Daca in 2007, la Moscova si in regiune au fost deschise santiere de constructii cu o suprafata de 1,2 milioane metri patrati, in 2008 nu vor exista mai mult de 600.000, sustine Egor Dorofeev, director la Cushman & Wakefield / Stiles & Riabokobylko. Anul acesta vor fi constructii pe 550.000-600.000 metri patrati, fata de 1,2-1,3 milioane anuntate initial, sustine si Nikolai Ditman, director de marketing, citat de Vedomosti.

„Instabilitatea de pe pietele financiare, precum si scumpirea materialelor de constructii au facut ca unele din proiectele anuntate pentru anul acesta sa fie amanate, fie inghetate", spune si Maxim Sharpirov, director regional la firma Colliers International.

Speriate de criza de lichiditati, bancile au inasprit conditiile de creditare pentru constructii imobiliare. „Daca pana acum toti aveau acces la o finantare de proiecte, bancile au introdus un sistem foarte strict al solicitantilor de imprumuturi”, spune Ivan Smitnikov, director general al companiei RosEvroDevelopment”.

O situatie recunoscuta inclusiv de bancile ruse, care prefera proiectele cu o durata medie de realizare de 1,5-2 ani, iar solicitantul de credit trebuie sa dispuna de capital propriu, sa fie o companie care s-a impus deja si cu o istorie in spate.