Pretul caselor va continua sa scada in Marea Britanie si in Statele Unite in urmatorii doi ani, a declarat, pentru BBC, presedintele Citigroup, sir Win Bischoff.

In opinia sa, criza creditelor va continua pana in 2009, moment in care piata ar putea sa se stabilizeze.

Citigroup a anuntat pierderi de 2,5 miliarde de dolari pentru trimestrul doi al acestui an, pe fondul deprecierii activelor si a pierderilor din credite. Pierderile gigantului bancar sunt mai mici insa decat estimau initial analistii.

Aceeasi parere o are si una dintre cele mai mari institutii ipotecare din Marea Britanie, Halifax, care considera ca ritmul de reducere a preturilor in sectorul imobiliar este foarte rapid. In cursul anului trecut, valoarea proprietatilor a scazut, in medie, cu 6,1%.

Inchiriezi intai, cumperi ulterior

Atat Halifax, dar si alti actori de pe piata britanica au anuntat reduceri ale dobanzilor pentru a incuraja cumpararile de locuinte.

The Royal Institution of Chartered Surveyors, care analizeaza numarul persoanelor care vand sau cumpara locuinte, spune ca actualele cifre sunt cele mai scazute de cand institutia a inceput sa colecteze date, in 1978.

In cursul saptamanii trecute, autoritatile britanice au anuntat o serie de masuri menite sa dinamizeze piata.

Printre acestea figureaza si programul "inchiriezi intai, cumperi ulterior", destinat familiilor care castiga mai putin de 60.000 de lire pe an.

Cei care beneficiaza de acest program vor putea inchiria o locuinta, la o rata redusa, pentru doi sau trei ani, cu optiunea ulterioara de cumparare.