Piata imobiliara se confrunta in prezent cu o lipsa de lichiditate, tradusa in dobanzi mari la credite, care ar putea face ca preturile locuintelor la sfarsitul acestui an sa fie mai mici decat cele din 2007, a declarat miercuri Radu Zilisteanu, purtator de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI). Acesta spune ca potentialii cumparatori au intrat intr-o stare de asteptare si numarul tranzactiilor a scazut extraordinar, iar politica Bancii Nationale de scumpire a creditelor, ar putea prelungi starea de asteptare din piata pana la inceputul lui 2009.

"In prezent, pe piata imobiliara este o lipsa de lichiditate, generata de multi factori. Unul este cel legat de criza creditelor ipotecare subprime din SUA izbucnita in vara lui 2007, care a determinat o lipsa de lichiditate pe pietele financiare internationale. Pe de alta parte, Romania, care pana acum avea un exces de lichiditate si Banca Nationala tot steriliza sume mari de bani, in prezent se afla in situatia unei lipse de lichiditate, fapt care se reflecta in scumpirea creditului. Pe acest fond, practic, potentialii cumparatori au intrat intr-o stare de asteptare si atunci numarul tranzactiilor a scazut extraordinar de mult", spune Radu Zilisteanu.

Nivelul tranzactiilor asteptat sa-si revina spre sfarsitul lui 2008 sau inceputul lui 2009

Oficialul ARAI crede ca apetitul cumparatorilor va reveni spre sfarsitul acestui an sau la inceput de 2009.

"Intr-adevar, au fost scaderi conjuncturale de preturi, mai ales in cazul apartamentelor vechi, dar acestea nu se situeaza decat la cateva procente, pana in 10% fata de acum trei luni. Daca aceasta lipsa de lichiditate tradusa in dobanzi mari se va potoli, fapt care cred ca se va intampla spre sfarsitul anului, atunci dobanzile vor scadea si cumparatorii vor avea apetit de a cumpara. Cred ca spre sfarsitul anului sau inceputul anului viitor nivelul de tranzactionare isi va reveni", declara Zilisteanu.

Lipsa lichiditatilor si scumpirea creditelor ar putea conduce la preturi la locuinte mai mici la sfarsitul lui 2008 decat in 2007.

"Este posibil ca preturile de la sfarsitul anului 2008 sa fie mai mici decat cele de la sfarsitul lui 2007, pe fondul crizei de lichiditati si a dobanzilor mari. Nu cred insa ca pentru multa vreme. Aici trebuie spus ca apartamentele vechi nu prea mai au resurse de crestere. Daca o vor mai face chiar si pe parcusul anului viitor vor mai creste foarte putin, dupa care se vor opri si vor incepe sa scada, dar asta depinde in primul rand de ce se va intampla pe piata constructiilor noi, unde numarul de unitati este inca foarte mic, iar concurenta nu e foarte ascutita" a mai spus Zilisteanu.

Reprezentantul ARAI crede ca politica monetara a BNR se va face simtita mai mult la nivelul cresterii dobanzilor practicate de bancile comerciale in urmatoarele luni, asteptarea din piata urmand a fi prelungita chiar pana la inceputul lui 2009.

Banca Nationala a Romaniei este asteptata sa creasca maine dobanda de politica monetara pana la 10%, dupa ce in mai banca centrala a majorat, pentru a cincea oara consecutiv in ultimele sapte luni, dobanda de politica monetara, cu 0,25%, pana la 9,75%.