Numărul clienților interesați de achiziția unei locuințe noi, în București, a crescut de peste zece ori, în ultimii șase ani. Dacă în perioada anterioară crizei, doar 3% dintre clienți căutau o locuință construită recent, acum procentul a urcat la 35%, potrivit statisticilor portalului imobiliar IMOPEDIA.ro.

„Numărul locuințelor noi și de calitate a urcat simțitor în ultimii ani. De asemenea, dezvoltatorii s-au adaptat cerințelor actuale și au venit cu oferte accesibile, fie că este vorba de apartamente sau de case, dedicate categoriei de cumpărători cu venituri medii sau mici. În același timp, au apărut noi generații de clienți, care au încredere în construcțiile realizate recent și cărora le surâde ideea de a locui într-un cămin nou, modern și cu un plus de confort”, subliniază Răzvan Muntean, General Manager IMOPEDIA.ro

Condițiile economice dificile ale ultimilor ani i-au făcut pe cumpărători să privească altfel achiziția unei locuințe: aceștia analizează costurile pe termen lung, dincolo de momentul semnării contractului. În prezent, costurile de întreținere sunt atent luate în calcul, iar clienții care sondează piața pentru a-și găsi un cămin au ca prim criteriu de căutare suprafața și numărul de camere (38% dintre utilizatori). Prețul proprietății se află abia pe locul doi în clasamentul preferințelor (32%), urmat de zonă (19%) și de alte criterii (11%).

Majoritatea clienților imobiliari interesați de o locuință în București caută apartamente cu două și trei camere, potrivit statisticilor IMOPEDIA.ro: Garsoniere (9%), apartamente cu două camere (39%), apartamente cu trei camere (40%) si apartamente cu cel putin patru camere (12%)

Totodată, aproape două treimi dintre potențialii cumpărători ar fi dispuși să plătească până în 60.000 euro pentru o locuință în Capitală (62%). 30% dintre vizitatorii portalului imobiliar IMOPEDIA.ro ar alocat un buget între 60.000 și 100.000 euro, în timp ce, doar 8% dintre utilizatori ar fi dispuși să plătească mai mult de 100.000 euro pentru o proprietate.

„Dacă oferta nu se întâlnește cu cererea, nu se ajunge la o tranzacție – este cea mai clară regulă a pieței. Proprietarii au înțeles că am depășit perioada în care puteau cere orice preț, iar acum sunt dispuși să ajusteze și să negocieze prețul inițial. Astfel, potrivit datelor noastre, media scăderilor de preț pe parcursul ofertării este de 15%. De asemenea, perioada medie de staționare în piață a unei oferte este de șase-șapte luni”, arată Răzvan Muntean, General Manager IMOPEDIA.ro

Potrivit datelor portalului imobiliar IMOPEDIA.ro, în primele cinci luni ale anului 2014, cele mai căutate zone rezidențiale din București au fost: centru, Militari, Drumul Taberei, Berceni.