Casele din Marea Britanie s-au ieftinit cu 1,8% in februarie, in conditiile in care valoarea medie a unei proprietati a scazut, in ultimele 12 luni, cu 17,6%, pana la nivelul de 147.746 lire sterline, potrivit Nationwide Building Society, cea mai mare institutie de credite ipotecare din insula, relateaza BBC News.

Desi reducerea ratelor la creditele imobiliare a ieftinit imprumuturile pentru o serie de categorii sociale, efectul nu se vede inca, dar "curiozitatea" a crescut in piata, sustine sursa citata.

Economistul sef al Nationwide, Fionnuala Earley, afirma ca preturile in scadere si nivelul redus al dobanzilor semnifica faptul ca trendul ascendent al vanzarilor ar putea redemara, odata ce increderea in piata se va restabili.

"Reduceri suplimentare ale ratelor dobanzilor ar fi binevenite, dar conditiile economice care trebuiesc indeplinite pentru acest lucru arata ca o inversare puternica de trend pe piata imobiliara este putin probabila in 2009", adauga ea.

Aceste date vin la putin timp dupa ce marile banci britanice au anuntat ca numarul creditelor imobiliare acordate a crescut usor in ianuarie.

Dar, avertizeaza Asociatia bancherilor britanici, cifrele sunt cu 43% mai mici decat cele inregistrate in ianuarie 2008.