Continui seria articolelor legate de piata imobiliara doar ca de data aceasta nu voi mai incerca sa calculez nimic ci o sa va ofer doar cateva date. Conform Asociatei Nationale a Constructorilor din SUA, in 2007 pretul mediu de vanzare al unei locuinte nou construite a fost de 990 de dolari pe metru patrat iar pretul median a fost de 900, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Costul terenului nu este inclus. Transformate in euro la cursul valutar aferent anului 2007, preturile devin €730, respectiv €660. Datele pe 2008 nu sunt inca publicate dar vazand modul in care au evoluat preturile anul trecut, ne putem astepta la o scadere de cel putin 10%.

In Europa, cand vine vorba despre dezvoltarea economica, Romania este cel mai des comparata cu Polonia. Conform Institutului Polonez de Statistica, in ultimul trimestru al anului trecut pretul mediu de vanzare al unui metru patrat intr-o cladire rezidentiala noua a fost de 3631 zloti ceea ce inseamna aproximativ €955 inclusiv TVA. In trimestrul trei, pretul a fost de 3478 de zloti insa calculat in euro, pretul a scazut de la €1050 in T3 la €955 in T4. Tineti cont de faptul ca salariul mediu in Polonia este cu 30-40% mai mare decat in Romania si in mod normal, preturile ar trebui sa fie mai mari decat la noi.

Dezvoltatorii si/sau constructorii declara tot mai des in ultima perioada ca singurul mod de a reduce preturile apartamentelor este acela de a reduce atat suprafata acestora cat si calitatea materialelor folosite.

Incerc sa ii inteleg insa nu pot sa nu ma intreb cum este posibil ca in SUA sau in Polonia pretul pe metru patrat construit la cheie sa fie mai ieftin decat in Romania in conditiile in care in aceste doua tari, costul cu forta de munca este mult mai mare?

De ce in Romania dezvoltatorii construiesc scump si prost? Nu ma intereseaza explicatii de genul “noi folosim caramida iar americanii lemn” pentru ca per total, raportul pret-calitate este cel care conteaza iar din acest punct de vedere, Romania sta mult mai prost decat SUA sau Polonia deci nu putem spune ca la noi, preturile sunt mai mari pentru ca si calitatea este mai buna. Si oricum, la explicatii si lamentari nu ne intrece nimeni…

Si inca o informatie care spune multe despre gradul de civilizatie si confort: in SUA, anul trecut suprafata medie a unei locuinte noi a fost de 220 de metri patrati, in crestere cu 10% comparativ cu anul 2000. In Romania suprafata medie a fost de 126 de metri patrati, aproximativ egala cu cea din 2000 iar sansele ca aceasta suprafata sa creasca in urmatorii ani sunt infime in conditiile in care dezvoltatorii vor reduce suprafata apartamentelor si caselor pentru a oferi preturi mai mici.

Gasiti mai jos si un top mondial al evolutiei preturilor imobilelor in 2008. Romania nu a fost inclusa in acest top insa dupa cum stau lucrurile, probabil ca in 2009 tarile din Europa Centrala si de Est se vor situa lejer pe primele locuri din punct de vedere al amplitudinii scaderilor. (click pe tabel pentru a-l mari)

Tot de la americani: in California, pe fondul scaderii preturilor cu 40%, vanzarile de case vechi au crescut in luna ianuarie cu peste 100% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, graficul mai jos. O asemenea crestere a vanzarilor arata faptul ca scaderea pietei imobiliare se apropie de sfarsit. In Romania, oamenii sunt mai inteligenti, nu se misca nimic pentru ca toata lumea asteapta sa vada cine vor ceda primii: cumparatorii sau vanzatorii.

Citeste si comenteaza peblogul lui Khris.