Reportaj HotNews.ro

Apartamentele cu plata 'in rate la dezvoltator': preturi de lux in oras vs. preturi normale in camp

de Ioana Popescu     HotNews.ro
Luni, 4 mai 2009, 13:41 Economie | Imobiliar


Galerie foto: Proiecte imobiliare
In lungile si tristele demersuri de a achizitiona un apartament cu doua camere, dupa multe discutii si tatonari cu bancile pentru contractarea unui credit, am avut pana la urma ideea de a incerca sa "ocolesc" banca si sa caut proiectele imobiliare cu rate "direct la dezvoltator". Si de data aceasta s-a dovedit ca pomul laudat are roade destul de seci. Cel putin din propria mea experienta.

Informatia pe scurt:

 
Proiecte vizitate:
- Saphir Stein - langa Carrefour Orhideea
- Golden House - in Mogosoaia
- Blitz Construct - Mall Vitan
- Blitz Construct - Ilioara Calnau, Ilioara Mostistea
- Confort City - iesire Bucuresti, Popesti-Leordeni

Tentative de vizitare:
- Imobil Big Berceni - Piata Sudului
- Avantia 1 Decembrie - Titan
 
 
Proiecte imobiliare: "cu plata in rate"
 • In zonele de centru-nord-vest ale capitalei, foarte putine proiecte imobiliare "cu plata in rate", si extrem de scumpe: un apartament cu 2 camere costa 150.000 - 170.000 de euro
 • Dincolo de iesirea din Bucuresti, la Mogosoaia, un apartament de 3 camere intr-un complex nou, cu plata in rate, costa 119.000 euro
 • In apropiere de Mall Vitan, apartamente cu plata in rate sunt vandute fara imbunatatiri; pentru acestea costul creste, ca si pentru locul de parcare si "adapostul subteran". In plus, pentru plata in rate, valoarea apartamentelor creste. Sistem similar si pentru imobilele aceluiasi dezvoltator din zona Ilioara
 • La Confort City, apartamentele sunt mai accesibile si mai prezentabile; problema este ca imobillele sunt complet izolate de civilizatie: complexul este situat undeva in camp, la iesirea din Bucuresti si intrarea in Popesti-Leordeni
 • Alte 2 proiecte imobiliare cu plata in rate sunt anuntate in zona Big Berceni si la intersectia Bulevardului 1 Decembrie cu Liviu Rebreanu. Pe acestea nu le-am putut vizita: primul, fiindca nu exista; al doilea, fiindca nu am putut gasi nici blocul nici biroul de vanzari, desi teoretic ele exista. Preturile anuntate pentru Big Berceni: intre 52.000 si 130.000, in functie de perioada pentru care se doreste plata in rate.

Am inceput cautarile in nord-vestul capitalei, dorindu-mi foarte mult, din motive personale (acces la DN1 si la centrul orasului) sa evit zona de sud. Astfel, m-am luat dupa pliantele pe care le-am primit la ultimul targ imobiliar si iata ce am descoperit: variante putine si scumpe.

In apropiere de Carrefour Orhideea : 2 camere, cu peste 150.000 de euro

Primul proiect vizitat a fost Saphir Stein, care este situat in spatele Carrefour Orhideea. Sunt doua blocuri finalizate in care deja au fost contractate aproximativ 40% din apartamente, potrivit celor de la biroul de vanzari.

Pentru un apartament de 2 camere, fiindca acest exemplu l-am solicitat la fiecare dezvoltator, pretul este de 1.250 euro/mp la parter si de 1.350 euro/mp la etajul doi. Astfel, un apartament la etajul 2 ajunge la 175.700 euro - cu TVA de 19%.
 
Sistemul de plata in rate functioneaza in felul urmator: avans de minim 5%, 100 de rate lunare cu dobanda de 10,5% pe an. "La plata avansului se semneaza un antecontract in care este stipulat exact sistemul de rate si modalitatea de plata. Dupa plata celor 100 de rate, va fi semnat contractul de vanzare-cumparare.

Am intrebat daca pot fi negociate mai multe rate, dat fiind ca valoarea lunara a ratelor este foarte ridicata (peste 1.000 euro). Raspunsul a fost nu.

Un amanunt de precizat - am vizitat acest proiect la inceputul lunii aprilie. La sfarsitul saptamanii trecute, cand am ajuns la finalul documentarilor, am telefonat sa vad daca mai sunt apartamente disponbile. Si, evident, erau.

Din balconul unui apartament am vazut in apropiere cateva blocuri interesante si am intrebat ce-i cu ele. Era complexul "Orhideea Gardens", si pentru ca ma aflam in apropiere m-am hotarat sa dau o fuga pana acolo. Dupa ce m-am invartit de 3 ori in jurul Carrefour Orhideea pentru a gasi intrarea, am reusit sa ajung la blocurile impresionante, "decorate" cu sticla verde la exterior.

Mult mai aratoase decat complexul de unde veneam, apartamentele de la Orhideea Gardens erau si mai scumpe. Si fara plata in rate. Nu am gasit pe nimeni la biroul de vanzari si am vizitat un bloc impreuna cu un inginer care a fost amabil sa ma ghideze. Acesta a solicitat o lista cu apartamentele disponibile si preturi si a inceput sa-mi arate ce mai este de vanzare. Lista are 2 coloane cu preturi: cel "la care au fost vandute" si cel la care "se poate vinde". Erau vreo 6 apartamente cu 2 camere. Suprafata: 78 mp utili, 98 mp construiti. Pret la care au fost vandute: 166.400 euro. Pret la care se poate vinde: 149.000 de euro.

