Premierul desemnat Victor Ponta a declarat luni ca nu ia in calcul varianta plafonarii la 15% a despagubirilor pentru casele nationalizate si ca trebuie gasita, in acest caz, solutia constitutionala, echitabila, pentru restituirea in primul rand in natura a proprietatilor, acolo unde este posibil. Intrebat daca va lua in calcul varianta plafonarii despagubirilor la 15% pentru casele nationalizate, el a raspuns negativ: "Nu, pentru ca nu a mai luat-o in calcul nici fostul guvern. Trebuie sa gasim solutia cea mai buna", a aratat Victor Ponta, citat de Mediafax.

"In perioada urmatoare trebuie sa venim cu solutia juridica constitutionala si echitabila pentru toti cei ce au de primit restituiri, in primul rand in natura acolo unde e posibil, acolo unde nu e posibil, in echivalent, deoarece nu poti sa faci discriminari intre cetatenii romani cei care au fost mai rapizi sau mai norocosi si au primit bani si cei care nu au fost asa", a adaugat Ponta.

Guvernul Ungureanu anuntase ca intentioneaza sa limiteze la 15% din valoarea reala a bunului in cazul despagubirilor care vor fi platite de stat fostilor proprietari pentru proprietatile nationalizate si sa elimine posibilitatea restituirii in natura. De asemenea, plata urma sa fie facuta esalonat pe o perioada intre 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decadere si stabilit la maximum 90 zile.

Cabinetul Ungureanu analiza varianta ca viitorul proiect de lege privind despagubirile pentru proprietatile nationalizate sa prevada restituirea in natura pentru dosarele deja depuse, cu stabilirea unui termen pana la care mai pot fi depuse dosare care sa fie solutionate tot cu retrocedari in natura.