Balcanii au reprezentat intotdeauna una din “marile dureri de cap” ale Europei din cauza instabilitatii politice. Astazi, regiunea a devenit unul din “punctele fierbinti” pentru cumparatorii rusi de imobiliare peste hotare, scrie ziarul electronic de specialitate BN.ru, care publica un interviu pe aceasta tema cu Iuri Kosov, doctor in filosofie, sef cadedra relatii internationale a Academiei Nord-Vest.

Î. Ce regiuni constituie interes pentru investitorii rusi?

R. Intr-o prima grupa trebuie incluse Slovenia si Ungaria, cu precadere zonele estice ale acesteia din urma, unde preturile sunt mai mici comparativ cu vestul, unde nivelul de trai este mai ridicat. Iar la granita cu Austria si in apropierea lacului Balaton se constata o schimbare a arhitecturii, a gradului de conform al caselor, a preturilor. A doua grupa este formata de Bulgaria si Romania – tari, care in 2004 au fost primite in NATO, iar in 2007 au aderat la UE. A fost un pas mai degraba politic decat economic. Dupa nivelul de dezvoltare ele sunt mult in urma Ungariei si Sloveniei, si nici regimurile politice nu s-au stabilizat definitiv. Sunt societati catalogate de noi drept de tranzit. Ca atare, preturile sunt in aceste tari mai mici dacat in Slovenia si Ungaria. Inclusiv la imobiliare. Piata bulgara este foarte diversificata, pretul mediu pe metru patrat este greu de calculat la nivelul tarii – este ca temperatura medie a aerului pe teritoriul Rusiei. Totusi, indicele de pret in Slovenia si Ungaria este mai ridicat. In Bulgaria, preturile vor mai creste, dar nu in mod spectaculos.

I. Dar intrarea acestor tari in zona euro?

R. In pofida prognozelor, cred ca in urmatorii 10 ani, Bulgaria si Romania nu vor intra in zona euro. Volumul Produsului lor intern brut este de numai 29-30% din indicele principalelor state UE, care nu sunt, deocamdata, dispuse sa le subventioneze. Aceste doua state intra in banda de dezvoltare europeana, pe teritoriul lor incepe sa functioneze legislatia europeana, iar coruptia si birocratia incep, treptat, sa se reduca. In viitorul apropiat, in Romania si Bulgaria va fi multa libertate economica, iar preturile la imobiliare creste constant – fara salturi deosebite. In 5-10 ani, efectul va fi evident, chiar daca in Slovenia ritmul de crestere va fi fara indoiala mai ridicat. Pana in prezent, preturile in Bulgaria si Romania au crescut puternic, pe viitor ele vor creste lent si uniform.

I. Exista vreun substrat politic in faptul ca piata din Romania este mult mai inchisa decat piata din Bulgaria?

R. Desigur. Prin traditie, Bulgaria a fost mai deschisa, mai primitoare. Este un stat care a stiut sa lucreze cu parteneri straini, cu investitori straini. Poti crede orice despre liderul socialist Todor Jivko, dar, spre deosebire de dictatorul roman Ceausescu, el nu inchidea granitele. Romania s-a aflat in spatele unei cortine de fier, in interiorul tarii actionau serviciile speciale, iar acum ea ocupa primul loc in UE la capitolul coruptie. Elita politica din Romania nu s-a format nici pana acum. Sfatul meu este sa cantaresti bine lucrurile inainte de a cumpara sau investi ceva in Romania.