Apartamentele cu 3 camere, de 120 mp utili si 150 construiti, potrivit listei de preturi, se vindeau la 265.000 de euro si "se puteau vinde" la 239.000 de euro. Inginerul a taiat de pe lista, in fata mea, 2 apartamente care se vandusera "in ultimele zile".

Mogosoaia: 3 camere, minim 119.000 euro

Singurul proiect cu plata in rate pe care l-am mai gasit in nord-vestul capitalei a fost tocmai in Mogosoaia. Asadar, am pornit sa vizitez Golden House - Mogosoaia: doua randuri de blocuri de 4 etaje, putin dupa intrarea in localitate, in dreptul intersectiei de la benzinaria Lukoil.

Aici, reprezentantul dezvoltatorului (Triumf construct) mi-a explicat ca apartamentele de 3 camere la etajele 1 si 2 au suprafete construite de 87, 34 mp, plus terasa de 12,98 mp. Pretul este de 119.000 euro - cu TVA. Avansul este de 10% minim, apoi se pot plati rate timp de 4 ani pentru 40% din valoarea apartamentului. Dupa cei 4 ani se achita diferenta de 50%.

De mentionat ca aprtamentele de 100.000 de euro (fara TVA) erau cel mai ieftine din complex. Si numai 4 mai erau disponibile: restul fiind deja cumparate si locuite - lucru evident dupa balcoanele pline cu rufe, biciclete si carucioare pentru copii.  Inauntru, in apartamentul vizitat am constatat si ca nu se ofera imbunatatiri si m-a izbit un miros greu, explicatia agentului de vanzari fiind ca "nu este aerisit".

La fel, am vizitat acest proiect la inceputul lunii aprilie. Am revenit cu un telefon, cu cateva zile in urma, si persoana de contact m-a asigurat ca intre timp "nu au vandut niciun apartament", asadar sunt inca disponibile.

Mall Vitan, Ilioara: 2 camere la peste 100.000 de euro

Saptamana trecuta mi-am luat inima in dinti si am facut o calatorie si catre sudul capitalei, sa nu cumva, totusi, sa ratez vreo mare ocazie de achizitii din cauza dorintei mele de a evita aceasta zona. La fel, am cautat proiecte cu plata in rate la dezvoltator.

Am inceput usurel, cu zona Mall Vitan. Aici, asa cum aflasem din pliantul dezvoltatorului Blitz Construct, exista un imobil finalizat, cu 8 etaje, locuit deja in proportie de 50%.

Am ajuns impreuna cu agentul de vanzari pe strada Gradinarilor, undeva in zona Mall Vitan si am gasit un bloc rasarind dintre case, care intr-adevar dadea semne ca ar fi locuit. Un apartament de 2 camere, de 58 mp la etajul 3, costa 87.750 euro fara TVA, la care se adauga alti 2.000 de euro daca dorim imbunatatiri si alti 1.050 de euro pentru "adapostul subteran". Locul de parcare subteran, desigur, este separat, pentru acesta mai platindu-se inca 7.500 euro.

Plata se poate face pe 5 ani sau pe 10 ani, cazuri in care valoarea apartamentului creste. Pentru 5 ani, valoarea apartamentului de 87.750 euro se ridica la 111.150 euro - fara TVA, fara imbunatatiri, fara adapost si fara parcare subterana. Se plateste un avans de 20-30% din valoarea apartamentului, iar diferenta se imparte in rate lunare.

Acelasi dezvoltator mai avea alte 2 imobile in zona Ilioara, insa acolo agentia mi-a trimis un inginer pentru a vizita apartamentele, care mi-a explicat cu mare greutate unde trebuie sa ajung, si dupa ce in sfarsit am nimerit, nu mi-a putut oferi detalii legate de pret. Insa, m-a linistit ca sunt "ceva mai ieftine" si ca sistemul de rate este acelasi ca si la Mall Vitan.

Confort City: pe camp, la Popesti-Leordeni

Am continuat drumul catre sud, in cautare de proiecte "cu rate la dezvoltator" si am ajuns la Rin Grand Hotel, unde se gaseste biroul de vanzari al agentiei Domus Stil. Cei de acolo mi-au explicat ca s-au cosntrut deja 6 blocuri, alte 6 fiind in curs de finalizare, in cadrul complexului Confort City.

"Si cum ajung acolo?"
"Va intoarceti la intersectia cu Splaiul Independentei si mergeti tot inainte, pe Splai, circa 3 km, si veti vedea pe dreapta ansamblul de blocuri."

Am mers in directia indicata, am tot mers, am trecut de indicatorul cu iesirea din Bucuresti, am intrat in Popesti-Leordeni, si iarasi am mers. La un moment dat am vazut un indicator catre "Confort City" si am virat la dreapta pe o straduta de asfalt care serpuia pe camp. Blocurile se vedeau undeva la 500 de metri, la capatul stradutei. De jur imprejur, camp, adica terenuri goale, movilite de pamant, niste ramasite de materiale de constructii.

Altfel, blocurile aratau bine, atat la exterior cat si la interior si o parte din apartamente pareau deja locuite. Preturile apartamentelor de 2 camere, mult sub cele intalnite pana acum: 56-58.000 de euro, pret final. "Nu se plateste TVA, fiindca sunt construite pe persoana fizica", m-a incurajat agentul de vanzari. "Preturile astea sunt numai pentru cele care se vand acum. Si sa stiti ca se vand foarte repede", a  mai subliniat agentul.

