In lungile si tristele demersuri de a achizitiona un apartament cu doua camere, dupa multe discutii si tatonari cu bancile pentru contractarea unui credit, am avut pana la urma ideea de a incerca sa "ocolesc" banca si sa caut proiectele imobiliare cu rate "direct la dezvoltator". Si de data aceasta s-a dovedit ca pomul laudat are roade destul de seci. Cel putin din propria mea experienta.

Informatia pe scurt:

Proiecte vizitate:

- Saphir Stein - langa Carrefour Orhideea

- Golden House - in Mogosoaia

- Blitz Construct - Mall Vitan

- Blitz Construct - Ilioara Calnau, Ilioara Mostistea

- Confort City - iesire Bucuresti, Popesti-Leordeni

Tentative de vizitare:

- Imobil Big Berceni - Piata Sudului

- Avantia 1 Decembrie - Titan

Proiecte imobiliare: "cu plata in rate"

  • In zonele de centru-nord-vest ale capitalei, foarte putine proiecte imobiliare "cu plata in rate", si extrem de scumpe: un apartament cu 2 camere costa 150.000 - 170.000 de euro
  • Dincolo de iesirea din Bucuresti, la Mogosoaia, un apartament de 3 camere intr-un complex nou, cu plata in rate, costa 119.000 euro
  • In apropiere de Mall Vitan, apartamente cu plata in rate sunt vandute fara imbunatatiri; pentru acestea costul creste, ca si pentru locul de parcare si "adapostul subteran". In plus, pentru plata in rate, valoarea apartamentelor creste. Sistem similar si pentru imobilele aceluiasi dezvoltator din zona Ilioara
  • La Confort City, apartamentele sunt mai accesibile si mai prezentabile; problema este ca imobillele sunt complet izolate de civilizatie: complexul este situat undeva in camp, la iesirea din Bucuresti si intrarea in Popesti-Leordeni
  • Alte 2 proiecte imobiliare cu plata in rate sunt anuntate in zona Big Berceni si la intersectia Bulevardului 1 Decembrie cu Liviu Rebreanu. Pe acestea nu le-am putut vizita: primul, fiindca nu exista; al doilea, fiindca nu am putut gasi nici blocul nici biroul de vanzari, desi teoretic ele exista. Preturile anuntate pentru Big Berceni: intre 52.000 si 130.000, in functie de perioada pentru care se doreste plata in rate.

Am inceput cautarile in nord-vestul capitalei, dorindu-mi foarte mult, din motive personale (acces la DN1 si la centrul orasului) sa evit zona de sud. Astfel, m-am luat dupa pliantele pe care le-am primit la ultimul targ imobiliar si iata ce am descoperit: variante putine si scumpe.

In apropiere de Carrefour Orhideea : 2 camere, cu peste 150.000 de euro

Primul proiect vizitat a fost Saphir Stein, care este situat in spatele Carrefour Orhideea. Sunt doua blocuri finalizate in care deja au fost contractate aproximativ 40% din apartamente, potrivit celor de la biroul de vanzari.

Pentru un apartament de 2 camere, fiindca acest exemplu l-am solicitat la fiecare dezvoltator, pretul este de 1.250 euro/mp la parter si de 1.350 euro/mp la etajul doi. Astfel, un apartament la etajul 2 ajunge la 175.700 euro - cu TVA de 19%.

Sistemul de plata in rate functioneaza in felul urmator: avans de minim 5%, 100 de rate lunare cu dobanda de 10,5% pe an. "La plata avansului se semneaza un antecontract in care este stipulat exact sistemul de rate si modalitatea de plata. Dupa plata celor 100 de rate, va fi semnat contractul de vanzare-cumparare.

Am intrebat daca pot fi negociate mai multe rate, dat fiind ca valoarea lunara a ratelor este foarte ridicata (peste 1.000 euro). Raspunsul a fost nu.

Un amanunt de precizat - am vizitat acest proiect la inceputul lunii aprilie. La sfarsitul saptamanii trecute, cand am ajuns la finalul documentarilor, am telefonat sa vad daca mai sunt apartamente disponbile. Si, evident, erau.

Din balconul unui apartament am vazut in apropiere cateva blocuri interesante si am intrebat ce-i cu ele. Era complexul "Orhideea Gardens", si pentru ca ma aflam in apropiere m-am hotarat sa dau o fuga pana acolo. Dupa ce m-am invartit de 3 ori in jurul Carrefour Orhideea pentru a gasi intrarea, am reusit sa ajung la blocurile impresionante, "decorate" cu sticla verde la exterior.

