Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Prabusiri ale burselor mondiale

Marile piete bursiere au avut caderi importante ieri, din cauza prabusirii sectoarelor bancar si auto. Bursa de pe Wall Street a inchis in scadere puternica aseara, peste 3 procente. Si bursele europene au avut pierderi mari, după ce guvernul spaniol a fost nevoit să susţină o bancă regională, iar administraţia Obama a respins planurile de restructurare ale gigantilor auto americani. Indicele celor mai mari companii europene a pierdut aproape 4%. La Bucuresti, bursa a piedut peste 5%, pe un rulaj injumatatit.

GM si Chrysler foarte aproape de faliment. O noua era in industria auto

Presedintele american, Barack Obama, lanseaza un ultim avertisment gigantilor auto, General Motors si Chrysler, aflati in pragul falimentului. El le-a cerut sa prezinte solutii viabile pentru a fi salvate de stat. General Motors a primit un ultimatum de 60 de zile. Chrysler are sansa sa mai primeasca ajutoare din partea autoritatilor americane numai daca in cel mult 30 de zile va incheia acordul cu Fiat. Intre timp, grupul de lucru al administratiei Obama pentru industria auto considera ca legea falimentului ar putea fi cea mai buna sansa pentru GM si Chrysler. Pentru a sustine industria auto americana Obama a promis masuri fiscale care sa favorizeze cumpararea de masini mai ecologice si mai economice.

Leul, cel mai puternic din ultimele doua luni

Avem cel mai puternic leu din ultimele doua luni. Moneda nationala a fost singura din regiune care s-a apreciat, ieri. Cotatia este de 4,2392 unitati pentru un euro. Spre sfarsitul zilei cursul a coborat chiar sub 4,22. Leul s-a depreciat, insa, fata de dolar cu peste 5 bani. Monedele din Europa Centrala au fost in declin amplificat de revizuirea în scădere a ratingului Ungariei de către Standard&Poor`s. Forintul s-a depreciat cu peste 2%. Pe plan international, euro a scazut fata de dolar.

Fitch: creditarea nu se va relaxa semnificativ dupa acordul cu FMI

Costurile finantarii bancilor din Romania vor ramane ridicate si in perioada urmatoare ceea ce se va traduce prin mentinerea unor nivele ridicate ale dobanzilor si intr-o crestere mai lenta a creditarii. Este prognoza agentiei de rating Fitch, intr-un raport privind sectorul bancar din tara. Expertii agentiei anticipeaza o reducere a fondurilor disponibile pentru finantare in conditiile in care bancile straine controleaza aproape 90% din activele bancare din Romania. Ei raman prudenti in privinta hotararii bancilor mama de a-si respecta angajamentul ca nu vor scoate banii din Romania, asa cum au convenit cu FMI la Viena.

Agentiile imobiliare vor sa mareasca comisioanele

Comisioanele de intermediere percepute de agentiile imobiliare vor creste in perioada urmatoare din cauza numarului mic de tranzactii, estimeaza Asociatia Romana a Agentiilor de profil. Acum comisioanele ajung pana la 3%, procent platit atat de cumparator cat si de vanzator. In ultimele luni, aproximativ 15 agentii imobiliare s-au inchis din lipsa de clienti. Acestia vor fi din nou incurajati sa cumpere, numai daca vor scadea dobanzile la credite, crede presedintele executiv al BCR.

Aproape toti patronii vor sa faca concedieri anul acesta

Numarul de angajati va scadea in aproape toate sectoarele economice, in urmatoarele trei luni, estimeaza managerii. O ancheta a Institutului de Statistica mai arata ca cele mai mari reduceri sunt asteptate in sectorul industriei prelucratoare, mai ales in intreprinderile mari. Comertul cu amanuntul este singurul sector in care numarul angajatilor va ramane relativ stabil, mai arata datele anchetei. Patronatele au estimat ca numarul somerilor din Romania ar putea ajunge anul acesta la un milion, cei mai multi din constructii, transporturi, textile si agricultura. O ultima estimare a ministrului Muncii arata 800.000 de someri in acest an.

Continental alege Timisoara pentru costuri mai mici

Producatorul german de anvelope Continental angajeaza personal pentru fabrica din Timisoara. Este nevoie de ocuparea posturilor ramase vacante, a explicat conducerea companiei. Anuntul vine la numai cateva saptamani dupa ce Continental a decis inchiderea a doua unitati in Franta si Germania starnind numeroase proteste. Directorul fabricii din Romania spune ca nu este vorba de o relocare a productiei. Ei vor sa faca anvelope pentru Dacia. In plus, costurile de fabricatie la noi sunt mai mici.

Spania, aproape de deflatie

Spania a avut inflatie negativa in martie fata de aceeaşi lună a anului trecut. Este primul stat din zona euro care se confrunta cu acest fenomen, de la începutul crizei economice. Ministrul Economiei consideră că aceste date nu insemana apariţia deflaţiei, definită prin scăderea susţinută a preţurilor. Intre timp, in Ungaria, rata somajului a urcat la 9,1%, cifra record in ultimii 12 ani.

Si, din agenda economica a zilei:

Prima sedinta a BNR privind politica monetara dupa incheierea discutiilor cu FMI

Ministrul Finanţelor, reprezentanţi ai BNR si manageri vor analiza soluţiile companiilor în perioada de criza

Ministrul Muncii lanseaza un program cu finantare de la Uniunea Europena pentru crearea de locuri de munca

Raportul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică privind evoluţia economiei mondiale