Am citit inca o data informatiile din pliant: suprafata utila (2 camere): 64-68 mp, toate finisajele si utilitatile disponibile. Dar... 7,6 km distanta de Piata Unirii, 7,8 km de Piata Alba Iulia, plus faptul ca iti ia circa 10 minute sa intorci masina pe sensul opus de mers, pe Splai, adica sa ajungi pe directia catre centru.

Big-Berceni: rate pana in 2011, numai pe promisiunea unui apartament

In fine, in ziua urmatoare m-am hotarat sa vizitez si imobilele anuntate ca accepta plata "in rate la dezvoltator" in zonele Big Berceni si Titan - Liviu Rebreanu. Desi am ajus pana acolo, nu am vizitat nimic, am ramas numai cu cateva informatii din pliante.  

Agentia imobiliara care vinde un imobil la Big Berceni mi-a spus ca nu am ce vizita, fiindca deocamdata este sapata doar fundatia. In schimb, daca achizitionezi acum, incepi sa platesti ratele "direct la dezvoltator". Astfel: pentru un apartament de 2 camere la valoare "promotionala" de 52.500 de euro, cu rate pe 30 de luni, si un avans de 13.500 euro, rata lunara ajunge la 1.125 euro.

Daca alegi rate de 20-30 de ani, valoarea apartamentului ajunge la mai mult decat dublul celei mentionate.

Un alt proiect imobiliar - Avantia 1 Decembrie - este anuntat pe Bulevardul 1 decembrie - intersectia cu Liviu Rebreanu. In urma discutiei cu agentia imobiliara, am ajuns la intersectia mentionata, insa, desi am cautat mai bine de 15 minute, nu am reusit sa identific nici unde se afla biroul de vanzari, nici unde se afla constructia. Probabil cineva nu mi-a explicat bine, dar nici nu s-a straduit prea tare sa-mi explice, probabil plictisiti fiind, in apropierea vacantei de 1 Mai.

Desi am incercat sa obtin explicatii suplimentare, aflandu-ma pentru prima data in zona, cei cu care am discutat la telefon nu m-au lamurit deloc. Mi-au spus niste puncte de reper precum biserica in constructie, afis cu Auchan si baraca. Am studiat atent peisajul, din mai multe unghiuri, cautand un bloc, eventual in constructie - nu? - cu un birou de vanzari la parter... si tot nimic.

M-am invartit in continuare in jurul acelei intersectii si nu am reusit sa observ decat constructiile foarte evidente din ansamblul "Rasarit de Soare", dezvoltat de Conarg. Am fotografiat imobilele, situate undeva la capatul civilizatiei - asta asa, ca o parere personala - si, in fine, timpul meu alocat acestei activitati a expirat si am intors masina sa plec spre centru.

In timp ce traversam intersectia, am zarit undeva pe o margine de trotuar o baraca stinghera, vopsita in mai multe culori, si am facut rapid niste conexiuni cu explicatiile celor de la agentia imobiliara. Cred ca acolo era biroul de vanzari pentru Avantia 1 Decembrie. Am renuntat sa ma intorc, punand capat aici aventurilor de cautare a unui apartament cu plata in rate "la dezvoltator". 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

43287 vizualizari

 • +11 (13 voturi)    
  vine ...mosu si la noi........ (Luni, 4 mai 2009, 15:07)

  luputehno [utilizator]

  cineva s a intors de la un targ international....vizitatori ...20%din numarul din 2007....orasele parca erau pustii...toata lumea sta in case si asteapta.. italienii se plangeau..2 mil someri...spania 4 milioane...perspective de redresare ioc....va veni asta si la noi..cu vreo 9 luni de intarziere....acum trei saptamani am crezut ca odata cu relansarea creditarii o sa creasca ;la loc preturile...acuma sunt sigur ca o sa se prabuseasca...odata cu economia...preturile o sa coboare sunt sigur ca nici nu am visat in 2007 ca o sa se ajunga acolo...si nu i motiv de bucurie...
  • +7 (9 voturi)    
   bunicii (Luni, 4 mai 2009, 15:26)

   ano1 [utilizator] i-a raspuns lui luputehno

   Cine mai are bunici la tara,in mediul rural, sunt salvati ! Cine mai are economii dedicate activitatlor economice acum sa se lanseze, statu se vede ca nu asigura traiul vesnic bun, totul e sa mergi pe turta ta si sa faci achizitii masive cand e criza (cand materialele sunt mai ieftine) e timpul ca tienretul sa iasa la rampa,caci conceptiile batrane nu fac fata noilor provocari.
   Re-Boom-ul economic in Romania e aproape.Vom invata din ce/cum am pierdut , vom invata ce e de facut !
  • +6 (6 voturi)    
   Ba este motiv de mare bucurie (Luni, 4 mai 2009, 16:05)

   Helfdane [anonim] i-a raspuns lui luputehno

   Daca tie iti convine sa dai cel putin 100000 eur pe un apartament cu 2 camere este treaba ta. Probabil dispuni de banii astia. Dar mie nu mi se pare normal sa platesc profit de peste 100% la dezvoltator si inca 150% la banca. Asa ca din partea mea sa scada preturile pana la 50000 maxim. Un pret de 50k pentru 2 camere apartament nou mi se pare mai mult decat rezonabil.
   • +7 (7 voturi)    
    de unde 100000????? (Luni, 4 mai 2009, 16:35)

    luputehno [utilizator] i-a raspuns lui Helfdane

    am 35 mii ptr un apartament cu doua camere in cluj...momentan sunt 55-60 000...probabil am sa l iau. cu cash .dar cred ca am sa fiu somer....cu casa....acuma sunt angajat cu chirie...
    • 0 (2 voturi)    
     Eu iti doresc sa fi (Marţi, 5 mai 2009, 20:01)