Mult mai aratoase decat complexul de unde veneam, apartamentele de la Orhideea Gardens erau si mai scumpe. Si fara plata in rate. Nu am gasit pe nimeni la biroul de vanzari si am vizitat un bloc impreuna cu un inginer care a fost amabil sa ma ghideze. Acesta a solicitat o lista cu apartamentele disponibile si preturi si a inceput sa-mi arate ce mai este de vanzare. Lista are 2 coloane cu preturi: cel "la care au fost vandute" si cel la care "se poate vinde". Erau vreo 6 apartamente cu 2 camere. Suprafata: 78 mp utili, 98 mp construiti. Pret la care au fost vandute: 166.400 euro. Pret la care se poate vinde: 149.000 de euro.

Apartamentele cu 3 camere, de 120 mp utili si 150 construiti, potrivit listei de preturi, se vindeau la 265.000 de euro si "se puteau vinde" la 239.000 de euro. Inginerul a taiat de pe lista, in fata mea, 2 apartamente care se vandusera "in ultimele zile".

Mogosoaia: 3 camere, minim 119.000 euro

Singurul proiect cu plata in rate pe care l-am mai gasit in nord-vestul capitalei a fost tocmai in Mogosoaia. Asadar, am pornit sa vizitez Golden House - Mogosoaia: doua randuri de blocuri de 4 etaje, putin dupa intrarea in localitate, in dreptul intersectiei de la benzinaria Lukoil.

Aici, reprezentantul dezvoltatorului (Triumf construct) mi-a explicat ca apartamentele de 3 camere la etajele 1 si 2 au suprafete construite de 87, 34 mp, plus terasa de 12,98 mp. Pretul este de 119.000 euro - cu TVA. Avansul este de 10% minim, apoi se pot plati rate timp de 4 ani pentru 40% din valoarea apartamentului. Dupa cei 4 ani se achita diferenta de 50%.

De mentionat ca aprtamentele de 100.000 de euro (fara TVA) erau cel mai ieftine din complex. Si numai 4 mai erau disponibile: restul fiind deja cumparate si locuite - lucru evident dupa balcoanele pline cu rufe, biciclete si carucioare pentru copii. Inauntru, in apartamentul vizitat am constatat si ca nu se ofera imbunatatiri si m-a izbit un miros greu, explicatia agentului de vanzari fiind ca "nu este aerisit".

La fel, am vizitat acest proiect la inceputul lunii aprilie. Am revenit cu un telefon, cu cateva zile in urma, si persoana de contact m-a asigurat ca intre timp "nu au vandut niciun apartament", asadar sunt inca disponibile.

Mall Vitan, Ilioara: 2 camere la peste 100.000 de euro

Saptamana trecuta mi-am luat inima in dinti si am facut o calatorie si catre sudul capitalei, sa nu cumva, totusi, sa ratez vreo mare ocazie de achizitii din cauza dorintei mele de a evita aceasta zona. La fel, am cautat proiecte cu plata in rate la dezvoltator.

Am inceput usurel, cu zona Mall Vitan. Aici, asa cum aflasem din pliantul dezvoltatorului Blitz Construct, exista un imobil finalizat, cu 8 etaje, locuit deja in proportie de 50%.

Am ajuns impreuna cu agentul de vanzari pe strada Gradinarilor, undeva in zona Mall Vitan si am gasit un bloc rasarind dintre case, care intr-adevar dadea semne ca ar fi locuit. Un apartament de 2 camere, de 58 mp la etajul 3, costa 87.750 euro fara TVA, la care se adauga alti 2.000 de euro daca dorim imbunatatiri si alti 1.050 de euro pentru "adapostul subteran". Locul de parcare subteran, desigur, este separat, pentru acesta mai platindu-se inca 7.500 euro.

Plata se poate face pe 5 ani sau pe 10 ani, cazuri in care valoarea apartamentului creste. Pentru 5 ani, valoarea apartamentului de 87.750 euro se ridica la 111.150 euro - fara TVA, fara imbunatatiri, fara adapost si fara parcare subterana. Se plateste un avans de 20-30% din valoarea apartamentului, iar diferenta se imparte in rate lunare.

Acelasi dezvoltator mai avea alte 2 imobile in zona Ilioara, insa acolo agentia mi-a trimis un inginer pentru a vizita apartamentele, care mi-a explicat cu mare greutate unde trebuie sa ajung, si dupa ce in sfarsit am nimerit, nu mi-a putut oferi detalii legate de pret. Insa, m-a linistit ca sunt "ceva mai ieftine" si ca sistemul de rate este acelasi ca si la Mall Vitan.

