Numerosi cetateni straini care achizitionasera proprietati imobiliare in Sofia in scopuri speculative au inceput sa le vanda pentru profit, transmite Novinite.

Fenomenul a fost dezvaluit de cotidianul Trud, care a citat statistici ale unei agentii imobiliare din capitala bulgara.

Potrivit informatiilor, majoritatea apartamentelor scoase la vanzare in acest moment au fost cumparate in 2006-2007, cand se aflau inca in faza de constructie. Apartamentele sunt in prezent finalizate si sunt oferite la preturi mult mai mari fata de cele de achizitie. Trud prezinta cazul unor apartamente ce au fost cumparate cu 50.000 de euro si care acuma sunt vandute cu 80.000 de euro.

Agentia imobiliara Yavlena sustine ca vanzarile sunt avantajoase si pentru cumparatori, deoarece proprietarii straini ai apartamentelor doresc sa le vanda foarte repede.

Printre vanzatorii de locuinte se numara si fonduri de investitii straine, in special din Marea Britanie si Spania, care au achizitionat cladiri intregi cu zeci de apartamente si care acuma le scot pe piata.

Potrivit datelor, vanzarile de apartamente detinute de proprietari straini constituie 10-15% din numarul tranzactiilor de pe piata imobiliara de la Sofia.