     Helfdane [anonim] i-a raspuns lui luputehno

     angajat cu casa. Sper sa scada la 35000 si in Bucuresti, desi daca sunt multi lupi tehno d-astia dispusi sa-i vanda viata pe 2 camere slabe sunt sansele.
    • 0 (0 voturi)    
     clujul ramane scump (Marţi, 5 mai 2009, 20:40)

     asasin [anonim] i-a raspuns lui luputehno

     la gherla ai incercat?
  • +2 (4 voturi)    
   ai investit bani in imobiliare si acum plangi ? (Marţi, 5 mai 2009, 9:05)

   Ionut [anonim] i-a raspuns lui luputehno

   se pare ca asta e problema ta amice.alta nu vad.
   dupa ce ati luat toti credite fara nici o responsabilitate acum va plangeti ca scad preturile.nenorocitilor.astia ca tine au creat criza asta financiara.
 • -2 (6 voturi)    
  Ai ratat unul... (Luni, 4 mai 2009, 15:37)

  Vlad [anonim]

  Ai ratat unul destul de misto: Adelaide, biroul de vanzari e prin pipera iar ansamblul in Otopeni, e foarte misto, merita vazut, cum ar zice agentul
  • +1 (1 vot)    
   Adelaide asta... (Marţi, 5 mai 2009, 6:12)

   Niculae [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   Adelaide asta nu e proectu unuia Andrew Prelea si a lui ta-su ,unu Gica Prelea?
   Intreb mai mult de curiozitate...
 • +1 (3 voturi)    
  Dezvoltatori, dezvoltati-va! (Luni, 4 mai 2009, 16:14)

  ventilator [anonim]

  Dezvoltatori, proiecte imobiliare, pliante, machete, agenti si agentii imobiliare, credite si rate... ehe, ce vremuri! Dragi dezvoltatori, treziti-va cat mai aveti timp. Daca nu vindeti urgent la cel putin jumate din cat cereti acum, ati cam pus-o. Oricum o sa iesiti in paguba, dar macar mai recuperati ceva. Prin US s-a trecut la demolarea masiva a unor astfel de ,,ansambluri rezidentiale", au pus baietii excavatorul pe case noi noute, la cheie. Nu mai recupereaza decat cablurile electrice si tevile de cupru. Sa luam aminteeeeeee: http://www.youtube.com/watch?v=P3tH2jFaFW4&feature=PlayList&p=371EF49219FC8841&playnext=1&playnext_from=PL&index=32
 • +3 (5 voturi)    
  Traiesti cu cateva luni in urma... (Luni, 4 mai 2009, 16:35)

  Right [anonim]

  Uita-te si aici: http://www.imobiliare-rezidentiale.ro/rbd-TEN+BLOCKS si aici: http://www.tenblocks.ro/apartamente.php si mai lasa preturile alea astronomice ca nu mai misca nimeni.

  Ete ca fac eu paste aici:

  Preturi:

  * Garsoniera
  Suprafata construita: 48,74 mp
  Pret: de la 58.000 euro
  * Apartament Tip 1 – 3 camere
  Suprafata construita: 125,23 mp
  Pret: de la 140.857 euro
  * Apartament Tip 2 – 3 camere
  Suprafata construita: 116,96 mp
  Pret: de la 132.545 euro
  * Apartament Tip 3 – 3 camere
  Suprafata construita: 116,92 mp
  Pret: de la 132.505 euro
  * Apartament Tip 4 – 2 camere
  Suprafata construita: 90,75 mp
  Pret: de la 98.704 euro
  * Apartament Tip 5 – 2 camere Suprafata construita: 93,43
  Pret: de la 101.398 euro
  * Apartament Tip 6 – 2 camere Suprafata construita: 105,25 mp Pret: de la 112.750 euro
  * Apartament Tip 7 – 2 camere
  Suprafata construita: 102,06 mp
  Pret: de la 109.560 euro
  * Apartament Tip 8 – Penthouse – 3 camere
  Suprafata construita: 218,23 mp
  Pret: de la 241.960 euro

  * Preturile nu contin TVA
  * Apartamentele au incluse in pret un loc de parcare suprateran sau subteran.

  Modalitati de plata:

  * Avans 95% + 5% final
  * Avans 25% + 70% rate lunare la developer + 5% final
  * Avans 25% + 35% la accesare credit + 40% la final – Finantare Raiffeisen Bank

  Ce zici? Asta a fost doar un exemplu, mai sunt si alea de langa Metro Militari... si multe alte contraexemple... hai sa nu mai facem incercari d'astea disperate sa mai salvam ceva... nu prea e ce sa salvezi... sufla vantul si cat dracu toate coshmeliile alea vechi cu preturi de penthouse...

  O zi [de criza] minunata, va urez!
  • +4 (4 voturi)    
   Al naibii de scump (Luni, 4 mai 2009, 17:15)

   Topinel [anonim] i-a raspuns lui Right

   Ma enerveaza la culme treaba asta cu TVA-ul exclus, parca ar creste TVA in pomii de pe marginea drumului.

