Organizatia ce reprezinta interesele celor mai mari grupuri imobiliare din Spania, G-14, a avertizat guvernul de la Madrid ca trebuie sa intervina in sprijinul companiilor pentru a evita extinderea la nivelul intregii economii a problemelor profunde prin care trece acest sector, informeaza Reuters. Din G-14 fac parte si companii prezente pe piata imobiliara din Romania, precum Hercesa sau Realia.

Interventia are loc pe fondul anuntului grupului Fadesa, la randul sau membru G-14, ca se afla in incapacitate de plata.

Reuters aminteste ca premierul spaniol Jose Luis Zapatero a refuzat, pana acum, sa intervina pentru a ameliora situatia in sectorul imobiliar din Spania. Potrivit sursei citate, el si-a mentinut pozitia si luni, ca dovada ca agentia guvernamentala de credite ICO a refuzat sa acorde Martinsa-Fadesa un imprumut de 150 de milioane de euro, de care aceasta avea nevoie pentru a acoperi o datorie.

Publicatia spaniola El Economista scrie la randul ei despre apelul de marti al G-14, care a cerut guvernului sa nu lase sectorul imobiliar "in voia sortii" si sa ia masuri urgente care sa atenueze problema lichiditatii ce afecteaza companiile, pentru a evita un efect de domino in intreaga economie.

Potrivit Reuters, primele cinci companii imobiliare spaniole listate la bursa au datorii cumulate de circa 30 de miliarde de euro.

Grupul Martinsa-Fadesa s-a declarat in incapacitate de plata dupa o sedinta a consiliului de administratie desfasurata luni seara. Fadesa este prezenta si pe piata din Romania, unde anuntase investitii-record de peste 1,6 miliarde de euro. Reprezentantii filialei din Romania sustin ca aceste proiecte nu vor fi oprite. Anuntul a precedat scaderi considerabile pe bursele europene, inclusiv in Romania.

Hercesa este prezenta pe piata din Romania de patru ani si desfasoara mai multe proiecte rezidentiale si un proiect imobiliar. Realia si-a anuntat la inceputul acestui an intrarea pe piata imobiliara din Romania, printr-un proiect imobiliar in Bucuresti.

UPDATE: Biroul de relatii publice al Martinsa-Fadesa a precizat, marti, pentru HotNews.ro ca "filialele internationale ale companiei nu sunt afectate de procesul demarat in Spania. Compania isi va continua proiectele si nu ia in calcul schimbari in niciun caz. Singura societate afectata este Martinsa-Fadesa SA, in Spania".