Confort City: pe camp, la Popesti-Leordeni

Am continuat drumul catre sud, in cautare de proiecte "cu rate la dezvoltator" si am ajuns la Rin Grand Hotel, unde se gaseste biroul de vanzari al agentiei Domus Stil. Cei de acolo mi-au explicat ca s-au cosntrut deja 6 blocuri, alte 6 fiind in curs de finalizare, in cadrul complexului Confort City.

"Si cum ajung acolo?"

"Va intoarceti la intersectia cu Splaiul Independentei si mergeti tot inainte, pe Splai, circa 3 km, si veti vedea pe dreapta ansamblul de blocuri."

Am mers in directia indicata, am tot mers, am trecut de indicatorul cu iesirea din Bucuresti, am intrat in Popesti-Leordeni, si iarasi am mers. La un moment dat am vazut un indicator catre "Confort City" si am virat la dreapta pe o straduta de asfalt care serpuia pe camp. Blocurile se vedeau undeva la 500 de metri, la capatul stradutei. De jur imprejur, camp, adica terenuri goale, movilite de pamant, niste ramasite de materiale de constructii.

Altfel, blocurile aratau bine, atat la exterior cat si la interior si o parte din apartamente pareau deja locuite. Preturile apartamentelor de 2 camere, mult sub cele intalnite pana acum: 56-58.000 de euro, pret final. "Nu se plateste TVA, fiindca sunt construite pe persoana fizica", m-a incurajat agentul de vanzari. "Preturile astea sunt numai pentru cele care se vand acum. Si sa stiti ca se vand foarte repede", a mai subliniat agentul.

Am citit inca o data informatiile din pliant: suprafata utila (2 camere): 64-68 mp, toate finisajele si utilitatile disponibile. Dar... 7,6 km distanta de Piata Unirii, 7,8 km de Piata Alba Iulia, plus faptul ca iti ia circa 10 minute sa intorci masina pe sensul opus de mers, pe Splai, adica sa ajungi pe directia catre centru.

Big-Berceni: rate pana in 2011, numai pe promisiunea unui apartament

In fine, in ziua urmatoare m-am hotarat sa vizitez si imobilele anuntate ca accepta plata "in rate la dezvoltator" in zonele Big Berceni si Titan - Liviu Rebreanu. Desi am ajus pana acolo, nu am vizitat nimic, am ramas numai cu cateva informatii din pliante.

Agentia imobiliara care vinde un imobil la Big Berceni mi-a spus ca nu am ce vizita, fiindca deocamdata este sapata doar fundatia. In schimb, daca achizitionezi acum, incepi sa platesti ratele "direct la dezvoltator". Astfel: pentru un apartament de 2 camere la valoare "promotionala" de 52.500 de euro, cu rate pe 30 de luni, si un avans de 13.500 euro, rata lunara ajunge la 1.125 euro.

Daca alegi rate de 20-30 de ani, valoarea apartamentului ajunge la mai mult decat dublul celei mentionate.

Un alt proiect imobiliar - Avantia 1 Decembrie - este anuntat pe Bulevardul 1 decembrie - intersectia cu Liviu Rebreanu. In urma discutiei cu agentia imobiliara, am ajuns la intersectia mentionata, insa, desi am cautat mai bine de 15 minute, nu am reusit sa identific nici unde se afla biroul de vanzari, nici unde se afla constructia. Probabil cineva nu mi-a explicat bine, dar nici nu s-a straduit prea tare sa-mi explice, probabil plictisiti fiind, in apropierea vacantei de 1 Mai.

Desi am incercat sa obtin explicatii suplimentare, aflandu-ma pentru prima data in zona, cei cu care am discutat la telefon nu m-au lamurit deloc. Mi-au spus niste puncte de reper precum biserica in constructie, afis cu Auchan si baraca. Am studiat atent peisajul, din mai multe unghiuri, cautand un bloc, eventual in constructie - nu? - cu un birou de vanzari la parter... si tot nimic.

M-am invartit in continuare in jurul acelei intersectii si nu am reusit sa observ decat constructiile foarte evidente din ansamblul "Rasarit de Soare", dezvoltat de Conarg. Am fotografiat imobilele, situate undeva la capatul civilizatiei - asta asa, ca o parere personala - si, in fine, timpul meu alocat acestei activitati a expirat si am intors masina sa plec spre centru.

In timp ce traversam intersectia, am zarit undeva pe o margine de trotuar o baraca stinghera, vopsita in mai multe culori, si am facut rapid niste conexiuni cu explicatiile celor de la agentia imobiliara. Cred ca acolo era biroul de vanzari pentru Avantia 1 Decembrie. Am renuntat sa ma intorc, punand capat aici aventurilor de cautare a unui apartament cu plata in rate "la dezvoltator".