Preturile de pe piata imobiliara s-ar putea stabiliza datorita cresterea ofertei si a introducerii ipotecii ca valoare imobiliara, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei si Finantelor, la un seminar organizat de Banca Nationala a Romaniei si Institutul Bancar Roman. Ministrul a mai spus ca nu vede semne de oboseala a pietei imobiliare, acest sector urmand a avea si in acest an o dinamica ridicata.

"Cei care spun ca piata constructiilor va scadea sunt investitorii, in conditiile in care s-au obisnuit sa investeasca un leu si sa obtina doi. Eu, ca ministru, trebuie sa privesc industria ca ansamblu si vad ca nu da semne de oboseala", a spus Vosganian.

Ministrul Economiei si Finantelora este de parere ca preturile de pe piata imobiliara din Romania reflecta nu doar raportul dintre cerere si oferta, ci si asteptarile jucatorilor. "Poate ca in viitor, cand asteptarile nu vor mai fi atat de ridicate, preturile se vor stabiliza", a precizat Varujan Vosganian.

Potrivit ministrului Economiei, dezvoltarea pietei imobiliare s-a facut cu oarecare intarziere din cauza nivelului scazut al investitiilor straine, care nu depaseau 1-1,5 miliarde de euro in 2001. De asemenea, nivelul scazut al salariilor si lipsa posibilitatii de creditare pe termen lung au contribuit la aceasta intarziere.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat saptamana trecuta ca preturile de oferta care se "vantura" pe piata imobiliara au darul de a speria si creeaza o fantasma despre aceasta piata, solicitandu-le totodata notarilor date statistice privind preturile reale ale tranzactiilor imobiliare.

Mugur Isarescu a explicat ca, pe baza acestor date, se va putea constata daca opiniile potrivit carora piata imobiliara este in pericolul de a se prabusi sunt corecte. Acesta a aratat ca nu se poate vorbi de o prabusire daca tranzactiile se vor incheia in viitor la 1.000 euro, in conditiile in care preturile afisate de 2.000 euro sunt fictive.

"Exista foarte multe comentarii ca se va prabusi piata, depinde de unde, de la pretul real sau de la cel afisat fictiv", a spus Isarescu la acea data.

Pe de alta parte, guvernatorul a admis ca temerile sunt justificate in cazul in care preturile afisate ar fi cele reale.