   Eu m-am reorientat catre bloculetele semicentrale, de maxim 6-7 apartamente. Micii "dezvoltatori" au devenit extrem de flexibili atat la pret si modalitati de plata cat si la structura/finisajele pe care ti le alegi.
  • +1 (3 voturi)    
   apt vechi 700 E/mp si apt nou 1 (Marţi, 5 mai 2009, 11:15)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui Right

   apartament vechi 500 E/mp si apartament nou 800 E/mp astea ar trebui sa fie preturile in Militari...nu ce anunti tu !!!!! mai vorbim prin noiembrie 2009 !!!
 • +3 (5 voturi)    
  Nebunie fara margini ... (Luni, 4 mai 2009, 17:36)

  gheorghe [anonim]

  Cind vad aceste preturi, parca citesc anunturi imobiliare in Frankfurt Main !!! Io zic sa va mutati in Germania la preturi mult mai rezonabile cu confort la care nici nu visati in Ro : spatii verzi girla, sali/terenuri de sport, mijloace de transport rapide si civilizate, sosele/access la autobahn in max 10 minute, trotuare, parcari, pista de biciclisti, totul !!!
  Iar pretul apartamentelor este ca cel din cimp de linga Bucuresti !!! Si o leafa de 700-1000€ pe luna daca ai nitica carte si minte se face repede ...
  Nu stiu unde o sa se termine nebunia acestor preturi romanesti ... Daca aveti pina in 35 de ani nu ezitati ...
  • +1 (3 voturi)    
   ?? (Marţi, 5 mai 2009, 11:49)

   Ana [anonim] i-a raspuns lui gheorghe

   Hallo, preturile se invirtesc undeva in jurul a 1000 EUR/m2. Nu stiu exact cum este in Frankfurt, insa in München cel mai mic pret pe m2 este de peste 2000 EUR. De acceea am indoieli in privinta informatiei Dvs. Puteti va rog sa verificati si sa scrieti daca v-ati inselat cumva?
 • +1 (3 voturi)    
  Ori visez eu ori preturile sint astronomice? (Luni, 4 mai 2009, 17:43)

  Tantza si Costel [anonim]

  Ori visez eu ori prețurile sînt astronomice?
  • -7 (7 voturi)    
   Visezi... (Luni, 4 mai 2009, 18:40)

   olandezu [anonim] i-a raspuns lui Tantza si Costel

   ....in Spania sunt 2 camere DE LA 150 K...mai mici si mai prost construite ...cu somaj 18% in tara ...Asteptati sa scada preturile in RO si o sa luati apt. ca in Spania !
   Succes !
   • +2 (2 voturi)    
    minti monser...... (Luni, 4 mai 2009, 19:28)

    luputehno [utilizator] i-a raspuns lui olandezu

    minti...unde si cum....cred ca mai la sud si mai la tara 150 k acuma??minti....
   • +3 (5 voturi)    
    tot cu cioara vopsita? (Luni, 4 mai 2009, 21:04)

    marian [anonim] i-a raspuns lui olandezu

    Tocmai m-am intors dintr-o vacanta de 10 zile in Valencia si vreau sa-ti spun ca preturile sunt sub cele din Bucuresti...Plus ca fara sa exagerez aproape nu am vazut un bloc in care sa nu fie minim 1-2 apartamente de vanzare, plus ca inclusiv la metrou era plin de reclame la apartamente in noile ansambluri la super discounturi.

    Fratilor nu mai puneti botul la aberatii...in Romania pretul corect este 500-700 EUR/mp.
   • +4 (6 voturi)    
    :)))))) (Luni, 4 mai 2009, 21:08)

    cosmin [anonim] i-a raspuns lui olandezu

    una din 3: esti ori un nesimtit gigantic cu interese si stresuri maxime, ori unul care si-a luat tzeapa si acuma mananca frustrari pe paine dimineata, la pranz si seara, ori esti cel mai mare retardat din perioada moderna si contemporana :D
 • +1 (3 voturi)    
  dar vand ? (Luni, 4 mai 2009, 18:14)

  unu_de_aiurea [anonim]

  Sunt curios, or fi vandut ceva la preturile astea in 2009 ?
  Ca de cerut, oricine poate cere, vorba aia: "nu e prost cine cere..."
  Pacat ca nu prea cred ca imi va raspunde nimeni la intrebarea de mai sus...

  Cine sa dea atatia bani pe apartamentele lor cand toata lumea asteapta prabusirea preturilor ?!?!?
 • -4 (6 voturi)    
  Efort Bani Case (Luni, 4 mai 2009, 20:20)

  memorizatoru [anonim]

  Asta s-o creada cei ce asteapta sa-si cumpere o locuinta...Banii inseamna sudoare a fruntii, ingeniozitate, cuvant, efort, maini batatorite si nopti nedormite.Cu acesti BANI se cumpara o casa...sau se construieste una...sa nu credeti ca o casa se va mai cumpara vreodata cu pretul unei masini straine...asa cum era odata...parca prin anii 1998-2002.
  • +4 (6 voturi)    
   nu fi fatarnic.... (Luni, 4 mai 2009, 20:29)

   luputehno [utilizator] i-a raspuns lui memorizatoru

   tu stii ce inseamana sa stransi 100000 euro din salariu???...atunci taci!
  • +5 (7 voturi)    
   esti patetic... (Luni, 4 mai 2009, 20:54)

   george [anonim] i-a raspuns lui memorizatoru

   La un salariu mediu in Romania de 350 eur daca vrei sa iei un apartament de EUR 100.000 pentru care ai avansul de 25.000 iar pentru restul de 75.000 iei credit de la banca pe 30 de ani ajungi sa platesti 250.000 adica venitul intreg pe 59.5 ani iar daca cresti salariul la 1.000 pe luna ajungi la "modesta" cifra de 20.9 venituri anuale.

