Ministerul Fondurilor Europene urmeaza sa se mute, tot cu chirie, in complexul imobiliar Sema Parc, dezvoltat pe terenul fostei fabrici Semanatoarea, insa proprietarul sediului in care functioneaza in acest moment MFE, Tower Center, de la Piata Victoriei, a atacat in instanta procedura de achizitie a noilor servicii de inchiriere, au declarat, pentru Hotnews, surse din minister.

Sema ParkFoto: Google Maps / Ionut Stoian

In prezent, Ministerul Fondurilor Europene (MFE) functioneaza, cu chirie, in cladirea Tower Center din Bd. Ion Mihalache din Capitala, imobil detinut de oamenii de afaceri Ioannis Papalekas si Dragos Bilteanu, printr-un contract de inchiriere incheiat la sfarsitul anului 2013 si prelungit ulterior.

Inca din luna mai 2016, MFE a inceput procedura interna de achizitie a servciilor de inchiriere pentru un nou sediu, in conditiile finalizarii contractului de inchiriere a actualului sediu.

In urma procedurii, castigatoare a iesit oferta depusa de Sema Park, complex imobiliar controlat de omul de afaceri Ion Radulea: contract pe 3 ani, la pretul de 128.000 euro pe luna, fara TVA. Asta ar insemna 4,6 milioane de euro in urmatorii 3 ani. Banii vor fi asigurati din fonduri europene.

Zilele trecute, insa, un alt ofertant, Tower Center International, cel care detine cladirea in care functioneaza MFE in prezent, a atacat la Tribunalul Bucuresti procedura de atribuire a contractului catre Sema Parc. Potrivit surselor HotNews, Tower Center fusese eliminat pe motiv ca nu indeplinea cerintele privind locurile de parcare necesare Ministerului Fondurilor Europene.

Cu toate astea, MFE intentionaza sa se mute in circa 2-3 saptamani in cladirea de la Semanatoarea, motiv pentru care ar urma sa semneze contractul cu Sema Parc, prevazand, insa, o clauza prin care contractul se va rezilia daca actiunea in instanta a celuilalt ofertant va avea castig de cauza, au precizat sursele.

Solutia inchirierii este una provizorie, pentru ca Ministerul Fondurilor Europene a primit, in februarie 2016, un sediu, in "Casa Poporului", care este insa nefunctional. Potrivit unor surse guvernamentale, sediul de la Palatul Parlamentului a fost administrat de RA-APPS, apoi de Serviciul de Paza si Protectie (SPP) si, in ultima perioada, de Inalta Curte de Casatie si Justitie, inainte sa fie atribuit MFE.

Conform unor rapoarte de expertiza tehnica, solicitate de Inalta Curte, spatiul de la Casa Poporului nu ofera conditii pentru functionearea in siguranta si trebuie adaptat sa functioneze ca o cladire de birouri.

Din ianuaruie 2016, MFE a inceput achizitia unor servicii de proiectare pentru noul sediu, insa urmeaza proceduri de durata: documentare si avizare a lucrarilor de interventie, proiect tehnic, licitatie, lucrari propriu-zise, au mai aratat sursele consultate de Hotnews.

Pana la renovarea sediului de la Parlament, MFE trebuie sa stea tot cu chirie.

Citeste si:

Ministerul Fondurilor Europene isi cauta sediu cu chirie. Ministru: Spatiul oferit la Casa Poporului este "cum l-a lasat Ceausescu"

VIDEOMinisterul Fondurilor Europene se muta cu chirie: Scaunul pentru demnitari sa fie tapitat cu piele, iar dulapurile din lemn​

Cum explica Ministerul Fondurilor Europene de ce plateste 1 milion de euro pe an chirie la privat: Cladirile RA-APPS disponibile nu sunt suficient de mari