In trimestrul trei al anului trecut, potrivit datelor publicate marti de Eurostat, preturile pe piata imobiliara din Romania erau cu 2,4% mai mici decat in trimestrul doi, si cu 0,8% mai mari fata de trimestrul trei din 2012, aceasta fiind prima crestere anuala a preturilor de cand Institutul National de Statistica a inceput colectarea datelor, respectiv de la inceputul anului 2009.

Comparativ cu primul trimestrul din 2009, preturile au scazut cu 29%, detalii in graficul de mai jos, click pe imagine pentru marire. De remarcat faptul ca INS calculeaza evolutia preturilor in lei, nu in euro, iar baza de calcul este reprezentata de preturile de tranzactionare declarate la notari.

Daca discutam despre evolutia anuala (graficul numarul doi), se observa ca preturile au fost usor mai mari in T3.13 fata de T3.12, insa cresterea de 0,8% este foarte mica, si ramane de vazut daca acest trend se va pastra in trimestrele urmatoare, cu atat mai mult cu cat nu stim inca nici ce efect a avut schimbarea produsa in programul Prima Casa (nu se mai acorda credite in euro, ci doar in lei), si nici ce efect are reducerea dobanzilor la creditele ipotecare in lei.

In ce priveste evolutia preturilor in 2014, cel mai probabil scenariu este o evolutie in lateral (+/- 2-3%), factori precum ieftinirea creditelor si cresterea economica urmand a fi compensati de reticenta populatiei in ce priveste contractarea unor noi credite.

O sa revin cu o analiza mai detaliata la inceputul lunii februarie, cand o sa avem mai multe date despre ce s-a intamplat anul trecut pe piata imobiliara.

Comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.