Volumul investitiilor in retail in Europa a scazut cu 60% in trimestrul doi din acest an, ritmul de crestere a vanzarilor a scazut in cele mai multe piete, dar Romania se mentine pe locul patru in Europa, dupa numarul de proiecte de centre comerciale pentru care s-au demarat procedurile de constructie, arata un raport al companiei de consultanta Cushman & Wakefield. In Romania sunt in prezent 53 de centre comerciale, din care 15 au fost inaugurate in acest an, iar pentru 2009 au inceput procedurile de constructie pentru alte 22 de centre comerciale.

Volumul total al investitiilor in retail in Europa a ajuns la 60,6 miliarde euro in trimestrul doi din acest an, in scadere cu 60% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit raportului privitor la piata de retail din Europa realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.

Romania va fi sub media europeana in privinta suprafetei de centre comerciale la mia de locuitori si in 2010

Desi ritmul de crestere in vanzarile de retail a scazut in cele mai multe piete europene, trendul ramane pozitiv in Europa centrala si de Est, arata studiul. Romania se mentine pe locul patru in Europa, dupa Turcia, Ucraina si Polonia, in functie de numarul de proiecte pentru care procedurile de constructie deja au demarat. Astfel, pentru 2009 in Romania sunt 22 centre comerciale si extensii in constructie, insumand un numar de peste 712.325 metri patrati (mp).

In prezent Romania are 53 de centre comerciale functionale, stocul depasind un milion de metri patrati. In privinta stocului de centre comerciale raportat la mia de locuitori, de la 41 mp la mia de locutori la inceputului anului, Romania a ajuns acum la 53 mp la mia de locuitori, inca mult sub media europeana care a crescut si ea usor, de la 195 mp la mia de locuitori la 201 mp la mia de locuitori, valoare inregistrata la data de 1 iulie 2008. Luand in calcul doar proiectele pentru care constructia a demarat deja, suprafata estimata pentru ianuarie 2010 va ajunge la 92 mp la mia de locuitori.