Perspectiva inaspririi conditiilor de creditare, de la inceputul lunii octombrie, ne-a determinat sa intram in pielea celor care au nevoie sa-si cumpere o locuinta. Din aceasta postura, lucrurile par destul de complicate. O solutie ar fi sa asteptam cuminti noile reguli impuse de banci, si sa speram ca mai putem obtine un credit ipotecar. O alta solutie este sa contractam un credit acum, pe ultima suta de metri, asa cum ne sfatuiesc chiar reprezentantii unor banci si cum ar dori sa faca vizitatorii targurilor imobiliare, intervievati de HotNews.ro

Problema este daca iti doresti un apartament intr-un bloc nou. Marea majoritatea proiectelor anuntate si promovate au termen de finalizare in 2009 sau 2010. Acestea sunt avantajos de achizitionat daca le poti lua cu "banii jos". Daca vrei sa obtii un credit ipotecar rapid, pentru cele abia lansate nu este realizabil, deoarece nu exista inca actele imobilului: intabulare si cadastru.

Cele deja ridicate, pentru care "au iesit" actele sau vor fi gata in curand, s-au cam dat. De exemplu, sunt cateva proiectele imobiliare in nord-vestul orasului, care au avut ca termen de finalizare lunile octombrie, noiembrie sau decembrie a.c. Le-am luat la pas.

West Park
Foto: Hotnews
Saptamana trecuta am vizitat santierul West Park (situat intre Bulevardul Uverturii (Militari) si Lacul Morii) si ne-am adresat, in calitate de cumparatori, biroului de vanzari. Un singur apartament (3 camere) mai era liber in blocurile finalizate, la etajul 9 din 10, la pretul de 142.000 de euro (fara TVA).

Mai spre vest, in Drumul Taberei, un impresionant cartier de vile a aparut in zona Valea Oltului – Valea Cricovului, in preajma cartierelor ANL. Aici sunt prezenti mici dezvoltatori – persoane private care construiesc imobile de 2-6 etaje, cu preturi comparabile cu ale apartamentelor din blocuri “mamut”, unde trebuie sa te obisnuiesti cu sute de vecini.

Dezavantajul: zona inca retrasa, indepartata de arterele principale.




Situatia apartamentelor disponibile este aceeasi: marea majoritate, cu finalizare anul viitor si peste 50% deja contractate. Putine sunt deja construite si care au deja cadastru si intabulare, iar acestea costa intre 150.000 si 170.000 euro, pentru 3 camere. Mai poti obtine ceva, cu finalizare in aceasta luna, la 130.000 - 140.000 de euro, dar numai daca dispui de o suma importanta pentru avans, chiar de peste 50%.

Drumul Taberei
Foto: Hotnews
In stanga zonei de vile si blocuri mici si in contrast total cu acest peisaj rasare un bloc de 14 etaje, vizibil de la cativa kilometri. Este cel inclus in proiectul Primavara Ghencea, care este in intarziere. Potrivit informatiilor de pe website, un bloc (cel de 3 etaje – blocul C) trebuia finalizat in luna mai, iar blocul B, de 6 etaje, trebuia finalizat in iunie si al treilea, cel de 14 etaje, in decembrie.

La biroul de vanzari aflam ca blocul de 3 etaje este finalizat, iar cel de 6 etajeva fi la inceputul lui octombrie. Aici, un apartament de 3 camere costa in jur de 170.000 de euro. Blocul de 14 etaje se va finaliza, probabil, in perioada decembrie-martie.

Primavara Ghencea
Foto: Hotnews
Un muncitor de pe santier, care ne-a ajutat sa vizitam una din cladiri, a marturisit ca exista intarzieri la constructie: “nici vremea nu a fost prea buna”, spune acesta.

Am schimbat directia si ne-am indreptat catre Calea Grivitei, unde un ansamblu rezidential este anuntat ca aproape finalizat. Nordului Houses, situat imediat langa Piata Chibrit, desi are ca termen de finalizare luna noiembrie, nu are cadastru si intabulare, acestea fiind promise abia pentru octombrie.

In schimb este finalizat, spre exemplu, ansamblul de lux Herastrau Grand Residence. De regula, in acest tip de complex, preturile pornesc de la peste 100.000 de euro - o garsoniera. In Herastrau, preturile incep de la peste 300.000 de euro.

