Guvernul a majorat, joi, de la 15% la 25% limita de bani de care pot beneficia, ca prima anuala, tinerii care economisesc la bancile care au programe pentru locuinte, a anuntat purtatorul de cuvant al executivului, Camelia Spataru.

De asemenea, suma limita a primei anuale de care beneficiaza tinerii a fost si ea majorata de la 120 de euro la 250 de euro.

Prima de stat se acorda in cadrul mecanismelor de economisire si creditare in sistem colectiv, tuturor categoriilor de deponenti, in functie de varsta persoanei si de numarul de copii.

In cursul anului 2009 vor beneficia de aceasta prima 150.000 de persoane, pentru sumele economisite in 2008.

Tot joi, Guvernul a marit subventia de stat de la 20% la 30% din cheltuielile pentru constructia unei locuinte proprietate personala.

"Trebuie precizat insa ca aceasta subventie nu poate depasi echivalentul in lei a sumei de 15.000 euro (comparativ cu 10.000 de euro, cat era pana acum)", a precizat Camelia Spataru. Aceasta prevedere se aplica pentru toate locuintele care nu au fost finalizate si predate catre beneficiari pana la data intrarii in vigoare a actului normativ.

In plus, cei care au inchiriat locuinte de la ANL vor puteasa le cumpere dupa minim 3 anide inchiriere neintrerupta, fata de termenul de 5 ani, cat prevedea legea in prezent.

Locuintele ANL vor putea face obiectul unor garantii reale imobiliare, astfel incat beneficiarii acestora sa poata sa le gireze prin ipoteca pentru a obtine credite bancare necesare cumpararii lor.