   Pe alta parte daca consideri ca la un bloc de 10 etaje lucreaza un an 50 de oameni timp de un an ...ajungi la costuri salariale de max 420.000, costuri cu materiale 2 mil, teren la pret normal 0.8 mil si alte costuri de 0.3 mil ajungi la un cost total de max 3.1 mil iar daca consideri ca pe etaj ai 500mp construiti si vinzi la 1.200 mp ajungi ca se incaseaza 6.6 mil (11*1200*500)...deci un profit minim de 3.4mil..eu zic ca e loc la scaderi de pana la 600 EUR mp. Plus ca materialele s-au ieftinit semnificativ...fierul s-a ieftinit cu 70% si o sa scada mult si pretul terenurilor.

   Cine cumpara in perioada asta sau a cumparat in perioada 2007-08 isi merita soarta de sclav...
   • -1 (3 voturi)    
    salariu mediu??? (Marţi, 5 mai 2009, 9:08)

    Someguy [anonim] i-a raspuns lui george

    cine zice ca din salariu mediu trebuie sa iti iei o casa? De chirie nu ai auzit?
    Sint multe orase in lumea asta unde salariul mediu nu cumpara o casa.
    • +2 (4 voturi)    
     si care este rationamentul?... (Marţi, 5 mai 2009, 9:37)

     george [anonim] i-a raspuns lui Someguy

     Chiria nu se plateste tot din salariul mediu?...deci si banii pe care poti sa-i iei pe chirie sunt in functie de cat se poate platii.
     Uite ca acum chiriile scad dar ratele la banci au cresut...Cum se face ca in Bruxelles chiriile erau asemanatoare cu cele care se cereau in Bucuresti la o diferenta semnificativa de venituri?

     Abureala numita imobiliare este istorie...cei care au tinut de pret o sa-si va visurile naruite...
 • +2 (6 voturi)    
  nu pot sa cred... (Luni, 4 mai 2009, 20:47)

  helium [anonim]

  Nu-mi vine a crede cat poate costa un banal apartament in mizerul cartier Vitan.
  Faptul ca acum ceva timp a fost contruit un centru comercial pe care noi il alintam "mall" si in care ne inghesuim "mintile" pentru a ne petrece timpul liber in cel mai penibil mod a determinat o crestere fabuloasa a locuintelor. Aici nu ma refer la un bloc nou construit, ma refer la totalitatea apartamentelor din blocurile vechi(daca le putem numi asa).

  Pretul unui apartament dintr-un cartier muncitoresc poate concura cu unul din Milano, Torino si multe alte orase...

  So, pe cand un "mol" prin Ferentari? poate poate ridicam stacheta si profita samsarii...
 • 0 (2 voturi)    
  cati bani .... !!! (Luni, 4 mai 2009, 22:50)

  rrr [anonim]

  Cu 1000 000 eur iti faci la circa 25-40km de bucuresti o casa ca lumea de circa 130 -140 mp cu sau fara etaj (si intra si terenul in banii astia)
  E aberant sa dai ataia bani pe un apartament fie el si nou construit, doar ca e in bcuresti... mai mult sau mai putin in zone rezonabile.
  Si domnule reporter, afla ca decat un apartament de 2 camere in partea de nord a capitalei (oare ce naiba cauta toti acolo, aglomeratie, zgomot de avioane, fite si fitosi, preturi mari si cam atat ...) mai bine ai cauta un apatrtament in zona sudica, chiar catre 1 decembrie sau popesti leordeni, in camp... ) alea 10 minute consumate ca sa schimbi sensul de mers catre centru, le stai la fiecare semafor cand pleci din nord si doresti sa ajungi in centrul buc... daca faci o socoteala simpla cred ca mai repede ajungi e la Jilava la Unirii decat din baneasa...
  • +3 (3 voturi)    
   Ochiul boului (Marţi, 5 mai 2009, 10:47)

   Vasilescul [anonim] i-a raspuns lui rrr

   Ar mai fi o mica problema cu apartamentele alea din camp... sunt la cativa metri de groapa de gunoi de la Glina. Nu vreau sa stiu cum o sa miroasa la vara pe langa blocurile alea. Altfel, preturile sunt rezonabile acolo iar apartamentele se pare ca arata chiar bine. Asteptam cu interes aceleasi preturi peste tot...
   • +2 (2 voturi)    
    Nea Vasilescule (Marţi, 5 mai 2009, 12:28)

    DerYogen [anonim] i-a raspuns lui Vasilescul

    Alea sunt apartamentele facute de Domus Stil si proprietate persoana fizica, adica Robert si Ionut Negoita (RIN). Nu se lauda Robert ca are o mie si ceva de apartamente. Plus ca in apropiere, pe langa groapa Glina, mai e si Protanul. De aia, daca te uiti in ziarul RINg (care e tot al fratilor), nu trecea zi sa nu existe articol contra Protan ("fabrica mortii" etc), pe motiv ca scade "dezirabilitatea" zonei. Acum nu stiu daca Protanul e inchis sau inca merge, dar parca nu mai pute asa (stau in apropiere, in Balta Alba).
    • +1 (1 vot)    
     Pute in continuare (Marţi, 5 mai 2009, 18:56)

     Mihai [anonim] i-a raspuns lui DerYogen

     Pe 1 mai dimineata ~ 4:50 mirosea de nu stiam cum sa trec mai repede.
 • +1 (3 voturi)    
  Cum poti sa construiesti o casa (Marţi, 5 mai 2009, 9:17)

  AndreiSe [utilizator]

