Preturile apartamentelor din unele cartiere bogate ale capitalei bulgare au scazut cu 7-10%, transmite Novinite, citand informatii publicate luni de cotidianul Trud. In acelasi timp, o serie de hoteluri de pe coasta bulgara se confrunta cu probleme financiare, iar expertii sustin ca situatia este asemanatoare cu cea a hotelurilor falimentare din Spania.

Informatia pe scurt

  • preturile apartamentelor din cartierele de lux din Sofia au scazut cu pana la 10%
  • aceste zone sunt cunoscute pentru locuintele de lux si infrastructura deficitara
  • o serie de hoteluri de pe coasta bulgara a Marii Negre sunt in pragul falimentului

Scaderea preturilor a fost, de altfel, prognozata recent de expertii din Asociatia Agentiilor Imobiliare din Bulgaria.

Scaderea preturilor la vanzare afecteaza, in principal, cartierele considerate de lux din Sofia: Vitosa, Manastirski Livadi sau Malinova Dolina. Aceste zone sunt recunoscute pentru lipsa infrastructurii de baza si a planificarii urbane deficitare - apartamentele de lux si casele sunt localizate pe strazi prost asfaltate, unde exista probleme cu canalizarea si apa potabila, iar locuitorii nu beneficiaza de prezenta gradinitelor, a scolilor sau a spitalelor.

"Aceste zone sufera din cauza actiunilor inadecvate ale administratiilor municipale si ale vointei investitorilor de a face profit rapid fara sa tina cont de dezvoltarea generala a regiunii", a declarat presedintele Asociatiei Agentiilor Imobiliare din Bulgaria, Lachezar Iskrov.

Pe de alta parte, in urma cu trei saptamani, cotidianul Trud sustinea ca numerosi cetateni straini care achizitionasera proprietati imobiliare in Sofia in scopuri speculative au inceput sa le vanda pentru profit.

Potrivit informatiilor, majoritatea apartamentelor scoase la vanzare in acest moment au fost cumparate in 2006-2007, cand se aflau inca in faza de constructie.

Apartamentele sunt in prezent finalizate si sunt oferite la preturi mult mai mari fata de cele de achizitie. Trud prezenta cazul unor apartamente ce au fost cumparate cu 50.000 de euro si care acuma sunt vandute cu 80.000 de euro.

Hotelurile de la Marea Neagra, in criza

Pe de alta parte, propertywire.com a dezvaluit ca o serie de hoteluri de pe coasta bulgara a Marii Negre se confrunta saptamanal cu dificultati financiare, din cauza ca raman pe jumatate neocupate si nu reusesc sa-si acopere datoriile. Presedintele Agentiei Nationale de Turism, Anelia Kruskova, a declarat ca Bulgaria s-ar putea confrunta cu soarta Spaniei, unde guvernul a trebuit sa cumpere hotelurile falimentare, sa le darame si sa creeze parcari in locul lor.

Novinite anunta saptamana trecuta ca investitori britanici au inceput sa-si vanda proprietatile pe care le achizitionasera pe coasta bulgara a Marii Negre, insa ei inregistreaza pierderi. Potrivit directorului agentiei imobiliare Lux, Nikola Stoyanov, proprietatile scoase la vanzare au fost achizitionate in urma cu 2-3 ani.

Majoritatea investitorilor britanici inregistreaza pierderi, deoarece, spre exemplu, proprietatile achizitionate cu 1.100 euro/mp in Sunny Beach sunt vandute in prezent la preturi ce variaza intre 850-900 de euro/mp.