Necasatorit, 28 ani, salariu net de 1.000 de euro, ca fiecare, imi fac planuri pentru o locuinta. Cum Targul de apartamente noi e in desfasurare [25-28 sept. – n.r., Bucuresti], mi-am zis ca e o ocazie sa ma informez. Pentru a fi eligibil pentru un credit imobiliar, aflu la un stand bancar, ar fi mai bine daca m-as casatori, as face imprumutul impreuna cu parintii/socrii mei si i-as pune sa-si ipotecheze locuinta.

Pe scurt

Preturi orientative la targ

  • 157.000 euro – ap. 2 camere, 61 mp in Nord, zona Bamboo
  • 224.000 – ap. 2 camere, 84 mp, Voluntari
  • 333.000 – ap. 3 camere, 128 mp, Voluntari
  • 205.000 euro - casa Mogosoaia (204 mp, suprafata la sol 180 mp); bonus: un Fiat Punto.

Cu 5 lei, iti iei case cate vrei, aud cativa tineri comentand la casa de bilete. Sigur, in visul lor, imi spun in gand. Apoi inteleg, se refereau la biletul pentru targ. Intru.

Ma intampina tot felul de domnisoare, cu oferte pe care le vor ispititoare.

- Nu vreti o casa in Spania? Avem si in Bulgaria, daca vreti mai aproape.

- Nu, domnisoara, eu aici caut, in Bucuresti.

In ce cartier sau suburbie, inca nu m-am hotarat. Vreau sa-mi fac o idee cu ce oferte mai ies acum dezvoltatorii, date fiind si zvonurile de pe piata. Nici n-am intrat bine, ca o domnisoara draguta de la Estia Residence, ma intreaba daca ma intereseaza un apartament de doua camere.

- Avem proiecte in nordul capitalei, daca stiti dumneavoastra zona de langa aeroportul Henri Coanda, unde se construieste acum. La 10-15 minute de DN1 si in viitor aproape de autostrada Bucuresti-Brasov.

- O sa dureze ceva pana e gata, dar zona e interesanta, intr-adevar. Ce pret aveti, la doua camere?

- Complet finisat, 147.000 euro+TVA. Mai avem cateva, disponibile in octombrie. Altele vor fi gata in mai.

- Cu TVA, asta inseamna...

- 175.000. Zona rezidentiala, stiti, in nord. Dumneavoastra in ce buget vreti sa va incadrati?

- 120.000, zic.

- Pentru zona asta, ar trebui sa mai faceti rost de niste bani.

- Sigur, zic, eu nu ma gandisem la asta (!)...

Macheta casa Mogosoaia
Foto: HotNews.ro
Case la Padurea Mogosoaia

Casa? Nu tu maneaua vecinului de la 4, nu freza in mijlocul verii, nu inundatie sau apa calda oprita ca nu a platit vecinul. Multi zic, totusi, ca e mai greu sa locuiesti afara din Bucuresti.

Standurile 59 si 61 iti sar in ochi. Dezvoltatorul propune Mogosoaia, langa padure, aer curat, bla-bla. Agentul imobiliar imi prezinta si bonusul: "Primii clienti care achizitioneaza un imobil in ansamblul "Case la Padure Mogosoaia" primesc cadou un autoturism Fiat Punto."

M-am scos. Si casa, si masina, 2 in 1. La ce pret? Vila tip III, parter+etaj si mansarda, suprafata construita 204 mp si suprafata la sol 180 mp - 205.000 euro.

Macheta locuinte in Voluntari
Foto: HotNews.ro
Voluntariul, scump ca Baneasa

Mai merg cativa pasi si dau peste oferta celor de la Terra Residence. "Pentru a asigura confortul dorit, locuintele dispun de suprafete generoase, organizate functional, cu un design modern, fiind cu mult peste media spatiilor oferite de alte complexuri similare. Apartamentele beneficiaza de toate facilitatile oferite de zona Voluntari."

Incearca domnisoara de la Terra Residence sa-mi explice cat ar costa un apartament cu doua camere in functie de metrul patrat, in Voluntari.

- 2 camere la suprafete mai mici aveti?

- Da, la 61 mp, preturile ajung la 132.000 euro+TVA (157.000 in total). Apartamentele de 2 camere au 84 mp si au preturi incepand de la 188.000 euro+TVA (224.000); apartamentele de 3 camere au 128 mp si au preturi incepand de la 280.000 euro+TVA (333.000), imi prezinta agentul oferta.

Clar, n-am ce cauta in Nord.

Inainte sa te gandesti la un credit, atentie la: - istoricul dezvoltatorului - autorizatiile de constructie si documentele de intabulare(fara de care creditul nu se acorda) - eventuale costuri ascunse - eventuale comisioane rezultate dintr-o relatie de exclusivitate cu o agentie imobiliara.

Ce-am mai aflat la targ

Vitanul: daca renuntati la peretii interiori, e mai ieftin

OK, sa incercam alte cartiere. Agentul de la Domus Stil ma abordeaza:

- Nu vreti o casa in Vitan? Avem exact ce va trebuie.

- (zambesc...) cat costa doua camere?

- Avem apartamente de doua camere tip 3, la 103.900 de euro si tip 4, la 94.900 de euro.

Pe masura ce consultantul ma intreaba daca vreua cu gresie sau fara, cu loc de parcare ori ba, imi vine o idee.

- Auziti? Se poate sa iau apartamentul fara nimic in el?

- Se poate, cum sa nu? Daca renuntati la peretii interiori, este si mai ieftin. 82.600 euro, cel de 82 de metri patrati, cu terasa, sau 75.300 cel de tip 4, de 73,45 de mp.

Normal, ce-mi trebuie mie pereti interiori? Rad... fara pereti interiori, fie, dar langa crematoriu?... Acum vreo saptamana, un prieten, nou proprietar in cartierul de langa targul auto Vitan, a dormit la mine, crematoriul din vecintate avusese o defectiune.

Pentru credit, trebuie sa te casatoresti

Merg la standul unei banci (in general, aici se spulbera planurile) si vorbesc cu consilierul lor pe credite ipotecare.

Ii spun cat castig, ce apartament ma intereseaza. Se uita neincrezator la mine si-mi face niste calcule simple din care imi spune ca n-am nici o sansa sa-mi cumpar nici macar casa fara pereti. Pentru a fi eligibil pentru un credit imobiliar, imi spune dansul, ar fi mai bine daca m-as casatori, as face imprumutul impreuna cu parintii/socrii mei, pe care i-as pune sa-si ipotecheze locuinta.

Usor, usor, imi iau gandul ca voi avea vreodata apartamentul meu nou. In fond, la ce-mi trebuie? Nu e buna garsoniera mea din Veteranilor, a familiei plecate in Germania, unde, stand de atatia ani, am prins o chirie rezonabila?