Criza creditelor pentru populatie din Republica Moldova ar putea duce la o stagnare sau chiar la o situatie de criza pe piata imobiliara, avertizeaza expertii moldoveni, potrivit Rador care citeaza Radio Romania Actualitati. Printre cauzele care ar putea duce la o astfel de criza pe piata imobiliara din tara vecina se numara scaderea dramatica a creditarii populatiei cu peste 50% in ultimele sase luni ca urmare a inaspririi politicilor monetare ale Bancii Nationale si cresterea dobanzilor la credite la 18-20%.

La acestea se adauga majorarea preturilor in constructii, dar si la apartamentele vechi, care au atins pragul de 1.000-1.200 de euro pe metrul patrat.

"Specialistii avertizeaza asupra impactului acestor evolutii asupra pietei constructiilor, dar si al tranzactiilor imobiliare, prin scaderea cererii de locuinte, in conditiile in care si asa doar 5% din populatie isi poate permite achizitionarea uneia", arata Rador.

Agentii imobiliari pastreaza insa o unda de optimism, apreciind ca aceasta situatie ar putea face mai atractiva ca investitie achizitionarea de locuinte de catre cetatenii care muncesc in strainatate si care asigura 30%-40% din tranzactiile imobiliare.