Piata imobiliara din Ungaria a consemnat, la fel ca cea din Romania, doua mari puncte de rascruce: integrarea in UE si o criza economica interna. Inainte si la un an dupa integrarea in UE, preturile imobilelor din Ungaria erau in crestere. Dupa doi ani, in 2006 piata imobiliara nu a mai crescut, fiind, insa, inregistrate cresteri spectaculoase in investitiile in spatii comerciale.

Pe scurt:

  • Criza imobiliara a lovit Ungaria in 2007, cand Guvernul a impus niste masuri  economice dure pentru a reduce inflatia.
  • Piata imobiliara maghiara este divizata intre zona de vest si zona de est, la granita cu Romania, unde preturile s-au dublat din cauza romanilor care cumpara masiv casele ieftine ale maghiarilor. 

"In ultimii zece ani s-au intamplat multe. Se pot scrie zeci de romane. In esenta insa cele doua piete se aseamana. Au existat si la noi cresteri si descresteri", spune Horváth László, analist al pietei imobiliare in cadrul Ingatlan.net, portalul national al agentiilor imobiliare. In opinia lui Horváth László, unul dintre punctele de referinta istorica pentru piata imobiliara din Ungaria este aderarea la UE.

Potrivit datelor publicate de portal, inainte de aderarea Ungariei la Uniunea Europeana, in 2004, metrul patrat construit in Budapesta reusea sa depaseasca 3.200 de euro, in timp ce la doi ani dupa aderare, pretul se situeaza intre 1.000 si 1.700 de euro. Cele mai mari cresteri de preturi au fost insa inregistrate in anul 2003.

"Ceea ce se intampla acum in Romania s-a intamplat si la noi anul trecut. Toata lumea se intreba ce se va intampla cu preturile. Se vorbeste de o scadere, dar ea nu este atat de dramatica; preturile scad, dar nu extrem de mult", a mai spus Horváth László

2005-2006 anul spatiilor comerciale

Potrivit specialistilor maghiari, perioada 2005- 2006 a fost una de acalmie pe pieta imobiliara, care a inregistrat cresteri in sectorul spatiilor comerciale. Astfel, in 2005 si 2006, in Ungaria, suprafata spatiilor comerciale s-a dublat. In 2006, doar in zona Budapestei au fost date in folosinta 19 milioane de metri patrati de spatii comerciale, investitiile in acest sector in cei doi ani fiind de peste 20 de miliarde de euro.

Maghiarii nu mai cumpara apartamente

In 2007, piata imobiliara din Ungaria a inceput sa scada. Masurile luate de guvernul maghiar in 2007 au fost fortate de inflatia care a atins pragul record de 9%. Printre aceste masuri se numara inasprirea conditiilor de creditare din domeniul imobiliar.

Nicholas Leigh-Wood este directorul agentiei Midas European Property, o prestigioasa agentie imobiliara din Anglia. El povesteste ca masurile impuse de guvernul maghiar au dus la scaderea numarului de apartamente noi vandute. "In 2007 existau pe piata peste 21.000 de apartamente scoase la vanzare in Budapesta. Majoritatea erau mai ieftine; cu toate acestea, peste 30% au ramas nevandute la sfarsitul anului. Explicatia este una simpla, maghiarii nu mai cumpara din cauza masurilor impuse de Guvern", a explicat Nicholas Leigh-Wood. El a precizat, insa, ca maghiarii au cel mai mare procent de detinere de proprietati din Europa. Astfel, 95% dintre maghiari au o casa proprietate personala.

Preturile s-au dublat in estul Ungariei

Lucacs Robert este agent imobiliar transnational; el vinde in Romania imobile din Ungaria, in special din zona de granita. Lucacs Robert a descris pentru HotNews.ro situatia pietei imobiliare din Ungaria. "De doi ani piata este impartita in doua, intre vest si, respectiv, est, zona de granita. Romanii au inceput sa cumpere masiv case in Ungaria. Acest fenomen a dus acum la dublarea preturilor", spune Robert. Daca anul trecut o locuinta cu trei camere in zona de granita cu Romania costa intre 8.000 si 15.000 de euro, pretul mediu al unei locuinte de acelasi tip este acum cuprins intre 20.000 si 30.000 de euro. "Criza imobiliara din Romania a dublat preturile, dar si tranzactiile. Doar in ultimele doua luni am vandut peste 100 de case", mai spune Robert.

In Budapesta locuintele se ieftinesc

Daca in zona de granita agentiile imobiliare raporteaza castiguri substantiale, nu acelasi lucru se intampla in Budapesta, unde preturile sunt in scadere. Pe Ingatlan.net sunt publicate periodic rezultatele si preturile medii ale imobilelor din tara, dar si din capitala. Astfel, potrivit barometrului imobiliar al portalului Ingatlan.net, preturile caselor sunt in scadere, luna aceasta, cu 0,5% fata de luna trecuta. Analizele prezentate de specialistii site-ului arata ca piata este in scadere de la jumatatea anului trecut.

O garsoniera din Budapesta de trei ori mai ieftina decat in Bucuresti

HotNews.ro va prezinta o selectie de preturi intre imobilele scoase la vanzare in Budapesta si Bucuresti. Mentionam ca nu este o analiza comparativa realizata de specialisti. Datele provin din anunturile de vanzare postate de agentiile imobiliare din Ungaria si Romania.

Cat costa casele in Budapesta?

Vila Budapesta – 130.000 euro

- amplasare ultracentrala

- 3 camere+living

- 130 mp construiti

- 900 mp de curte si parcare

Apartament 3 camere Budapesta - 45.000 euro

- amplasare centrala

- 2 camere plus living

- 80 mp

- baie, bucatarie, hol

Garsoniera – 25.000 euro

- amplasare centrala

- 40 metri patrati

- baie si bucatarie

Cat costa in Bucuresti?

Vila Bucuresti - 400.000 euro

- 3 camere

- zona Floreasca

- 135 metri patrati construiti

- fara curte si parcare

Apartament 3 camere - 170.000 euro

- zona Mall Vitan

- 3 camere, baie si bucatarie

- 78 metri patrati utilizabili

Garsoniera - 86.000 euro

- zona 13 Septembrie

- 40 de metri patrati construiti

- baie si bucatarie