Conducerea executiva a Bancii Nationale (BNR) si reprezentantii conducerii Uniunii Notarilor Publici din Romania (UNNPR) au discutat, luni, aspectele legate de perfectarea cadrului de colaborare pentru realizarea unui schimb de date statistice privind piata imobiliara.

Contactat de HotNews.ro, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a explicat ca aceasta a fost doar o prima intalnire, in care s-au discutat aspectele generale, urmatoarea intalnire urmand sa se desfasoare la nivelul directorilor executivi.

"In cadrul intalnirii, au fost discutate aspecte legate de perfectarea cadrului de colaborare pentru realizarea unui schimb de date cu caracter statistic referitoare la tranzactiile de pe piata imobiliara din Romania. Datele statistice vor fi utilizate de catre BNR in cadrul analizelor care stau la baza evaluarilor privind stabilitatea financiara", se arata in comunicatul BNR.

Prima intalnire intre BNR si notari

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, spune ca momentan s-au stabilit doar lucrurile generale.

"A fost doar o prima intalnire. Cele doua parti au convenit sa se mai intalneasca pentru a discuta detalii concrete. Acum s-au discutat lucrurile generale. Ne-am cunoscut, ne-am spus opiniile, nevoile si am discutat cadrul de colaborare, care urmeaza sa fie bazat pe schimb de informatii si date statistice, pentru ca BNR a subliniat de mai multe ori ca pe piata imobiliara exista o statistica, ce nu ne ajuta. Acum s-au intalnit conducerile celor doua parti pentru a stabili cadrul de colaborare, mai departe vor lucra directorii executivi", a spus Vasilescu.

Piata imobiliara pare sa fi intrat in atentia autoritatilor. La inceputul saptamanii trecute, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a recunoscut nevoia unei transparente mai mari pe piata imobiliara si a anuntat ca va cere notarilor sa furnizeze bancii centrale date despre tranzactiile din piata imobiliara. Aceasta a fost prima intalnire intre BNR si notari in aceasta privinta.

Tot saptamana trecuta, la doar o zi dupa declaratiile lui Isarescu, Consiliul Concurentei a anuntat inceperea unei "analize" pentru cunoasterea pietei imobiliare si a serviciilor conexe trazactiilor imobiliare.

Mai mult, joia trecuta, ministrul finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat ca Ministerul Economiei si Finantelor va realiza impreuna cu Uniunea Notarilor si Agentia de Cadastru o baza de date cu tranzactiile imobiliare la nivel national.

In aceeasi zi, Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania a anuntat ca a inceput demersurile pentru crearea unei baze de date cu tranzactiile imobiliare impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor si Uniunea Notarilor.