Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Numarul ofertelor de apartamente vechi a scazut aproape la jumatate

Numarul apartamentelor vechi scoase la vanzare a coborat cu 45% in aprilie fata de aceeasi luna din anul trecut. Este prima luna cu o scadere atat de severa a ofertei, de la inceputul blocarii pietei imobiliare, scrie Daily Business care citeaza un studiu efectuat de un site care monitorizeaza toate anunturile de la particulari, din presa scrisa si de pe internet. De exemplu, numarul apartamentelor scoase la vanzare in Bucuresti a scazut semnificativ pana la 1.800 de noi oferte. Cifra este foarte apropiata de nivelul din 2006, an cand preturile la imobiliare au inceput sa creasca. Analistii pietei cred ca piata apartamentelor vechi se apropie de echilibru, iar preturile se vor regla.

Romanii au inceput din nou sa solicite credite

Dupa cinci luni de scadere, in martie a crescut cu 26% numarul verificarilor la Centrala Riscurilor Bancare, unde sunt raportate creditele de peste 20.000 de lei. In ultimele luni, numarul celor care au cerut împrumuturi s-a micsorat puternic, dupa ce bancile au inasprit conditiile de creditare.

Sedinta BNR privind politica monetara

Banca Nationala va decide astazi in sedinta Consiliului de Administratie sa mentina dobanda cheie la 10,00%. Asa estimeaza majoritatea membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania. Ei cred ca si rata rezervelor minime obligatorii va ramane neschimbata. Dobânda de politică monetară a fost de 10,25% pe an până în ianuarie. La începutul lunii februarie, BNR a decis o primă scădere, cu 0,25 puncte.

Leul s-a apreciat atat fata de euro, cat si fata de dolar

Moneda naţională s-a apreciat cu circa trei bani fata de euro, pe fondul sentimentului pozitiv manifestat pe pieţele din regiune. Cursul oficial este de 4,16 lei pentru un euro. Leul s-a apreciat şi în raport cu dolarul american, Cotatia a coborat cu 5 bani, la 3,11. Aprecierea leului vine si in contextul in care a sosit in tara prima transa din imprumutul de la FMI.

Surse de la Bruxelles: UE conditioneaza ajutorul financiar de reforma in justitie

Uniunea Europeana ar putea conditiona acordarea imprumutului de 5 miliarde de euro si de continuarea reformelor in justitie, au declarat pentru HotNews.ro surse de la Bruxelles. In mod normal, conditiile sunt doar de ordin economic si administrativ, insa responsabilii europeni vor sa se asigure astfel ca tara nostra va continua reformarea justitiei. Ministrii de Finante ai Uniunii urmeaza sa-si dea acordul asupra imprumutului in cadrul unei proceduri scrise care ar urma sa se incheie astazi la ora 14:00. Banii de la Comisia europeana sunt destinati sustinerii deficitului bugetar si investitiilor publice.

Moody's: Soliditatea companiilor est europene, in scadere puternica

Soliditatea financiară a companiilor din Europa de Est s-a redus considerabil în primul trimestru din acest an. Potrivit agenţiei de evaluare financiară Moody`s cel mai afectat este sectorul financiar. La noi, marile companii precum Petrom, BCR sau Orange au avut in trimestrul intai profituri in scadere dupa recorduri inregistrate anii trecuti si au fost nevoite sa isi revizuiasca planurile pe 2009.

A aparut un ghid privind drepturile celor care cumpara de pe internet

Cei care isi fac cumparaturile de pe internet au acum un ghid privind drepturile consumatorilor online. Acesta a fost publicat ieri de Comisia Europeana care spera ca astfel va creste increderea in tranzactiile pe internet si va debloca piata europeana online care genereaza venituri de peste 100 miliarde euro pe an. Potrivit unui sondaj al Comisiei, 42% din utilizatorii de Internet din Uniune nu ar efectua tranzacţii financiare online.

Bursa din Londra a fost singura din Europa care a crescut

Bursa americana a inchis aseara in usoara scadere, investitorii marcandu-si profitul. In Europa, actiunile marilor companii au încheiat la maximul ultimelor patru luni, sustinute de titlurile financiare. Bursa din Londra a fost singura mare piaţă a continentului care a închis in creştere puternică, ajutata de sectorul bancar si minier. La Bucuresti, bursa a crescut cu 1,4%, dupa aprecierea acţiunilor SIF Oltenia, Moldova şi BRD.

Concedierile anuntate de Microsoft vor afecta Romania in mica masura

Concedierea a 3.000 de angajati din toata lumea de catre compania Microsoft nu va avea un impact mare in Romania. Vor fi putine disponibilizari din unitati de business, a spus directorul general al Microsoft Romania pentru HotNews.ro. Pe primul trimestru gigantul a avut o scadere a profitului de 32%.

Gazele si curentul s-ar putea ieftini din nou de la 1 iulie

De la 1 iulie gazele naturale şi electricitatea s-ar putea ieftini din nou, a anuntat seful Autoritatii Nationale in domeniul Energiei, cu toate ca operatorii se opun categoric. Petru Lificiu a trebuit sa justifice ieri in fata deputatilor scaderea cu doar 3% a preţului gazelor de la 1 mai. Anul trecut gazele s-au scumpit cu 21%.