Dezvoltatorul imobiliar spaniol Martinsa-Fadesa a anuntat vineri convocarea unui consiliu de administratie extraordinar luni, pentru a studia o eventuala lichidare judiciara care ar fi una dintre cele mai importante din Europa ultimilor ani, scrie AFP.

Tribunalul comercial nu a luat nicio decizie pentru moment, deoarece nu a primit toate raspunsurile creditorilor cu care grupul incearca sa-si negocieze datoria, a precizat o sursa judiciara. Potrivit presei spaniole, pasivul atinge circa 6,5 miliarde euro.

Iar "Martinsa-Fadesa nu are nicio informatie oficiala a rezultatului", a precizat grupul, intr-un comunicat.

Cu toate acestea, "un consiliul de administratie extraordinar a fost convocat luni, 2 martie, pentru a studia o cerere de lichidare judiciara a societatii".

Acest grup, unul dintre liderii sectorului in Spania si simbol al exceselor care au condus la explozia bulei imobiliare in 2008, a intrat in incetare de plati in vara lui 2008. In martie 2011, anuntase ca a ajuns la un acord pentru refinantarea datoriei.

Dar, potrivit presei, care citeaza surse financiare, grupul nu a reusit sa-si redreseze bilantul si judecatorul va impune lichidarea, in conditiile in care principalii creditori nu mai doresc sa mearga mai departe.

In fata unui pasiv de circa 6,5 miliarde de euro, societatea detine active evaluate la 2,4 miliarde, potrivit ziarului El Mundo.

Izbucnirea bulei imobiliare a aruncat Spania intr-o profunda recesiune din care a iesit abia in 2014. Aceasta perioada a fost marcata de o explozie a ratei somajului, care ramane in continuare la nivele record, de 23,7% din populatia activa.