Interesul britanicilor pentru cumpararea de proprietati in Bulgaria a scazut, arata un studiu realizat de revista de profil A Place in The Sun, citat de Sofia News Agency. Pe de alta parte, un articol aparut tot joi pe site-ul britanic aboutproperty.co.uk, evidentia preturile mai scazute ale unui apartament cu trei camere intr-o statiune turistica din Romania fata de alte destinatii est-europene si estima o crestere a interesului investitorilor englezi pentru piata imobiliara romaneasca.

In topul celor mai bune destinatii pentru britanicii care doresc sa cumpere proprietati in alte tari, clasament realizat de revista A Place in The Sun, Bulgaria a alunecat cinci pozitii, de pe locul trei pe locul opt. Locul Bulgariei a fost luat de Turcia. Pe de alta parte, interesul investitorilor englezi pentru piata din Romania pare sa creasca. Cel putin asta reiese dintr-un articol aparut, tot joi, pe site-ul britanic aboutproperty.co.uk, care citeaza datele unei cercetari prezentate in cadrul evenimentului international Homebuyer and Property Investor Show.

Aparitia companiilor low-cost si a investitorilor straini urca pretul apartamentelor

Potrivit informatiilor prezentate, un apartament de trei camere intr-o statiune turistica la moda din Romania poate fi cumparat la pretul de 100.000 lire sterline, cu aproape 40% mai putin decat in alte destinatii est-europene. Expertii citati spun ca preturile ar putea creste cu 15-25% in urmatoarele 12 luni, un factor important fiind si lansarea de noi curse aeriene low-cost, operate de companii britanice. Estimarile analistilor internationali urmeaza unui anunt recent facut de catre operatorul aerian low-cost Ryanair, care a decis sa efectueze zboruri pe rutele Arad - Milano si Constanta - Pisa, de la 1 aprilie.

Intrarea pe piata romaneasca a unor investitori reprezinta un alt factor de crestere a preturilor pe piata imobiliara. Potrivit declaratiilor facute vineri de reprezentantii companiei imobiliare Anglo-Romanian Development (ARD), citati de site-ul FT Adviser, prezenta unor companii precum Microsoft, Nokia si BMW pe piata din Romania duce la relocarea fortei de munca, fapt care pune presiune pe cerere si pe preturile locuintelor din respectivele zone. Concluzia oficialilor companiei este ca preturile locuintelor din Romania vor creste si in acest an, pe masura ce companii tot mai mari isi fac aparitia pe piata locala.