Pe fondul crizei creditelor din SUA, Comisia Europeana ar putea introduce o serie de reglementari obligatorii la acordarea de credite ipotecare pentru a se asigura ca acest gen de imprumuturi sunt oferite in mod transparent. Charlie McCreevy, comisarul pentru Piata Interna, ar putea prezenta acest proiect luna viitoare.

Informatia pe scurt:

  • - Aceasta masura va proteja aspecte legate de informatiile precontractuale, rata anuala a dobanzii si plata in avans a imprumuturilor;
  • - Creditorii au criticat masura CE, iar unele state membre se vor opune unei astfel de propuneri;
  • - Alin Iacob: Orice demers catre transparenta este salutar;
  • - Bogdan Baltazar este sceptic cu privire la initiativa CE.

    Aceasta masura va produce efecte asupra unei piete cu imprumuturi in valoare de 5.800 de miliarde de euro, egal cu jumatate din PIB-ul celor 27 de tari comunitare, aminteste Reuters.

    Potrivit Reuters, McCreevy propune o serie de masuri obligatorii care vor proteja aspecte legate de imprumuturile ipotecare. Reprezentantii Comisiei Europene cred ca introducerea unei directive este cel mai eficient mod de a rezolva probleme precum: informatiile precontractuale, rata anuala a dobanzii sau plata in avans a imprumuturilor.

    "Orice demers catre transparenta este salutar. Acordarea unui credit in conditii transparente scade riscul de neplata. Aceste reglementari creeaza premise ca oamenii ca fie informati", a declarat pentru HotNews.ro Alin Iacob, redactor-sef Conso.ro.

    Potrivit Reuters, criza din Statele Unite a adus in centrul atentiei imprumuturile ipotecare.

    “Evolutia pietei creditelor ipotecare riscante ilustreaza nevoia de transparenta a operatiunilor de pe aceasta piata, in principal din perspectiva investitorilor”, se arata in documentul obtinut de Reuters.

    "Mi-e greu sa cred ca cineva din aceasta lume ar putea spune ca rata dobanzii sa fie X. Daca eram in CAER se putea, dar cred ca suntem in Uniunea Europeana nu in CAER", a declarat pentru HotNews.ro Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

    De asemenea, si analistul economic Bogdan Baltazar este sceptic cu privire la initiativa CE. "Eu m-as indoi de chestia asta. Este foarte greu. E o aberatie sa prescrie dobanzi. Poate in zona euro", a spus analistul economic.

    "Ar putea fi niste masuri de ordin general. Va fi cel mult o vorbarie frumoasa", a incheiat Baltazar.

    Pe de alta parte, Alin Iacob spune ca "pana in prezent, pentru creditele ipotecare nu exista o directiva europeana prin care se reglementa calculul dobanzii anuale efective. Majoritatea bancilor calculeaza ratele dobanzii pentru creditele ipotecare dupa reglementarile creditului de consum".

    Pentru a intra in vigoare, propunerea Comisiei Europene trebuie sa fie aprobata de toate tarile membre si de Parlamentul European.