In primele trei luni din acest an, cel mai dinamic segment din piata imobiliara bucuresteana a fost cel al apartamentelor din blocurile vechi, construite in perioada 1950 – 1989, lipsa cererii, generata de situatia financiara si de accesul deosebit de greu al populatiei la creditare, determinand o reducere a preturilor la aceste locuinte cu pana la 40-50% fata de perioada februarie martie 2008, cand, de altfel, s-a inregistrat maximul istoric de pret platit pe metrul patrat util, sustine compania de consultanta imobiliara Colwell Banker.

"Constientizand ca singura sansa pentru a tranzactiona consta in ajustarea preturilor, proprietarii nu au de ales. Astfel, preturile pe metrul patrat util au coborat la nivelul de 1.000 euro/mp pentru apartamentele cu 3 si 4 camere si 1.100-1.200 euro/mp pentru cele cu 2 camere, resprectiv pentru garsoniere. Acestea din urma raman in continuare cele mai solicitate, motiv pentru care exista usoara diferenta de pret” a declarat Catalin Serbanescu, managing partner Colwell Banker.

Din cazuri concrete prezentate de agentie, o garsoniera in Drumul Taberei, zona Moghioros, 34 mp, etaj intermediar, in bloc contruit in 1979, s-a tranzactionat in martie cu pretul de 41.000 euro, in timp ce un apartament cu trei camere in Militari, 71 mp, in bloc construit in 1973, s-a vandut cu 67.000 euro.

Preturile vor mai scadea in urmatoarele luni, insa nu la fel de abrut

In Crangasi, preturile sunt cu 5-10% mai mari decat in celelalte cartiere ale sectorului 6, motivele fiind in opinia agentiei de consultanta imobiliara, blocurile mai noi (construite in mare majoritate dupa 1977), oferta mai scazuta cantitativ si existenta unei linii de metrou. Coldwell Banker da ca exemplu in aceasta zona un apartament cu doua camere, 54 mp, situat la parterul unui bloc construit in 1982, tranzactionat in martie cu 62.000 euro.

"Suntem de parere ca si urmatoarele luni vor fi dominate de tranzactiile pe acest segment de piata. Este posibil ca preturile sa mai coboare, insa nu la fel de abrupt ca in ultimele luni”, mai mentionaeaza agentia.

70 de tranzactii cu apatamente noi si vechi in primul trimestru din 2009

Contactati de HotNews.ro, oficialii Coldwell Banker au declarat ca "in primul trimestru din acest an agentia a intermediat 70 de tranzactii pe segmentul rezidential din Bucuresti, din care doar 14% au fost tranzactii in proiecte noi".

Coldwell Banker este o companie de origine americana, detinuta in prezent de Realogy Corporation, un important francizor din domeniul imobiliar la nivel mondial. Prin reteaua sa, Coldwell Banker acopera 47 de tari cu 3.600 de birouri si 120.000 de brokeri.