Consultantul global de real estate Cushman & Wakefield (C&W) a anuntat miercuri achizitionarea companiei partenere din Turcia, P&D Real Estate Consultants, ca parte a strategiei de extindere in Europa. Turcia este vazuta drept una dintre cele mai dinamice piete de real estate din Europa, cu 2,7 miliarde euro investitii doar in proprietati comerciale majore in 2007 cu randamente relativ mari, de 7-8,5%. In Romania, C&W a cumparat in 2007 Activ Consulting, cu care colabora de peste 11 ani, devenind astfel Cushman & Wakefield Activ Consulting.

Achizitia este motivata de potentialul pietei turcesti. Potrivit datelor C&W, anul trecut, 2,7 miliarde de euro au fost investiti in proprietati comerciale in Turcia, dintre care 70% in retail. Aceasta a reprezentat o crestere de 163% fata de 2006.

Randamentele pentru centrele comerciale sunt relativ mari de 7-8.5% pentru centre comerciale in cele 6 orase cheie: Istanbul, Ankara, Izmir, Bursa si Antalya, iar la birouri, randamentele sunt de 7.5 -8% in cel mai important district al Istanbului, Levent.

Printre punctele forte ale pietei imobiliare din Turcia, analistii C&W mai enumera 274 de hoteluri de patru si cinci stele care sunt anuntate in 3 orase principale si 19 orase secundare din intreaga Turcie, 69 dintre ele fiind in Istanbul, dar si nivelul chiriilor la birouri si spatii industriale.

Anul trecut, chiriile pentru birouri au crescut cu 95% in moneda locala pentru districtul Levent, iar chiriile pentru sectorul industrial au crescut cu 60% in Istanbul, unde cererea a fost dominata de operatori de logistica si industrie usoara, spun cei de la C&W.

Anuntul achizitiei companiei P&D Real Estate Consultants urmeaza mai multor inaugurari de birouri realizate in ultimul an si jumatate de Cushman & Wakefield in Slovacia, Ucraina, Romania ca si in Birmingham, Marea Britanie si primul birou din Franta situat in afara Parisului, in Lyon.

Cushman&Wakefield este una dintre cele mai mari companii cu capital privat din lume in domeniul imobiliar. Fondata in 1917, compania detine 221 de birouri in 58 de tari si are peste 15.000 de angajati. Biroul din Romania a fost deschis in ianuarie 2007 prin preluarea biroului asociat Activ Consulting, cu care se colabora de peste 11 ani, devenind astfel Cushman & Wakefield Activ Consulting.