Plata unui avans de 35-40% din valoarea unei locuinte, dar si promulgarea in forma actuala a Legii darii in plata, ar avea implicatii negative directe, iar achizitia unui imobil ar deveni aproape imposibila, sustine, intr-un comunicat, Asociatia Dezvoltatorilor Imobiliari din Romania (Urbanis), relateaza Mediafax.

Asociatia sustine ca promulgarea legii de catre presedintele Klaus Iohannis sau stoparea programului Prima Casa ar avea efecte dramatice, ducand piata imobiliara in perioada crizei imobiliare. Urbanis estimeaza ca de la o crestere a PIB-ului, estimata in anul 2015 la 4%, s-ar putea ajunge la o scadere, precum in 2009 de -7%.

"De mentionat ca Programul Prima Casa ocupa un procent de 80-90% din totalul creditelor acordate pentru achizitia unei noi locuinte. In aceste conditii, legea darii in plata va stopa imediat Programul Prima Casa, va bloca toate proiectele imobiliare in curs, va falimenta o intreaga industrie a constructiilor si va desfiinta zeci de mii de locuri de munca, fara a mentiona toate afacerile conexe cu acest domeniu, care vor fi de asemenea foarte afectate", se arata in comunicatul Urbanis.

Dupa ce Raiffeisen Bank a anuntat ca va creste avansul pentru achizitia unei locuinte la 35%, Urbanis considera prematura o astfel de masura.

"Atragem atentia asupra faptului ca astfel de demersuri au un impact direct asupra consumatorului de credite bancare, care isi planifica cumpararea unei noi locuinte atat in functie de situatia existenta la un moment dat, cat si in functie de prognozele si stirile din domeniul bancar (...) Este cert faptul ca industria si piata imobiliara a constructiei de locuinte, nu poate exista fara credite", mai precizeaza asociatia.