Criza financiara ar putea antrena, in acest an, suspendarea a circa 80% din proiectele imobiliare din Polonia, a declarat luni Jacek Bielecki, directorul Federatiei poloneze a antreprenorilor imobiliari, citat de AFP.

"Daca nu se face nimic, 80% din noile proiecte imobiliare urmeaza sa fie suspendate in acest an, ceea ce va antrena falimentul in lant al societatilor de constructii", a avertizat el, in cadrul unei conferinte de presa dedicate crizei pe care o traverseaza sectorul imobiliar.

Anularea acestor proiecte reprezinta 50.000 de apartamente mai putin pe piata, a precizat el, in conditiile in care Polonia este una dintre putinele tari europene care sufera de o penurie de locuinte.

Principala cauza este dificultatea accesului la finantare: pe de o parte, bancile nu mai acorda credite antreprenorilor, iar pe de alta parte conditiile de acordare a creditelor imobiliare catre persoanele fizice au fost inasprite foarte mult.

In 2007, in plina epoca a boomului imobiliar, bancile acordau, fara sa solicite vreun avans, pana la 130% din valoarea imobilului achizitionat. Astazi, un avans de 30% este obligatoriu.

"Dupa o perioada de optimism excesiv in anii 2007 si 2008, am trecut astazi la un pesimism extrem", a adaugat el.

Un exemplu recent: proiectul de constructie a unui bloc-turn in centrul Varsoviei, cu o inaltime de 250 de metri, in forma de floare de crin, proiectat de celebrul arhitect anglo-irakian Zaha Hadid, a fost suspendat din cauza crizei.