Sub efectul relansarii pietei imobiliare, gigantul semi-public american al refinantarii creditelor Freddie Mac a inregistrat un profit net de 11 miliarde de dolari in 2012, fata de o pierdere de 5,3 miliarde in 2011, scrie AFP.

Freddie Mac inregistreaza astfel primul sau profit anual din 2006. Profitul a crescut puternic in trimestrul IV din 2012, la 4,5 miliarde de dolari, fata de 619 milioane dolari cu un an in urma.

"Este clar, avand in vedere acest profit, ca piata imobiliara a depasit un prag", a declarat Donald H. Layton, presedinte-director general al grupului, plasat sub tutela statului dupa criza subprime.

Acest profit se explica in principal prin declinul ucerea provizioanelor pentru pierderi pentru creante, de la -10,7 miliarde dolari la -1,9.

Aceasta tendinta s-a accelerat in trimestrul IV, pe fondul stabilizarii preturilor la imobiliare si al reducerii numarului de familii care un isi platesc creditele.

Este al cincilea trimestru consecutiv cand grupul, care a acumulat pierderi in ultimii ani, inchide pe verde.

Prinse in avalansa crizei subprime, Freddie Mac si omologul sau Fannie Mae au fost plasate in septembrie 2008 sub tutela statului, care a cheltuit de atunci aproape 188 de miliarde de dolari pentru a evita falimentul.

Freddie Mac a rambursat pana in prezent 23,8 miliarde de dolari sub forma de dividende, respectiv 31% din sumele primite.

De la inceputul anului 2009, Freddie Mac a ajutat peste 8,9 milioane de americani sa cumpere sau sa inchirieze o locuinta si a evitat confisacari imobiliare pentru alti 785.000 de proprietari, a precizat grupul, intr-un comunicat.