Reprezentantul BNR a declarat ca situatiile financiare aferente anului 2007 arata o scadere a profiturilor companiilor imobiliare. "Informatiile noastre din aceasta zona sunt sarace", a declarat Ioan Dragulin. In acelasi timp, a mai spus acesta, "nu vedem probleme in dinamica si sanatatea sectorului".

HotNews.ro a transmis live text principalele idei discutate in cadrul Congresului International Imobiliar Bucuresti. La eveniment au fost invitati oficiali si o serie de specialisti in domeniu.

Ioan Dragulin, seful Directiei Stabilitate Financiara din BNR:

  • "Companiile din Romania se finanteaza preponderent din exterior; la intern, rata restantelor este scazuta"
  • "Nu vedem probleme in dinamica viitoare si sanatatea sectorului. Suntem departe de tipologia de finantare ipotecara sau de expunere a altor tari europene. In Romania, exista 25 tranzactii ipotecare /1.000 locuitori, fata de 37 tranzactii/1.000 locuitori, in Estonia."
  • "Finantarea bancara din Romania cu destinatie imobiliara a crescut, in special pe segmentul companiilor."
  • "Impactul problemelor din sectorul imobiliar de peste ocean a fost scazut si s-a resimtit sub forma inaspririi conditiilor de creditare."
  • "Probleme de lichiditate interna nu exista. Piata are resurse mari de dezvoltare."
  • "Cererea imobiliara se pastreaza inalta, atat pe segmentul rezidential cat si comercial. Intentia de achizitie a unei case in urmatoarele 12 luni pare a nu se fi deteriorat semnificativ."
  • "Asteptarile bancilor sunt de inasprire a standardelor de creditare pentru finantarea imobiliara, atat pentru companii, cat si pentru populatie."
  • Dinamica ofertei imobiliare se mentine inca ridicata, astfel ca nevoia de finantare isi pastreaza potentialul, se observa totusi unele tendinte de incetinire a vitezei.
  • "Profitabilitatea companiilor imobiliare a scazut. Cu toate acestea, informatiile sunt sarace, din aceasta zona. Avem bilanturi si avem cateva discutii cu reprezentantii firmelor. Totusi, este adevarat, evidentele generale arata ca investitiile nu sunt neprofitabile."

Horia Irimia:

  • "In 2009 va intra in vigoare un sistem de certificare a firmelor de constructii. Conditiile de certificare vor fi concepute pentru mai multe "grupe de lucrari" precum: constructii de locuinte, lucrari de amenajare si altele."
  • "Vor exista criterii tehnice referitoare la dotarea materiala a companiei, specialistii de care dispune, portofoliul de proiecte."
  • Regulile sunt gandite pentru a evita problemele care apar ulterior atribuirii contractelor de lucrari publice. "Regulamentul este in curs de elaborare si au existat deja consultari cu patronatele si cu specialistii in domeniu."
  • "Domeniul imobilar este unul din principalii piloni pe care se bazeaza cresterea economica din Romania. Sectorul imobiliar a avut cresteri de peste 30%. In domeniul rezidential, s-au fializat 22.000 de locuinte in primul semestru, peste 95% reprezentand finantare privata".
  • "MDLPL, prin diferite programe, va da in folosinta anul acesta circa 5.000 de locuinte. S-au construit multe locuinte si in mediul rural".
  • "2.200 de familii s-au inscris, pana in prezent, in programul de subventii pentru constructia de locuinte. Se acorda o subventie de pana la 20% din valoarea apartamentului daca se construieste prin credit ipotecar. Trebuie indeplinite anumite conditii, prima fiind sa se incadreze in categoria de tineri (30 de ani). Subventia se primeste in momentul receptiei."
  • "Pachetul de legi ale locuirii este finalizat."
  • "Suntem in curs de elaborare a unui sistem de cerificare a firmelor de constructii".

Congresul are loc in deschiderea Salonului Imobiliar Bucuresti, expozitie care se va desfasura in perioada 11-14 septembrie in Piata Revolutiei.

Evenimentul este organizat de Asociația Romana a Agențiilor Imobiliare. (ARAI). Ruxandra Cleciu, Președintele organizatiei, va fi moderator la prima parte a dezbaterii.

A doua parte a dezbaterii, denumita „Criza financiara in imobiliare?” va fi moderata de Radu Zilisteanu – Purtator de cuvant ARAI.

Invitati: Ion Dragulin - Director, Directia Stabilitate Financiara, Banca Nationala a Romaniei, Ioan Bejan – Business Development Manager, Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Victor Grigore - Advisory Services Director, KPMG.

Dupa amiaza, dezbaterea va avea ca generic intrebarea: „Piata Imobiliara - incotro?”. Pe langa reprezentantii ARAI, la dezbatere vor mai lua cuvantul: Bogdan Suditu - Director General Adjunct, Directia Generala Dezvoltare Teritoriala Directia Politici de Locuire

si Adrian Vascu – Presedinte, Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania.