Proprietarii terenului vor o inaltime de trei ori mai mare, respectiv 45 de metri, un POT de 55 la suta si un CUT de 4, dublu fata de cel existent.

Proiectul este realizat de biroul de arhitectura Nord Plan Arhitecture. La aceasta firma sunt actionari: Omega Quattro Holding (80 la suta) si Maria Pitrescu (20 la suta). Cei doi sunt actionari si la firma Alpha Efect, unde o parte dintre actiuni sunt detinute de arhitectul Vlad Cavarnali, membru in Comisia Tehnica de Urbanism.

Grupul de firme NEPI detine in portofoliu Floreasca Business Park, Promenada Mall Braila si Park Auchan Pitesti.

Ce impact ar avea blocul de 45 de metri asupra zonei

Roxana Wring, presedinta asociatiei PRO_Do_Mo: "O astfel de constructie ar mutila bulevardul Aviatorilor si ar domina cladirea Guvernului. Nu se tine cont ca in jur sunt trei muzee foarte importante pentru oras, o cladire monument istoric - casa Oromolu - iar tot bulevardul si strazile de langa sunt zone protejate. Este incredibil ca se pot gandi sa construiasca asa ceva langa guvernul Romaniei. Din punctul meu de vedere casa ar trebui expropriata pentru cauza de utilitate publica si amenajata ca muzeu, iar gradina din spate sa devina publica. In timp, acest monument a fost agresat incontinuu de cei care au cumparat-o doar pentru a face specula imobiliara, nu pentru valoarea ei in sine".

Dan Marin, membru in Comisia de Urbanism si Comisia Zonala a Monumentelor Istorice Bucuresti-Ilfov: "Prin pozitia ei, parcela din Bd. Aviatorilor 8-8a (incluzand si casa Oromolu, monument de arhitectura) este o limita, apartinand atat Pietei Victoriei – un spatiu urban major, cu constructii publice importante dar destructurat – cat si parcelarii Filipescu – o zona rezidentiala de foarte buna calitate, dominata de vegetatie, cu o regula clara. In consecinta, o interventie pe acest teren (unde, incepand cu 1998, au existat mai multe propuneri, unele surse de tensiuni si dispute profesionale) ar trebui sa rezulte din aceasta dubla conditie a amplasamentului. Pe de o parte, ea ar trebui sa inchida piata, dar nu prin volume de 45m, care sugereaza o posibila continuare a constructiilor inalte pe bd. Aviatorilor. In acelasi timp, ea ar trebui sa fie o articulatie a pietei si a bulevardului, punand in valoare casa Oromolu ca reper arhitectural si ca inceput al zonei rezidentiale".

Istoria casei Oromolu

Casa care se afla in acest moment pe terenul de pe bd. Aviatorilor nr.8 a fost construita in 1926-1927 pentru Mihai Oromolu, dupa planurile celebrului arhitect Petre Antonescu. Potrivit informatiilor aparute pe blogul "Bucurestii vechi si noi", Oromolu a fost membru al partidelor conservator, conservator-democrat si liberal. Functiile cele mai importante pe care le-a avut au fost de prefect al Doljului (1912-1913), ministru in guvernul Take Ionescu (1921) si de guvernator al Bancii Nationale a Romaniei (1922-1926).

Casa a fost nationalizata si retrocedata in 1996. De atunci, diversi "investitori imobiliari" au pus ochii pe terenul pe care se afla monumentul, vrand sa il demoleze si sa construiasca ceva mult mai inalt in loc. In februarie 2009 casa a trecut printr-un incendiu, iar ONG-urile sustinand ca focul a fost pus intentionat. Dupa incendiu casa a ramas fara ferestre distrugandu-se de la an la an. In 2011, dupa ce ONG-urile au facut numeroase sesizari la Ministerul Culturii si Primaria Capitalei, iar cazul a fost prezentat in presa, proprietarii au inchis ferestrele cu lemn.