Sunt pe jumatate goale noile blocuri din Bucuresti, ca urmare a investitorilor speculativi asa cum arata o analiza a companiei poloneze REAS, realizata in colaborare cu consultantul Nicusor Dinu, sau nu? Neocasa, una din agentiile cu exclusivitate pe vanzarea locuintelor intr-unul din proiectele mentionate in studiul polonez, sustine ca cifrele REAS sunt mult exagerate, dar recunoaste ca, in prezent, investitorii reprezinta 27% din numarul total al cumparatorilor.

Cazul "Emerald Residence", finalizat in martie 2008 - analiza REAS sustine ca potrivit informatiilor venite chiar de la dezvoltatori, numai 40% din apartamente vor fi ocupate de clienti finali. Restul, sustin analistii Reas, sunt achizitionate pentru investitii.

Reprezentantii companiei Neocasa, agentia care a avut exclusivitate pe vanzarile locuintelor la acest proiect spun ca informatiile prezentate sunt exagerate.

"In primul rand, dorim sa mentionam ca datele incluse in studiul REAS nu au fost furnizate nici de dezvoltatorul proiectului, Brooklyn Investment, nici de agentul exclusiv de vanzari, Neocasa", a declarat pentru HotNews.ro Karina Kraft, director PR la Neocasa.

27% dintre cumparatori actuali sunt investitori

Proiectul, inceput in iunie 2006, a fost finalizat, sustin cei de la Neocasa, asa cum s-a anuntat, in martie 2008. Cat s-a vandut pana acum? Doar 80% din totalul locuintelor, iar din numarul total al cumparatorilor de pana acum, numai 27% sunt investitori.

"Emerald Residences este un proiect care a avut o evolutie spectaculoasa din punct de vedere al constructiei – a fost inceput in iunie 2006 si deja se face receptia apartamentelor. Si vanzarile au avut un ritm accelerat, fiind vandute pana in prezent 80% din numarul total de locuinte. Investitorii au reprezentat 27% din numarul total al cumparatorilor, restul de 73% mergand spre utilizatori finali", sustine Karina Kraft.

Preturile sunt in prezent cu 40% mai mari decat in faza de proiect

Cat priveste preturile, oficialii Neocasa spun ca acestea au crescut cu pana la 40% pana acum.

"Vanzarea proiectului a inceput de la 1.400 euro/mp + TVA iar preturile au cunoscut pana in prezent o crestere de 40%", a mentionat Karina Kraft.

Cresterea preturilor pe masura finalizarii proiectului este vazuta ca un proces firesc.

"Este procesul firesc aplicabil oricarui complex rezidential care se vinde de la faza de proiect – cei care cumpara la inceput beneficiaza de preturi mai scazute pentru ca investesc incredere si bani intr-un proiect care nu este inca finalizat. La acest factor principal se adauga tendinta generala de crestere a preturilor din cazul particular al pietei imobiliare din Bucuresti", a incheiat Kraft.

Nota redactiei: pana la finalizarea acestui articol nu am primit raspunsurile din partea agentiilor care au avut exclusivitate in celelalte proiecte date ca exemplu de analiza REAS.