Toti cei care castiga un salariu mai mic decat cel mediu net pe economie vor putea solicita locuinte sociale iar autoritatile locale sunt obligate sa "furnizeze" terenuri pentru constructia acestor locuinte. Propunerile sunt incluse in proiectul "Legii locuintei", unul dintre cele patru acte normative prezentate in premiera de Laszlo Borbely, ministrul de resort.

"Legea locuintei" are ca actori principali autoritatile locale, potrivit lui Laszlo Borbely. "In 18 ani, nu a existat decat foarte razlet o strategie la nivelul autoritatilor locale pentru constructia de locuinte", a mai spus acesta.

  • autoritatile locale sunt obligate sa realizeze o strategie pe 4 ani, pentru constructia de locuinte
  • autoritatile locale sunt obligate sa-si constituie "rezerve funciare", situate in diferite amplasamente, pe care sa poata fi construite locuintele sociale. Cu toate acestea, nu au fost inca incluse in proiectul de lege si sanctiuni pentru consiliile locale care nu vor respecta obligatiile amintite.
  • se elimina prevederea legislativa potrivit careia numai salariatii care castiga maxim 20% din salariul mediu net pe economie ( 1.550 RON, n.r.) pot solicita locuinte sociale. Reglementarea a fost extinsa la toti cei care castiga sub salariul mediu net pe economie. Astfel, potrivit lui Borbely, sunt ajutati mai ales profesorii si medicii rezidenti.
  • se prevede o procedura de semnalare si penalizare pentru detinatorii de constructii care, prin gradul de insalubritate sau degradare, reprezinta un pericol public. "Vor primi in mod repetat amenda de 1.500 de lei si vor fi indrumati ce pasi trebuie facuti pentru remedierea problemelor", au explicat reprezentantii Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (potrivit legislatiei in vigoare, n.r.)

Pachetul de "legi ale locuirii" va fi publicat pentru consultare saptamana viitoare pe website-ul Ministerului Dezvoltarii Publice, Lucrarilor Publice si Locuintelor. Ministrul Laszlo Borbely a spus ca vor fi luate in considerare propunerilie sosite din piata, in urma consultarii publice. Pachetul legislativ ar putea fi prezentat in Guvern peste aproximativ o luna.