Cu mai bine de un an in urma, 10 proiecte erau anuntate cu termen de finalizare 2008, din care am mai verificat (prin telefon si on-line) stadiul catorva.

1. New Town

Promise: 500 de apartamente in total, din care 317 promise sa fie gata in trimestrul IV din 2007.

In prezent: La New Town, aflam, prin telefon, ca prima faza se va finaliza abia in martie 2009, desi sunt deja vandute integral doua blocuri. Mai sunt si altele, pastrate pentru anul viitor.

2. "La Stejari"

Promise: 550 de apartamente, din care 286 de finalizat in trimestrul III din 2008.

In prezent: “La Stejari”, apartamentele au fost scoase la vanzare din luna iulie, la preturi de peste 300.000 euro insa.

3. Green Lake Residence, situat pe malul Lacului Grivita

Promise: 466 de apartamente, din care118 urmeaza sa fie gata in trimestrul IV din 2008

In prezent: Potrivit informatiilor de pe website, apartamentele au preturi incepand de la 173.000 de euro, fara TVA.

4. FeliCity, in apropierea Padurii Baneasa

Promise: 1.200 de apartamente din care 1.200 vor fi gata in trimestrul IV din 2008

In prezent: printr-o solicitare telefonica aflam ca faza 1 este deja vanduta in totalitate, faza 2 va fi finalizata in 2009.

Celelalte ansambluri promise pentru 2007-2008:

  • "Parcul Banatului - 488 de apartamente din care 136 vor fi gata in trimestrul IV din 2007
  • Emerald Residence - 280 de apartamente din care 280 vor fi gata in trimestrul II din 2008  
  • Rose Garden - 908 de apartamente din care 400 vor fi gata In trimestrul III din 2008 
  • InCity Residences - 506 de apartamente din care120 vor fi gata in trimestrul II din 2008  
  • Ibiza Sol - 304 apartamente din care 304 vor fi gata in trimestrul II din 2008
  • Neo Peninsula - 2.700 de apartamente din care o parte vor fi gata in trimestrul II din 2008.”

Apartamentele “la mana a doua” costa peste 200.000 de euro

Desigur, exista intotdeauna si varianta cumpararii “la mana a doua”, adica de la cei care au facut achizitii in stadiul de proiect. Iata cateva anunturi imobiliare de acest tip:

  •  “Imobil nou, finalizat situat in imediata apropiere a B-dului Expozitiei, la 2 minute de Piata Presei Libere. Apartamentul de la parter are o suprafata de 121mp la care se adauga o curte exclusiva de peste 91mp. Complet finisat. Disponibil imediat. 431.000 euro”
  •  “Zona Vitan, la numai 2 minute de Mall, situat la etajul 5 din 2S+P+6+7R, in imobil cu finalizare noiembrie 2008, 114mp utili+terase de ~70mp, 2 boxe si 2 locuri de parcare la subsol+ posibilitatea alegerii tipurilor si culorilor de finisaje-totul la 315.000 euro, TVA inclus in pret.”
  •  “246.000 euro, Serban Voda, Tineretului, 3 camere, etaj 4”
  • “Quadra Place - Politehnica, de vanzare apartament 3 camere confort LUX, suprafata 99 mp, etaj intermediar, loc parcare, liber, se accepta credit, finantare banci. 232.000  euro, pretul include TVA”

Creditele se si scumpesc

Cei care considera, totusi, ca este oportun sa incheie un contract de credit ipotecar acum pentru unul din apartamentele existente pe piata, mai trebuie sa stie un amanunt: datele din piata arata ca si dobanzile la credite cresc.

Conso.ro, site-ul specializat pe informatii bancare, urmareste constant evolutia ratelor dobanzii pe piata. Din graficele disponibile pe acest website reiese ca rata medie a dobazii la creditele imobiliare/ipotecare este cu 0,1% mai mare decat in luna august, pentru RON, iar DAE la acelasi tip de credite a crescut cu 0,2% in aceeasi perioada. De altfel, evolutia generala a dobanzilor la credite este pe un trend crescator.

Tendinta este confirmata si de reprezentantii bancilor, citati de Cotidianul.