  Casa la 20km Bucuresti:
  * teren 500 mp x 10 euro/mp (maxim) = 5000
  * cheltuieli de proiectare/scoatere circuit agricol, etc. = 8 000 (maxim - in caz ca ai nevoie de proiecte de utilitati, etc)
  * casa 200mp construiti (P+1) circa 125 euro/mp la rosu + 200 euro/mp finisaje medii = 65 000 euro
  * alte cheltuieli (gard, amenajare curte, etc) = 17 000

  Total: 95 000.
  Din 100 000 iti mai raman si 5000 sa faci inaugurarea casei (dupa ce o mobilezi - alti 20 000 euro)
  • +1 (3 voturi)    
   ...daca ai si bani si cine sa pazeasca muncitorii (Marţi, 5 mai 2009, 13:01)

   delaco [anonim] i-a raspuns lui AndreiSe

   de acord cu dta insa
   - banii aia si treptat trebuie sa ii ai
   - trebuie sa ai pe cineva care sa-ti pazeasca muncitorii (fie regie proprie si fie chiar si firma)
   - la capitolul utilitati nu uita de amplasamanet functie de care costurile pot creste extraordinar de mult
   - alte cheltuieli cred ca sunt cu mult mai mari decat ai estimat
   sunt de acord cu regia proprie si stii ce pui acolo INSA tine seama de faptul ca iti trebuie si bani si mult timp la dispozitie si NERVI ca se te apuci de asa ceva in zona Bucurestiului!!!!!!!
   "Noroc Bun!" la mesteri!
  • 0 (0 voturi)    
   sa vedem ... (Marţi, 5 mai 2009, 13:51)

   constructor [anonim] i-a raspuns lui AndreiSe

   nu stiu cum ai ajuns la preturile astea per mp dar sunt ireale. in conditiile in care manopera in regie proprie te costa in jur de 55 eur la rosu si mc de beton (facut acolo ca nu vine nimeni cu pompa ... la dracu'-n praznic) e aprx 45 euro ia fierul este in medie 0.45 eur / kg iar mc de BCA e 70 euro. Tare as vrea sa vad la rosu pret de 125euro. pretul e cam de 220 euro / mp iar cu finisaje ajunge la 500euro / mp. astea sunt preturi de criza !!! stiu case de vanzare cu 650 mpc pretul de constructie(moare de foame). Ai idee cam cat te costa acoperisul la o casa ? Vorbiti sa n-adormiti ...!!!
  • +1 (1 vot)    
   Ce-mi place mie (Marţi, 5 mai 2009, 19:00)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui AndreiSe

   Ca toata lumea se pricepe la de toate in Romania.

   Ai uitat sa treci pe lista:
   - cat timp iti ia sa faci casa aia?
   - cate navete trebuie sa faci pt ca ceva nu merge bine?
   - cati nervi iti faci ca sa termini casa?
   - cat combustibil consumi ca sa termini casa?
   - cat combustibil consumi intr-un an de trafic?
 • 0 (2 voturi)    
  none (Marţi, 5 mai 2009, 9:26)

  down [anonim]

  Huo cu preturile astea.
  Degeaba o sa se dea drumul la creditare ca o sa fim o tara de someri in curand.
  O sa stati cu apartamentele astea nevandute multi. multi ani !
 • +2 (2 voturi)    
  Camp obligatoriu pe naiba (Marţi, 5 mai 2009, 10:32)

  sabertooth [utilizator]

  Citat:
  <<<Alte 2 proiecte imobiliare cu plata in rate sunt anuntate in zona Big Berceni si la intersectia Bulevardului 1 Decembrie cu Liviu Rebreanu.>>>

  Eu locuiesc pe 1 Decembrie si la ultima verificare era in Titan/Sector 3 situat.

  Ciudat. S-o fi mutat intre timp.

  PS: Iar preturile par a fi din alt film. 2009? Criza? Ring a bell?
 • +1 (1 vot)    
  Cerc vicios (Marţi, 5 mai 2009, 12:02)

  DerYogen [anonim]

  Fratilor, astia nu scad preturile nici cand o fi somajul 8% si contracte de credit o sa vezi doar la muzeu... Probabil ca isi permit sa stea cu ele. Multi zic ca bancile care i-au creditat pe dezvoltatori nu-i lasa sa scada preturile, ceea ce e un vax. Bancile ori au garantie pe apartamente vechi (pentru cei ce au luat apartamente care inca nu se construisera) ori au garantie pe tot blocul+teren, urmand sa "mute" garantia pe apartamentul nou construit o data ce e vandut de la dezvoltator la sclavul care si-a luat credit. Oricum, dezvoltatorul prezinta un proiect si un deviz estimativ, in care prezinta COSTUL ESTIMAT DE CONSTRUCTIE! Iar banca il crediteaza pe baza acestui deviz, plus ca mai pune ipoteca pe teren. In concluzie, diferenta intre valoarea totala (pretul total cerut de dezvoltator) si garantiile bancilor este enorma, cam asa, de vreo 100 - 150%.
  De aceea, dezvoltatori mai mici, cei care de fapt au luat credite in proportie mai mare, sunt mai flexibili si de multe ori mai ieftini. La ei insa, mare atentie la calitate.
  Dezvoltatorii mari au folosit in mare procent fondurile proprii, de aceea sunt inflexibili si viseaza preturi fanteziste.
  Mare tragedie pentru banci este scaderea preturilor la apartamentele vechi, pentru ca din astea sunt constituite cea mai mare parte a garantiilor.
 • +1 (1 vot)    
  nebunie curata (Marţi, 5 mai 2009, 19:46)

  lau [anonim]

  cred ca sunteti inconstienti, cu banii aia se cumpara CASE in marea majoritate a capitalelor europene. ma refer europene nu est europene. la romanica, e mai scump ca la franta sau la spania, cred ca se apropie de Luxemburg si de Monaco.... ce bine ca m-am carat de acolo...
 • +1 (1 vot)    
  Desteapta-te Romane! (Marţi, 5 mai 2009, 20:19)

  cristina [anonim]

