La ultima sedinta a Comisiei Tehnice de Urbanism din cadrul Primariei Capitalei, primul for decizional in aprobarea marilor dezvoltari imobiliare din oras, a fost prezentat spre consultare un proiect care prevede construirea unui turn de 200 de metri inaltime, respectiv 58 de etaje, la doi pasi de Piata Romana. Proiectul este facut de celebra arhitecta Zaha Hadid, singura femeie care a castigat vreodata prestigiosul premiu de arhitectura Pritzker Prize. Firma care detine terenul din centrul Bucurestiului a depus doua proiecte alternative.

Terenul pe care ar urma sa se construiasca turnul are circa 5.000 mp si se afla intre Calea Dorobanti, str. Mihai Eminescu si str. Ernest Brosteanu, si este detinut de compania Rubin Gold. Compania, al carei unic actionar este inregistrat in Cipru, a depus trei proiecte.

1. Turnul de 200 metri, proiectat de firma de arhitectura a lui Zaha Hadid

2. O cladire de 55 de metri, proiectata de compania Bergman, Walls & Associates (Israel)

3. O cladire de 90 de metri, proiectata de arhitectul Dorin Stefan

Turn cu hotel de cinci stele, apartamente de lux, cazino si spatii comerciale

Turnul ar urma sa adaposteasca un hotel de cinci stele, apartamente de lux, un cazino si spatii comerciale. Membrii Comisiei Tehnice de Urbanism au primit cu rezerve propunerea din pricina faptului ca in zona respectiva sunt foarte multe monumente si case reprezentative pentru oras.

Nici legislatia romana nu mai permite ridicarea unor constructii atat de inalte in zonele protejate. “Legislatia nu ne mai permite sa aprobam astfel de proiecte. Constructia propusa este mult prea inalta pentru zona respectiva”, a declarat Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei.

“Cladirea propusa nu are nicio legatura cu zona respectiva. E din alt film. Nu are ce sa caute intr-un oras cu tesut traditional ca Bucurestiul”, a spus Dan Marin, membru in Comisia Tehnica de Urbanism.

“Imi pare rau pentru Zaha Hadid ca a venit cu o asemenea propunere”, a declarat alt membru al Comisiei, Bogdan Bogoescu.

Pe site-ul arhitectei Zaha Hadid sunt scrise urmatoarele: "Dorobanti Tower a fost proiectat pentru a stabili un simbol in inima Bucurestiului. Noul turn este un mix unic intre o forma distincta, o structura ingenioasa si avantajele panoramice ale locuirii la inaltime. Puritatea acestei forme, un diamant slefuit, va fi un elegant reper in centrul Bucurestiului. Zona destinata publicului va fi diferita de tot ce s-a construit in acest sens in Bucuresti, intrucat va reprezenta o atractie majora intr-un centru aglomerat, oferind un important nou loc de intalnire si de loisir urban".

Avem de ales intre un turn de 200 de metri si unul de 90 de metri

Pentru acelasi teren au mai fost prezentate inca doua proiecte. Unul este facut de un arhitect din Israel si propune construirea unei cladiri de 55 de metri, respectiv 15 etaje, dar care ocupa aproape tot terenul.

Ultimul proiect apartine unui arhitect roman, Dorin Stefan, si propune o cladire cu o inaltime de 90 de metri. Membrii Comisiei Tehnice de Urbanism au inclinat spre varianta propusa de arhitectul roman, dar deocamdata nu s-a luat nici o decizie in acest sens.

Spune-ti parerea!

Bucurestenii afla aproape intotdeauna ultimii ce se intampla cu orasul lor, pentru ca proiectele importante sunt puse pe site-ul Primariei Capitalei doar in ultima faza, cand arhitectul-sef al Capitalei si celelalte institutii si-au spus de mult punctul de vedere, si cand este aproape imposibil sa mai schimbi ceva.

HotNews.ro pune in dezbatere publica cele mai mari proiecte imobiliare din Capitala din timp, pentru ca tu sa fii informat. Spune-ti parerea despre acest proiect si alege varianta cea mai buna pentru oras!