Prima Casa: Fonduri disponibile de 710 milioane lei, suficiente pentru toate solicitarile din 2014
Guvernul a realocat sumele neutilizate ca garantii in programul Prima Casa pentru achizitiile de locuinte construite de ANL, din plafonul de 500 milioane de lei, astfel incat sa poata fi folosite pentru orice tip de locuinta in cadrul programului, pe fondul solicitarilor de suplimentare a banilor.
"Analizele facute pe baza actualului nivel al cererii si estimarile partenerilor nostri bancari ne indica faptul ca bugetul total neutilizat de circa 710 milioane lei, buget ce include si plafonul realocat, va fi suficient pentru aprobarea tuturor solicitarilor pana la sfarsitul anului 2014", se arata intr-un comunicat al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
Fondul estimeaza ca numarul de solicitari depuse pentru Prima Casa va atinge maximul in perioada imediat urmatoare, dupa realocarea sumelor destinate initial locuintelor ANL, asigurand clientii ca nu vor fi intarzieri la procesarea cererilor, astfel incat garantiile sa fie acordate in termenul de maxim patru zile lucratoare de la data depunerii dosarelor complete si corect intocmite.
FNGCIMM a acordat in acest an circa 17.400 de garantii in cadrul programului guvernamental pentru credite de aproximativ 2,8 miliarde lei, valoarea finantarii medii fiind de 160.000 lei.
Din plafonul alocat locuintelor ANL prin programul Prima Casa, de 500 milioane lei, a fost utilizat 1,7%, cu garantii acordate de 8,8 milioane lei in intervalul septembrie 2013-iunie 2014. Autoritatile au estimat, potrivit aceluiasi algoritm de calcul, ca pana la finalul anului ar mai fi acordate garantii de inca circa 5,2 milioane lei, ceea ce ar fi insemnat utilizarea a 14 milioane lei din cele 500 milioane lei.
Avand in vedere ca plafonul general aprobat in 2014 pentru garantiile Prima Casa (cu exceptia locuintelor ANL), de 1,2 miliarde lei, a fost epuizat la inceputul lunii iulie, iar bancile au cerut suplimentarea plafoanelor, Guvernul a decis sa realoce sumele neutilizate pentru achizitiile de locuinte ANL catre banci pentru a le folosi ca garantii generale in cadrul programului, inclusiv pentru imobilele ANL.
Credite pe Programul Prima Casa, cu garantii acordate de FNGCIMM, pot fi accesate de la BCR, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank, Banca Romaneasca, Alpha Bank, Banca Millennium, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania, UniCredit Tiriac Bank, Credit Agricole Bank, Bank Leumi Romania, ING Bank, Marfin Bank.
FNGCIMM este o institutie financiara nebancara, cu capital de risc, infiintata in scopul facilitarii accesului IMM-urilor la finantari, prin acordarea de garantii pentru instrumentele de finantare contractate de la banci comerciale sau din alte surse.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8