Un apartament de lux intr-unul dintre blocurile nou-construite din zonele ultracentrale si de nord ale Capitalei, respectiv Dorobanti, Floreasca, Primaverii, Herastrau, poate costa si peste doua milioane euro, iar valoarea facturii la intretinere variaza intre 600 lei pe luna si echivalentul in lei a 1000 euro pe luna, sustin reprezentantii companiei de consultanta imobiliara EuroMetropola.

“Pe Soseaua Nordului, la doi pasi de Parcul Herastrau si de Satul Francez, proprietarul unui apartament cu patru camere (200 mp), plateste lunar intre 600 si 1.000 lei, in functie de sezon, pentru intretinere. Aceasta este una dintre cele mai mici facturi din zona respectiva pentru ca blocul nu beneficiaza de serviciu de paza permanenta, nu dispune de alte facilitati care ar presupune cheltuieli suplimentare”, afirma consultantii EuroMetropola.

In zona Floreasca intr-un bloc nou si exclusivist, cu 4 nivele si numai 4 apartamente, pe langa intretinerea de 1.100 lei/luna, proprietarul fiecarui apartament plateste aproximativ 1.500 lei/luna, serviciile de paza asigurate de 4 agenti care lucreaza in 4 ture. Este o optiune mai costisitoare si decat serviciile unei firme de supraveghere care costa 150 lei/luna/obiectiv. Instalarea unui sistem de supraveghere video se ridica la aprox 2.000 euro.

“In complexul Central Park din zona Floreasca - Stefan cel Mare, momentan intretinerea costa 1.100 lei pentru un apartament cu 4 camere, o factura rezonabila, cred proprietarii, mai ales ca aceasta suma include si intretinerea peluzei imense din mijlocul complexului si a celorlalte spatii verzi. In curand, factura acestor locatari se va incarca simtitor pentru ca urmeaza sa se construiasca si un centru de relaxare cu piscina si sala de fitness, ale caror cheltuieli vor fi suportate de beneficiari”, sustin reprezentantii EuroMetropola.

Apartament de 2,4 milioane euro, intretinere de 1.000 euro pe luna

In Cartierul Primaverii, factura la intretinere poate ajunge la 1.000 euro pe luna. Compania da ca exemplu un bloc exclusivist de pe strada Mircea Eliade, unde un apartament cu patru camere costa 2,4 milioane de euro, iar factura lunara de intretinere se apropie de 1.000 euro, locatarii beneficiind insa de paza non-stop.

La o distanta ceva mai mare de centru, in Pipera, intr-un bloc ce beneficiaza de complex de recreere la parter (piscina, sauna, spa, sala de fitness), cheltuielile de intretinere aferente unui apartament cu trei camere ajung la 2.500 lei. Pe langa utilitatile consumate de fiecare proprietar, se platesc si cheltuielile de administrare si intretinere a centrului de recreere, inclusiv personalul care asigura aceste servicii, iar consultantii EuroMetropola mai sustin ca in aceeasi zona, in blocurile care nu au acces la astfel de centre, intretinerea variaza intre 700 si 1.000 lei.