Proiectul este criticat atat de arhitecti cat si de societatea civila mai ales ca, pentru a face loc noilor constructii, au fost declasate si demolate pivnitele de vinuri din spatele palatului, care erau, de asemenea, monumente.
"In forma actuala, imobilele propuse afecteaza zona de protectie a palatului deoarece sunt mult mai inalte si lipite de acesta. De asemenea, este eliminata gradina din fata si mineralizata toata zona. Pentru a fi aprobat, proiectul ar fi trebuit sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii. Respectiv, cladirea propusa sa fie la inaltimea cladirilor vecine, adica 30 de metri, sa nu se lipeasca de imobilul vechi si sa nu se betoneze toata curtea din spate si cea din fata", ne-a declarat Dan Marin, vicepresedintele Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania.
Cele mai vehemente critici vin insa din partea societatii civile. "Este o porcarie. Va strica aspectul Caii Victoriei. Nu este normal ca un monument de categoria A sa aiba in spate un perete imens de sticla. Regulamentul zonelor protejate spune ca arhitectura noilor constructii trebuie sa respecte caracteristicile zonei vechi si scara imobilelor de acolo", ne-a declarat Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.
![]() |
Planul proiectului Foto: HotNews.ro |
![]() |
In plus, Vera Marin, urbanist si liderul Asociatiei pentru Tranzitie Urbana, spune ca acest proiect va aglomera si mai mult traficul in zona. "Spatiile comerciale sunt generatoare de trafic. Or, Calea Victoriei este si asa foarte aglomerata, iar criteriul dupa care se avizeaza o constructie nu ar trebui sa fie numai faptul ca are suficiente locuri de parcare, ci si pe unde ajung masinile la destinatie si pe unde pleaca, mai ales la orele de varf. De asemenea, nu exista nici un fel de concesie pentru spatiul public. E chiar mai grav decit la proiectul Cathedral Plazza unde, de bine de rau, exista un demers de amenajare a unei piete publice", a declarat aceasta.
Gheorghe Patrascu, cel care a avizat proiectul spune despre acesta ca este "o negociere la limita acceptabilului". Avizul arhitectului sef al Capitalei este primul pas pentru realizarea marilor dezvoltari imobiliare din oras. Urmeaza avizul de la Ministerul Culturii si aprobarea Consiliului general al municipiului Bucuresti.
Palatul gazduia cele mai frumoase baluri
Palatul Stirbey a fost construit intre 1833-1835 dupa planurile arhitectului Michel Sanjouand, la comanda lui Barbu Dimitrie Stirbey (1799-1869), in acel moment mare logofat. In timpul domniei sale (1849-1853 si 1854-1856), Barbu Stirbey a folosit palatul ca resedinta domneasca. In 1852, acestuia i se aduc modificari de catre Xavier Villacrosse si Moritz von Ott.
In 1882, Alexandru Stirbey, fiul domnitorului, schimba dupa proiectul arhitectului Friederic Hartmann fatada dinspre Calea Victoriei si apare etajul cu cariatide. Palatul era cunoscut de protipendata secolului al XIX-lea si de la inceputul secolui al XX-lea pentru balurile fastuoase care se tineau aici. In spatele palatului era amenajata una dintre cele mai frumoase si luxoase gradini din Bucuresti.
Complexul a ramas in posesia familiei Stirbey pina in 1948, cind are loc nationalizarea. Atunci bunurile si pivnitele revin Intreprinderii de industrializare a vinului. Intre 1954 - 1977, in palat este gazduit Muzeul de Arta Populara. La inceputul anilor '80, se deschide aici Muzeul Ceramicii si Sticlei, ce va functiona pina in 1994. Intre 2001-2004, palatul a fost recuperat de mostenitorii familiei Stirbey si a fost vandut unui anume Ovidiu Popescu.
Afacerea invaluita in iz de petrol
Cine este misteriosul proprietar al Palatului Stirbey, a acestei comori a Bucurestiului? Conform datelor de la Oficiul National al Registrului Comertului, il gasim pe Ovidiu Popescu actionar, dar si administrator al Laird Resources Romania, firma care detine 76% din Petrolexportimport (Business Standard).
Laird Resources Romania este detinuta in proportie de 50% de off-shore-ul Laird Resources, din Insulele Virgine, restul actiunilor fiind impartite frateste de Ovidiu Popescu si de Valeriu Iancu, nimeni altul decat fostul director general al Petrolexportimport, pe atunci firma de stat (Capital).
Preluarea companiei de stat de catre Laird Resources a fost privita, in unele cercuri, drept o afacere controversata. Ea a facut si obiectul unei interpelari parlamentare. La aceasta interpelare, Ministerul Finantelor s-a spalat pe maini, trecand responsabilitatea explicatiilor la AVAS. AVAS nu a dat un raspuns nici pana astazi.
Macar de maidanezi sa ne fi scapat, dar, din cotnra, acestia s-au inmultit si li se dau drumul noaptea din adaposturi pe strazile capitalei (paote mai putin in sectorul 2, dar in 6 .....).
Cred ca orasul va arata peste 3 ani mai groaznic decat la lasat Videanu.
Uite cum a pus o lepra mana pe Bucale. Bine va zicea superstarul gogosarilor: MAMALICICHI.
