Un intreprinzator roman din Spania este in greva foamei de opt zile, incercand sa recupereze 700.000 de euro de la o societate madrilena, anunta AFP. Din data de 8 ianuarie, romanul, Damian Catalin, si asociatul sau spaniol, Julian Martin, care detin societatea Romtectabi, cu 200 de angajati, au declansat greva foamei in fata sediului firmei spaniole Obrum.

"200 de familii se confrunta cu probleme din cauza celor de la Obrum", scrie pe una din pancartele afisate la poarta societatii spaniole.

"Noi trebuie sa platim muncitorii, fiscul, asigurarile sociale", a declarat, pentru AFP, asociatul roman, vizibil enervat, alaturi de care se afla aproximativ 15 muncitori, care protesteaza in ploaie si frig.

Mai multi muncitori s-au alaturat protestului patronilor si au declansat si ei greva foamei. Cea mai mare parte dintre ei nu si-au mai primit salariile din octombrie 2008.

"Oamenii trebuie sa-si plateasca ratele la banci, mancarea, facturile si nu mai au niciun ban", explica Damian.

Furnizorii cer plasarea firmei in incapacitate de plata

"Daca macar spaniolii de la Obrum ar fi intrat in incapacitate de plata...", comenteaza Julian, care a fost obligat sa intrerupa greva foameni in a doua zi a protestului, din cauza unor probleme de sanatate.

Societatea Obrum, filiala a grupului DHO, jucator important pe piata constructiilor din Spania, refuza insa sa plateasca vreun ban si nu a raspuns la solicitarile jurnalistilor de la AFP.

Obrum face obiectul mai multor cereri de recuperare a datoriilor, creditorii solicitand plasarea societatii in incetare de plati.

Alti doi furnizori ai Obrum, tot din domeniul constructiilor, s-au alaturat protestului declansat de Damian si Julian. Nici ei nu si-au primit banii.

"Mi-au dat ordine de plata. Cand am mers sa le incasez, nu aveau niciun ban in cont", povesteste Juan Manuel Palomar, care are de recuperat 200.000 de euro si care a fost obligat sa concedieze 20 de muncitori si sa inchida un santier.

Paul Ababei, sub-contractor al lui Obrum, cere in zadar 460.000 de euro pentru doua lucrari efectuate in mai si in iunie. Firma sa, Belona, a fost plasata pe lista rau-platnicilor. Bancile nu il mai finanteaza si nimeni nu le mai vinde materiale. "Suntem ruinati", se plange el.

Miloud Humid, muncitor marocan la firma romano-spaniola Romtectabi, are de platit 1.200 de euro pentru locuinta si 300 de euro pentru ratele la masina.

Nu si-a mai primit salariul din octombrie: "Nu am mai primit niciun ban. Am cheltuit toate economiile. Vor veni sa puna sechestru pe tot".

Guvernul socialist al lui Jose Luis Rodriguez Zapatero "nu ajuta decat bancile si constructorii", nu si muncitorii, se plange Damian, care se gandeste sa protesteze, alaturi de muncitorii sau, in fata Camerei deputatilor.

Sectorul constructiilor a fost devastat de criza economica

Sectorul constructiilor, cel mai important motor al cresterii economice in Spania, a fost practic devastat de criza economica si financiara care afecteaza tara de la inceputul anului 2008.

Desi cifrele oficiale nu au fost inca publicate, majoritatea analistilor cred ca Spania a incheiat anul in recesiune, in conditiile in care somajul, in continua crestere, afecteaza deja trei milioane de oameni, la o populatie de 46 de milioane.

590.000 de locuri de munca au fost desfiintate doar in sectorul imobiliar.