15%-20% din tot ce este pe piata proiectelor noi imobiliare reprezinta oferte capcana, dar este foarte greu de apreciat, a declarat marti Gabriel Zamfir, presedintele UNIM (Uniunea Nationala Imobiliara), prezent la deschiderea targului national de apartamente Condominium. Intrebat de seriozitatea celor 60 de proiecte care vor fi prezentate la acest targ, Zamfir a refuzat sa dea nume, indemnand posibilii cumparatori sa ceara la standuri cat mai multe informatii. Dezvoltatorul turc Kulak spune ca un indiciu este istoria firmei si admite ca proiectele pe care le dezvolta in Romania s-ar putea sa nu fie asa de profitabile pe cat s-a crezut initial.

"Preturile la apartamentele si casele noi nu vor scadea sub nivelul la care sunt acum in targurile imobiliare din aceasta toamna. S-ar putea sa apara preturi si oferte capcana. Sunt unii care sunt la extrema industriei imobiliare care au probleme cu locatiile (nu au ales locatia potrivita), cu seriozitatea, cu mana de lucru cu puterea lor ca si companie.

Au intrat in aceasta industrie oameni fara nici un fel de experienta si daca nu te pricepi poti sa-ti frangi gatul rau de tot, pentru ca sumele investite sunt mari si s-ar putea la un moment dat sa ti-o iei. Si sunt multi pe cale sa si-o ia. Vor fi multi care vor fi pusi in situatia de a vinde la pret mic, pentru a-si recupera banii investiti. Ca pondere este vorba de circa 15-20% din tot ce este pe piata proiectelor noi, dar este foarte greu de apreciat", a declarat Gabriel Zamfir.

Cat despre cele 20.000 de apartamente noi puse la vanzare in perioada 25-28 septembrie in cadrul targului Condominium, Zamfir a refuzat sa dea nume, dar nici nu a negat ca ar fi si oferte "neserioase".

"Nu as vrea sa va spun exact care sunt anumite dezvoltari pe care noi le-am cam mirosit pentru ca asta inseamna sa aratam cu degetul pe unul sau altul si poate n-ar fi corect. In plus, nu stiu daca e treaba noastra sa facem asta si sa intram in niste procese pe aceasta tema. Noi, UNIM, suntem parteneri de conferinta, la standuri discutati cu organizatorii si mai ales cu fiecare dezvoltator si companie in parte. Evident ca nu va zic, dar aceasta analiza poate fi facuta de fiecare client in parte", a mai spus Zamfir.

Investitorii turci de la Kulak: Sa va dam un indiciu: uitati-va la istoria firmelor

In legatura cu acest aspect, oficialii companiei turcesti Kulak, partener oficial al targului, care au si anuntat in premiera doua proiecte imobiliare in Capitala si Targoviste, au precizat ca un bun indiciu este cel al istoricului firmei care dezvolta ansamblul rezidential.

"Sa va dam un indiciu: uitati-va la istoria firmelor care fac acel produs. Noi suntem constructori de trei generatii, uitati-va si la ceilalti", a declarat Tarkan Kulak, CEO al Kulak Construction Co.

Compania turceasca Kulak va dezvolta in Bucuresti proiectul imobiliar Trivium Towers, situat pe str. Fizicienilor, sectorul 3, care include 205 apartamente si 6 penthouse-uri, investitie in valoare de circa 40 de milioane de euro, care are estimata ca data de finalizare luna decembrie 2010.

Proiectul va fi dezvoltat pe o suprafata construita de circa 4600 mp, cuprinzand 3 blocuri, parter plus 16 etaje, in total 23.000 mp rezidential si spatii comerciale.

In Targoviste, turcii de la Kulak vor dezvolta ansamblul Valahia Targoviste, o investitie de 10 milioane de euro, care cuprinde 156 de apartamente. Oficialii companiei spera ca demararea constructiei la ambele proiecte sa inceapa pana in primavara anului viitor si nu au oferit detalii privind preturile apartamentelor.

Kulak despre investitiile in Romania: Poate nu or sa fie niste proiecte atat de profitabile

Kulak Construction a fost infiintata in 1943 in Turcia, avand o experienta de 65 de ani in constructii. Turcii au luat decizia de a investi in Romania anul trecut cand au si infiintat o firma de constructii.

"De anul trecut, de cand am intrat pe piata mari probleme nu am avut, probleme zilnice de constructii fiecare are. Cat despre ceea ce s-a intamplat cu aceasta criza sau zis criza, noi am mai trecut prin momente si mai drastice in istoria noastra si nu ne efecteaza prea mult. Suntem optimisti pentru ca orice criza nu o sa ramana o criza si noi zicem ca in scurt timp va rasari soarele si nu ma refer numai la noi ci la toata piata. Daca fiecare isi face meseria nu vor fi probleme.

Am avut probleme cu cresterea preturilor la materialele de constructii, dar nu putem considera asta o problema majora. In final avem un cost si peste acesta trebuie sa punem un adaos, care depinde de piata. Acum nu mai este marja aceasta. Poate ca nu o sa fie niste proiecte atat de profitabile pe cat am crezut in urma cu un an - doi in urma", a mai spus Tarkan Kulak.

UNIM reprezinta Asociatia Profesionala Imobiliara si CEPI (Conseil Europeen des Professions Immobilieres) in Romania.