Moscova si Istanbul-ul au fost clasate prima si respectiv a doua piata de real-estate din Europa, atat din punctul de vedere al atractivitatii investitiilor, cat si din cel al perspectivelor de dezvoltare, dupa cum atesta studiul reprezentativ Emerging Trends in Real Estate® Europe 2008 al Pricewaterhouse, ce contine previziuni asupra pietei europene de real-estate, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

Pe locurile trei si patru in topul pietelor de investitii se afla Hamburg si Munich iar in cel al dezvoltarii cele doua orase isi inverseaza pozitiile. Parisul, ce a ocupat prima pozitie in clasament in ultimii ani, s-a distantat de aceasta data, preluand locul cinci in clasamentul pietelor cu o atractivitate mare a investitiilor si locul 6 din punctul de vedere al perspectivelor de dezvoltare. In conformitate cu raportul, schimbarea jucatorilor de pe primele pozitii se datoreaza dorintei antreprenorilor de a se dezlipi de orasele "Vechii Europe" si de a "investiga noi piete precum si de a-si diversifica si dezvolta holding-urile actuale".

Piata imobiliara din Romania si Bulgaria este in continuare o piata atractiva pentru investitori datorita ratelor de rentabilitatate ridicate pe care le ofera.

Conform datelor publice disponibile, anul trecut, in Romania, indicatorul de apreciere a ofertei de spatii comerciale (m2/1.000 locuitori) s-a situat la niveluri de 5-6 ori mai mici decat media europeana.

Una din concluziile studiului PwC face referire la necesitatea unor corectii pe piata romaneasca de retail - piata spatiilor comerciale - datorita supraofertei din unele zone (de exemplu Arad - 6 mall-uri pe aceeasi strada, Targu Mures, Oradea, etc.).

De altfel, acest lucru a fost demonstrat si de decizia unor investitori de a abandona proiecte de supermarket-uri din zonele aglomerate cu astfel de dezvoltari imobiliare.’’ declara Speranta Munteanu, Director, Real Estate Leader, PricewaterhouseCoopers Romania.

Comenteaza pe Dan Popa's weblog.