Institutul National de Statistica (INS) va publica, pana la sfarsitul lui 2008, primul raport cu indicii de preturi din piata imobiliara locala, a anuntat, vineri, presedintele institutiei, Vergil Voineagu, citat de NewsIn. Proiectul de dezvoltare a metodologiei privind sistemul imobiliar rezidential din Romania va fi finantat din fonduri Phare, rapoartele urmand sa fie publicate trimestrial. Colectarea informatiilor va incepe in luna august si se va axa pe datele furnizate de notarii publici si administratiile financiare.

Populatia va putea sa calculeze singura preturile

Mai mult, Institutul National de Statistica vrea sa posteze pe pagina proprie de internet o aplicatie prin care populatia sa isi poata calcula proprii indici statistici, astfel incat metodologia institutiei sa devina mai transparenta si mai credibila.

Oficialul INS a precizat ca o aplicatie similara se gaseste pe pagina de internet a Statisticii din Marea Britanie.

Conducerea executiva a Bancii Nationale (BNR) si reprezentantii conducerii Uniunii Notarilor Publici din Romania (UNNPR) au discutat, in luna aprilie, aspectele legate de perfectarea cadrului de colaborare pentru realizarea unui schimb de date statistice privind piata imobiliara. Asta la scurt timp dupa ce, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a recunoscut nevoia unei transparente mai mari pe piata imobiliara si a anuntat ca va cere notarilor sa furnizeze bancii centrale date despre tranzactiile din piata imobiliara.