Apartamentele vechi situate in zona Primaverii au cele mai ridicate preturi pe metrul patrat util, la polul opus aflandu-se apartamentele vechi din zona Pantelimon, releva un studiu realizat de Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Cererea de locuinte ramane in continuare foarte mare in comparatie cu oferta, chiar si luand in calcul finalizarea unor proiecte curente, prevazuta pentru anul 2008 sau pentru sfarsitul anului 2009, sustin specialistii acestei companii de consultanta imobiliara.

Concluziile studiului sunt deja cunoscute. Zonele Primaverii, Kiseleff, Dorobanti, Cotroceni sau Herastrau conduc in topul cartierelor bucurestene, fiind preferate de cei cu venituri mari si foarte mari, in timp ce zone semicentrale, precum Dristor, Obor, Iancului, Titan, Colentina, Militari sau Drumul Taberei sunt preferate de cei cu venituri medii.

Preturile apartamentelor vechi au explodat spun inca o data specialistii Coldwell Banker Affiliates of Romania, iar studiul concluzioneaza ca dinamica cererii se va mentine, in ciuda aparitiei de noi ansambluri rezidentiale.

"Finalizarea unora dintre proiectele curente este prevazuta pentru anul 2008 sau pentru sfarsitul anului 2009, insa chiar si cu darea in folosinta a acestor apartamente, piata rezidentiala din zona ramane atragatoare datorita cererii mari de apartamente moderne", se arata in analiza mentionata.

In topul cartierelor bucurestene se afla zona Primaverii, unde atat in cazul apartamentelor vechi cat si al celor noi, pretul pe metrul patrat (mp) este de circa 3.000-3.500 euro/mp. Clasamentul intocmit de Coldwell Banker tine cont si de factori precum spatiile verzi, accesul catre mijloacele de transport in comun precum si la zone de shopping si relaxare. Asa se explica faptul ca in zona Cotroceni pretul pe metrul patrat poate ajunge la 3.600 euro. Cu toate acestea aceasta zona se afla abia pe pozitia a patra in acest top.

Cartierele cele mai prost clasate

1. Berceni

2. Prelungirea Ghencea

3. Drumul Taberei

4. Militari

5. Colentina

Pe ultimul loc in topul cartierelor se afla Berceni. Aici pretul unui metru patrat in apartamentele vechi este cuprins intre 1.600-1.800 euro, iar in cazul apartamentelor noi este de circa 1.000-1.500 euro. Alte cartiere plasate la coada clasamentului sunt Prelungirea Ghencea, Drumul Taberei, Militari si Colentina. In ceea ce priveste costul unui metru patrat in apartamentele vechi, in Pantelimon se inregistreaza cel mai mic nivel de 1.500 euro.