  Cred ca lucrurile vor veni la normal.Piata imobiliara a luat-o ceva mai devreme decit viata politica-aceasta o sa observam peste 3 ani-Preturile exorbitante care au fost in cartierele asa zise rezudentiale aruncate pe cimp sau la granita cu judetul Ilfov vor disparea si ne vom trezi ca dupa 1990 cu blocuri fantoma fara usi frestre si altele, devenind incet incet ruine.Si asta datorita unui gogoman de politician sau primar;care a aruncat cuvintul METROPOLA iar prostii s-au prins.S-au construit blocuri,case de vacanta,cartiere rezidentiale,hale pt depozite pe mii de hectare,supermarcketuri ,or sa devina ca fermele agricole a lui Ceausescu.Desteptati-va romani! economia de piata nu se face cu cirnati si bere ca la alegerile parlamentare si prezidentiale.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu e normal (Vineri, 8 mai 2009, 16:36)

  JE [anonim]

  Nu e normal sa dai 150-160000 euro pe 2 camere. Cu 35-40000 iti iei 500mp de teren cu utilitati sicu inca 70000 iti faci o casuta de 130mp iar de diferenta iti iei si 2 masini bune. Eu asa am facut am luat in Domnesti si am curte de 500mp casa noua. Nu stau inghesuit in ghetourile lor sa platesc intretinere de 3-4euro/mp si sa imi faca igrasie peretii sau sa intre apa de ploaie in casa cum am vazut in unele "complexe rezidentiale". Ce sa zic, ei pot sa ceara si luna de pe cer, daca vreti sa le dati banii vostrii sau sa va inrobiti pe 30 de ani, va meritati soarta. Nu va mai plangeti ca va jefuiesc cu acte.
 • 0 (0 voturi)    
  CONFORT CITY (Vineri, 15 mai 2009, 15:30)

  alina [anonim]

  Si sa inteleg ca ai ales confort city pana la urma.am vazut ca esti pe lista la asociatia de proprietari.baiat descurcaret.
 • +1 (1 vot)    
  comparatii cu europa (Vineri, 22 mai 2009, 12:57)

  fefe [anonim]

  Tot vad pe aici diversi indivizi care spun ca un apartament in Germania, Franta Luxembourg si nu mai stiu eu unde e la fel sau mai ieftin decat pe la noi. De fiecare data cand am calatorit pe acolo am avut curiozitatea sa bag nasul in agentii imobiliare. Chestiile astea sunt povesti. Un apartament pozitionat in oras (nu in suburbii la zeci de km) este intotdeauna mai scump decat unul in Bucuresti. Diferentele sunt de la dublu pina la sume exorbitante pentru noi romanii. Sigur e si o diferenta de finisaje, de confort de locuire, etc, dar nu mai bagati strambe cu preturile din vest care sunt foarte mici ca mai calatorim si noi bastinasii pe acolo. Mai departe sigur nu poti sa compari un apartament din provincie din Germania (sau alta tara vestica) cu un apartament din Bucuresti. Preturile dintr-un orasel mic din Romania la apartamente erau pe la 20.000 de Euro chiar in timpul boomului imobiliar iar cu 20.000 de euro nu cumperi nimic locuibil oriunde in vest. La fel si pentru case.
 • 0 (0 voturi)    
  Dezvoltatori escroci !!! (Joi, 16 mai 2013, 20:00)

  Dianna [anonim]

  Escrocherie La Alba Iulia Residence

  Alba Iulia Residence este o mare teapa ... escrocherie pe fata.
  La semnarea contractului de Rezervarea a unei garsoniere, in urma caruia am platit 3000 de euro cash, dezvoltatorul a convenit la o anumita modalitate de plata, pe care a acceptat-o.
  Ulterior Dezvoltatorul s-a razgandit cerandu-mi jumatate din valoarea apartamentului, in conditiile in care lucrarile au stagnat cam 6 luni.
  I-am spus ca asa ceva nu se poate, conform conventiei de Rezervare trebuie sa continuam formalitatile in ordinea stabilita.
  Dezvoltatorul, desi si-a recunoscut vina ... ca a acceptat o solutie de plata dezavantajoasa pentru el ... s-a razgandit si a spus ca nu vrea sa mai continue colaborarea decat in cadrul unor noi conditii impuse de el.
  Este inadmisibil sa te sucesti atata timp cat ai semnat un act oficial. Sunt sigura ca nu mai au bani sa termine proiectul si incearca pe orice cale sa stoarca bani.
  Nu am vrut sa cedez si i-am cerut sa imi restituie avansul dat la Rezervare (bine ca s-au folosit de banii mei sa mai platesca vreo factura pe la nu stiu ce subcontractor, pe care i-o fi prostit si pe aceia).
  Dupa ore intregi de discutii aprinse si un scandal monstru a convenit sa imi restituie banii integral.

  ATENTIE la acest dezvoltator ... ALBA IULIA RESIDENCE este o HIMERA !!!
  Nu va lasati pacaliti de imaginile facute in 3D si video-urile virtuale care prezinta o MINCIUNA frumoasa.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by