Sa-l mai votati fratilor pe cel dintai felcer al orasului ca meritati din plin. Prosti dar multi frate...
http://www.moneyline.ro/articol_19066/palatul___tirbei_readus_la_viata__urmeaza_profitul.html
Tot smecherii.. daca e monument istoric se poate vinde?
Articolul era despre palatul Stirbei din calea Victoriei / Bucuresti.
ar fi interesant ca dna-ul sa-l ancheteze pe acest arhitect sef, manca-l-ar parnaia! maine o sa dea aviz la un mall in mijlocul parcului cismigiu
"au fost demolate pivnitele de vinuri din spatele palatului, care erau, de asemenea, monumente." s-a sesizat cineva? vreo instanta verifica si baga la puscarie pe smecheri sau doar astea de senzational gen Gigi Becali sunt de instrumentat?
Patrascu pentru aviz?? Eu nu am nici o ndoiala ca a luat!
In State lucrurile sunt asa de mult timp si e ok.
daca tot s-au distrus anumite zone, inainte si dupa 89, din cauza constructiilor noi, cu atat mai pretioase sunt cele care au scapat, iar ele trebuie aparate. situatia din state nu e un model si nici o justificare pentru uratirea bucurestiului.
Sper ca macar la Ministerul Culturii sa fie impiedicat acest proiect, ca la Consiliul general al Bucurestiului nu am nici o speranta...
Foarte frumos.
Si catedrala Sf. Iosif arata TOTAL langa kktul ala de bloc. A fost pusa in valoare. Intr-o valoare la care numeni nu s-a gandit.
Tine-o tot asa.
Bucurestiul sa devina, frate, New York-ul din balcani.
N-am cuvinte.
arhitectu sef al capitalei se sterge la popo cu parerile populatziei. se pare ca nesimtzitzi astia odata ce ajung intr-un post de raspundere il considera ca un dar propriu !!! spagagiu murdar...arhitectu asta...de 2 bani...
Ce ,,pregatire ,, are acest ,,ARHITECT_SEF ? Multa coruptie , incultura , tupeu si mita.
Halal profesionist !
Anulati-i competentele ca va face de ras !
Asemănător speciei bizonului de asfalt, acesta poate parca propriile depuneri cerebrale pe orice trotuar, trecere de pietoni, proprietate privată, site arheologic sau chiar și în curtea muzeelor.
Această specie arhaică se află încă în stadiul RNA, neavând încă nimic în comun cu DNA. Vorbim desigur despre acidul ribonucleic și despre acidul dezoxiribonucleic. În acest stadiu de primitivism, conștiința individului nu este dezvoltată, lăsând mai mult loc nesimțirii și incompetenței.
Până la următoarea emisiune, vă doresc poftă bună dragi locuitori ai capitalei. Astăzi avem praf la tigaie cu capac.
Adrian
se utilizeza f usor cuvinte precum "monumente" si "istorie" pentru sensibilizarea opiniei publice iar aceasta in necunostinta de cauza "ia atitudine"
nu cred ca magaziile demolate erau monumente si as fi curioasa cati din cei care se opun acestui proiect cunosc proprietatea
am avut ocazia sa intru in acest "palat" care confirma vorba "afara vopsit gardul..." este o cladire fara nici un element decorativ deosebit , niste sali anoste... se poate sa se fi dat baluri aici dar acum 150-200ani se dadeau baluri si in palate din lemn
inteleg din poza ca proiectul propus va pastra cladirea actuala asa incat nu vad de ce m-ar deranja un imobil nou in acea zona in care exista multe cladiri (cred) cu risc seismic ridicat...sunt convinsa ca noul proiect va consolida si renova cladirea existenta
cred ca dupa ce am daramat biserici si adevarate monumente incepem sa suflam si in iaurt ...
Cine stie daca Palatul va fi renovat ?
Voi ?
Eu stiu.
Prima conditie la semnarea contractului a fost sa se mentina si renoveze acel palat...cati dintre voi, cei "carcotasi" au vazut in ce stare este acel palat ? Sau va place doar sa dati din gura aiurea ? Nu va inteleg...insa pana la urma traim intr`o tara libera si fiecare persoana are dreptul la propria sa parere, insa sincer, unele sunt prea deplasate...
De ce sa nu "modernizam" si noi putin capitala asta de rahat ?
Cand se construiesc mall`uri pe langa unele blocuri, nu sare nimeni de "cur" in sus...asa ca nu mai comentati in necunostinta de cauza domnilor.
O zi buna va doresc !
doctore, parca altfel vorbeam acum un an; a, desigur, exista cite o scuza pentru fiecare bandit.. nu v-ar mai rabda pamintul, tradatorilor!
rusine primariei si primarului!
Cu mama dracului dai aviz de construire in centrul orasului la o alta magaoaie care va termina definitiv traficul?? Daca tot vrei sa faci ceva, pune-ti capul la contributie si terminati dracului Proiectul 2000 care tine de 20 ani!Umpleti miristea cu cladiri de-astea vis-a-vis de cladirea Parlamentului pe 13 septembrie , ca o sa inceapa serpii sa traverseze strada spre parlament!!!Chiar nu va sar in ochi voua specialistilor si parlamentarilor boziile si balariile de pe 13 septembrie???mai mare rusinea, sau mai stii ,o trebui cineva despagubit prin centrul orasului ca sa se construiasca ce vreti voi!?